Zdravilni in okusni recepti s smrekovimi vršički

14.6.2021 | 13:55

Zdravilni in okusni recepti s smrekovimi vršički
Priprava smrekovega sirupa

Priprava smrekovega sirupa

Smrekovo žganje

Smrekovo žganje

Čaj iz smrekovih vršičkov

Čaj iz smrekovih vršičkov

Pri uporabi smrekovih vršičkov je pri nas še vedno najpogostejši sirup, ki ga pripravljamo iz sladkorja in vršičkov. V nadaljevanju je nekaj osnovnih navodil za najrazličnejše pripravke, ki jih lahko uporabljate v zdravilne namene ali v kulinariki.

Sirup iz smrekovih vršičkov dokazano pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, spodbuja prekrvitev sluznice dihalnih poti in izločanje sluzi. Prav tako blaži vnetje grla in blagodejno deluje na vsa dihala. Dokazano obnavlja in varuje izsušeno sluznico dihal, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Znan je tudi po tem, da zavira rast mikroorganizmov in zmanjšuje izpostavljenost infekcijam. Zaradi velike količine vitamina C krepi imunsko odpornost, poživlja telo in duha ter preganja utrujenost. Pomaga pri čiščenju krvi in krvavitvah dlesni.

Sirup iz smrekovih vršičkov po receptu naših babic

Za pripravo sirupa potrebujemo mlade smrekove vršičke in sladkor. Vršičke po plasteh (vršički, sladkor) nadevamo do vrha v steklen kozarec. Nato ga za dva meseca postavimo na sonce, da se sladkor povsem stopi. Vmes kozarce večkrat dobro pretresemo, da preprečimo kristalizacijo sladkorja. Nato sirup precedimo in prelijemo v čiste kozarce ali steklenice, ki jih postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo tudi kot sok, če ga mešamo z vodo ali za osladitev čaja.

Namesto sladkorja lahko uporabite med. V tem primeru kozarcev ne postavljajte na neposredno sončno svetlobo, saj bi se med v vročih dneh »skuhal«, s čimer bi uničili številne koristne učinkovine, ki jih najdemo v njem.

Hiter sirup proti kašlju

Sestavine: 300 g smrekovih vršičkov, 1 liter vode, 1 kilogram sladkorja, 1 limona, 3 cm svežega ingverja.

Priprava: Smrekove vršičke čez noč namočite v vodi, naslednji dan pa vodo in vršičke zavrite. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo na minimum in v pokritem loncu počasi kuhajte dve uri. Občasno premešajte. Po uri kuhanja dodajte mešanici narezano limono in ingver. Kuhajte nadaljnjo uro, nato pa mešanico precedite, dodajte sladkor ter mešajte, dokler se povsem ne raztopi. Ohladite in prelijte v čiste steklene kozarce ter jih zaprite s pokrovčkom. Shranjujte na hladnem.

Žganje iz smrekovih vršičkov

Ob koncu poletja, ko sirup že odtočite in v cedilih obdržite vršičke, jih nikar ne zavrzite, temveč reciklirajte. Pretresite jih v večji kozarec ali steklenico in prelijte z žganjem. Priporoča se domače žganje (šnops) ali vodka. Kozarec postavite na sonce in pustite 14 dni ter vmes večkrat pretresite. Na koncu precedite v steklenice. Hranite v suhem in temnem prostoru.

Čaj iz smrekovih vršičkov

Za pripravo čaja vršičke posušite ter shranite v temen in suh prostor. Posušene vršičke nato shranite v steklenih kozarcih, dobro zaprte. Za pripravo čaja uporabite dve žlički smrekovih vršičkov in 300 mililitrov vrele vode. Vršičke nasujte v filtrirno mrežico, jih pomočite v vrelo vodo ter pustite 10 minut. Čaj pijte po požirkih. Najboljši je za preganjanje spomladanske utrujenosti.

Uporabite lahko tudi sveže vršičke jelke, bora ali macesna, le da jih poparite s kropom, pustite 10 minut in nato precedite.

Svet24; foto: Dramstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava