Recepti: okusne razvade z vonjem po dišečem bezgu

10.6.2021 | 14:00

Le kdo ne pozna bezgovega sirupa? (Dreamstime)

Le kdo ne pozna bezgovega sirupa? (Dreamstime)

Razkrivamo nekaj preprostih, a nadvse okusnih receptov, ki so jih poznale že naše babice ... Predstaviti vam želimo predvsem vsestranskost bezga, saj ga lahko uporabimo za pripravo okusnih pit in tort ter marmelad, ki bodo počakale na mrzlo zimo in nas spominjale na tople dneve pomladi. Nikar ne pozabimo niti na okusne ocvrte cvetove, s katerimi si lahko posladkamo spomladanske dni, in osvežilne napitke, kot so bezgov sirup, šabesa in drugi napitki, ki jih pripravimo s pomočjo bezgovega sirupa ali soka.

Puhasta bezgova pita z jagodami

Sestavine: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, 1 vaniljin sladkor, 1 pecilni prašek, 0,1 dl ruma, 6 bezgovih cvetov, 1 pest jagod, 1 ščepec soli

Priprava: Bezgove cvetove nežno otresemo in pazimo, da se v cvetovih ne skrivajo žuželke. Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Pripravimo testo. Najprej ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo sladkor, vaniljin sladkor in rum ter z mešalnikom penasto umešamo. Beljakom dodamo sol in jih umešamo v čvrst sneg. Nato rumenjakom postopno dodajamo moko in beljake, ki jih vmešamo s kuhalnico. Tortni model s premerom 24 centimetrov premažemo z maslom, nato pa vanj zlijemo testo. Na vrh položimo bezgove cvetove in razporedimo jagode. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Na koncu po potrebi posujemo s sladkorjem ali postrežemo s kepico sladoleda.

Bezgovo maslo s pomarančo

Sestavine: 2 večja bezgova cvetova, 150 g masla, 1 pomaranča ekološke pridelave, 1 žlička mletega sladkorja

Priprava: Maslo za dobro uro pustimo na sobni temperaturi. V tem času s stebla osmukamo drobne cvetke bezga in na drobno naribamo pomarančno lupinico. Ko je maslo zmehčano, dodamo cvetove, pomarančno lupinico in sladkor ter v mešalniku dobro zmešamo. Mešanico nadevamo v kalup in postavimo za dobro uro v hladilnik, da se strdi. Postrežemo pri opečencih ali mlečnem kruhu.

Bezgov sirup po receptu naših babic

Sestavine: 40 bezgovih cvetov, 3 kilograme sladkorja, 4 limone, 3 litre vode, 75 g citronske kisline

Priprava: Potrebujemo večji lonec, v katerega zlijemo vodo in dodamo sladkor ter zavremo, da se sladkor povsem raztopi. Nato mešanico ohladimo do sobne temperature in primešamo citronsko kislino. V mešanico zatem polagamo bezgove cvetove, s cvetkami obrnjenimi navzdol. Dodamo še na rezine narezano limono in pustimo pokrito stati od 24 do 48 ur. Potem precedimo in prelijemo v sterilne steklenice ter spravimo na temno in hladno mesto.

Šabesa

Sestavine: 20 cvetov bezga, 400 g sladkorja, 2 limoni, 1 dl jabolčnega ali vinskega kisa, 5 litrov vode  

Priprava: V večji lonec najprej nalijemo vodo ter dodamo sladkor in mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Nato dodamo kis, na rezine narezano limono in bezgovo cvetje ter še enkrat dobro premešamo. Lonec pokrijemo z bombažno krpo in pustimo stati tri dni. Občasno premešamo. Po treh dneh šabeso precedimo in prelijemo v sterilne steklenice, ki jih ne zapremo s pokrovčki, temveč pokrijemo zgolj s sterilno gazo, ki jo pritrdimo z elastiko. Tako bodo kvasovke lahko poskrbele za proces vretja. Ko se v steklenici pojavijo mehurčki, je šabesa pripravljena za pitje. Shranjujemo jo v hladilniku.

Marmelada iz bezgovih cvetov

Sestavine: 10 bezgovih cvetov, sok 1 limone, 600 g sladkorja, 1 zavitek želina, 2 žlici kisa

Priprava: Cvetove blago otresemo in pregledamo ter za 24 ur potopimo v liter okisane vode. Nato tekočino precedimo v lonec in zavremo. Želin zmešamo s tremi žlicami sladkorja in dodamo tekočini, nato dodamo še preostali sladkor in kuhamo vsaj tri minute ter v tem času s površine odstranjujemo pene. Marmelado prelijemo v sterilne kozarčke, ki jih nato neprodušno zapremo in ovijemo v brisačo, kjer jih povsem ohladimo čez noč.

Bezgova panakota z jagodnim pirejem

Sestavine: 500 ml sladke smetane, 100 ml mleka, 50 g sladkorja, 9 žlic bezgovega sirupa, 6 listov želatine, 1 pest jagod za dekoracijo, 2 zavojčka vaniljinega sladkorja

Priprava: Želatino pripravimo po navodilih. Smetano, mleko, sladkor in bezgov sirup zlijemo v kozico ter počasi zavremo. Pustimo vreti na šibkem ognju približno 15 minut, da se smetana zgosti. Nato odstavimo in dodamo ožeto želatino še v vročo smetano ter dobro premešamo. Zmes prelijemo v kozarčke, ki smo jih oprali in so še mokri, ter pustimo, da se ohladi, nato pa za štiri ure prestavimo v hladilnik. Ko je zmes dovolj trdna oziroma se jo odločimo postreči, pripravimo še jagodni pire. Jagode operemo in očistimo, dodamo dve žlici sladkorja in pretlačimo ter nato polijemo po panakoti.

Ocvrti bezgovi cvetovi

Sestavine: 500 ml mleka, 1 ščepec soli, 1 vaniljin sladkor, 250 g moke, 20 cvetov bezga, mleti sladkor za posip, 0,5 l olja

Priprava: Cvetove dobro otresemo, da odstranimo morebitne žuželke. V kozico zlijemo mleko, dodamo sol, vaniljin sladkor in počasi dodajamo moko ter mešamo, da nastane gosta zmes, podobna masi za carski praženec. V globljo ponev zlijemo olje in ga segrejemo, da ob stiku z maso zacvrči. V maso pomočimo cvet in ga položimo v ponev. Cvremo zgolj toliko časa, da se masa zlato obarva. Cvetove odlagamo na krožnik, ki smo ga obdali s papirnatimi brisačami, da posrkajo odvečno maščobo. Potresemo s sladkorjem.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava