Enostavno do čudovitih pelargonij

13.6.2021 | 17:50

Enostavno do čudovitih pelargonij
Enostavno do čudovitih pelargonij
Enostavno do čudovitih pelargonij
Enostavno do čudovitih pelargonij
Enostavno do čudovitih pelargonij

Ta prekrasna južnoafriška roža je okras in ponos mnogih balkonov tudi pri nas. Kako poskrbeti zanje, da bodo lepo cvetele vse do jeseni?

Pelargonije ne zahtevajo veliko vzdrževanja. S svojo bujno rastjo in obilnimi cvetovi tudi najbolj neizkušenemu ljubiteljskemu vrtnarju privoščijo občutek uspeha, če le upošteva nekaj preprostih pravil. Strokovnjaki, združeni pod iniciativo Pelargonium for Europe, so za vas pripravili nasvete za osnovno nego, da bo ta čudovita južnoafriška roža na polno cvetela od maja pa vse do jeseni.

PROSTOR ZA RAST

Pelargonije se najbolje obnesejo, kadar se lahko prosto razvijajo. Posode, v katere so posajene, naj bodo visoke najmanj 18 centimetrov, v primeru, da je v isti posodi več rastlin, pa naj je razdalja med sosednjimi rastlinami vsaj 20 centimetrov.

PROSTOR NA SONCU

Pelargonije častijo sonce. Več svetlobe dobijo, bolj intenzivno obarvajo svoje cvetove. Najbolje bodo torej uspevale na sončni ali polsenčni lokaciji. Pelargonije bodo brez težav prenesle opoldansko sonce, za njih pa nikakor ni primerna balkonska polica ali balkon obrnjen proti severu. Dodatno, pelargonije vedno rastejo proti soncu - rastlino redno obračajte, da bodo imele dovolj sonca z vseh strani, vas pa bodo nagradile z bujnim cvetjem.

VODA KOT LEPOTNI TRETMA

Pelargonije prvotno prihajajo iz Južne Afrike, kjer daljša sušna obdobja niso redka. Ta preživijo tako, da v mesnatih listih in debelostenskih steblih shranijo veliko tekočine, zato začasno pomankanje vode običajno ne povzroči trajne škode. Ne glede na to, če želite, da bodo vaše pelargonije močno in neprekinjeno cvetele, jih je treba redno zalivati. V sončnih dneh dnevno zalivajte rastline - najbolje zjutraj z vodo sobne temperature, ki je po možnosti stala nekaj dni. V posebej vročih dneh priporočamo tudi dodatno večerno zalivanje. Pri tem je pomembno, da se substrat nikoli res ne izsuši in da voda ne zastaja, zato poskrbite tudi, da lahko odvečna voda normalno odteče iz posode, v kateri imate posajene pelargonije. Še pomembna opomba, tudi če je deževalo, ne pomeni, da pelargonij ni potrebno zaliti. Zlasti pri bujnih rastlinah je listje včasih tako gosto, da dež sploh ne doseže substrata. Če niste prepričani, previdno potisnite prst v substrat in preverite vlažnost.

DODATNA POMOČ

Pelargonije so t.i. lačne rastline, saj imajo velike potrebe po hranilih. Gnojenje je zaradi tega bistvenega pomena za zdrave in lepe rastline. Če ste za sajenje uporabili visokokakovostni substrat z gnojilom, bo to zadovoljilo potrebe rastlin za prvih nekaj tednov. Po tem se bodo gnojila v substratu porabila in potrebno bo dodajanje drugih gnojil. Najbolje je, da uporabite tekoče gnojilo za cvetoče rastline, gnojilo s počasnim sproščanjem ali gnojilo, ki je namenjeno posebej za pelargonije.

Kavna usedlina je izjemno poceni naravno gnojilo za pelargonije, saj vsebuje ravno pravo mešanico kalija, dušika in fosforja. Enkrat na teden v vodi raztopite majhno količino kave - ena žlica zadostuje za 10 litrov vode - ali kavno usedlino posušite in jo previdno vmešajte v zemljo okoli korenin rastlin.

OBREZOVANJE ZA SPODBUJANJE TVORBE CVETOV

Redno obrezujte odmrle poganjke in liste, saj boste tako pelargonijam omogočili, da vso svojo energijo vlagajo v oblikovanje novih cvetov. Če ne želite obrezovati, obstajajo tudi "samočistilne" vrste - za več informacij povprašajte v specializiranih trgovinah ali vrtnih centrih.

ZAŠČITA PRED ZMRZALJO

Pelargonije so pravzaprav zelnate trajnice. Ker pa niso odporne proti zmrzali, jih na naših zemljepisnih širinah pogosto obravnavajo kot enoletnice za okenske police in balkone. Če želite svoje pelargonije prezimiti, jih pred prvo nočno zmrzaljo odrežite na približno 15 cm in premaknite na hladno mesto, kot je na primer klet ali shramba. Popolna temperatura je med 5 in 10 stopinjami Celzija. V zimskih mesecih rastlina skorajda ne potrebuje vode, zato je videti, kot da je umrla. Spomladi, ko bo ponovno toplo, in z rednim zalivanjem bo pa ponovno pognala. Za novo sezono je priporočljivo uporabiti tudi nov substrat.

Kaj je Pelargonium for Europe?

Pelargonium for Europe je marketinška iniciativa evropskih gojiteljev pelargonij - gojiteljev vrst Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One in Syngenta Flowers.

Iniciativa je bila ustanovljena leta 2016 z namenom spodbujanja in zagotavljanja dolgoročne prodaje pelargonij v Evropi. Iniciativa Pelargonium for Europe, ki je trenutno aktivna v 22 evropskih državah, nagovarja potrošnike, novinarje in panogo ter jih obvešča o sortah, gojenju in uporabi pelargonij.

odkrito.si; foto: Profimedia; S. Š.; Pexels

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava