Metliček - spominek na Metliko in na Tonija Gašperiča

10.6.2021 | 13:30

Toni je posodil svoj obraz tudi za metlička ...

Toni je posodil svoj obraz tudi za metlička ...

Pobuda za polnitev in ponudbo tako po imenu kot po lahkotnosti pitja cvičku podobnega vina v Beli krajini je bila izzvana z objavo članka na prvi strani Dolenjskega lista z dne 23. avgusta 2007 izpod peresa novinarja Andreja Bartlja z naslovom "Vse za dobro ime in ugled cvička", v katerem je bilo moč prebrati, da se na dolenjskem vinorodnem območju zaradi visokih cen, ki jih dosega cviček, pojavljajo tudi nekateri nepošteni pridelovalci tega vina, ki naj bi z namenom hitrega zaslužka grozdje zanj kupovali zunaj določenega cvičkovega območja, zahvaljujoč povsem kompatibilnim sortam tudi v Beli krajini.

"Če je torej belokranjsko grozdje primerno in dobro za pridelavo cvička na oni strani Gorjancev", sem takrat razmišljal in sklepal, "bi se ga dalo za pridelavo podobnega lahkotnega vina uporabiti tudi doma, le s čim bolj izvirnim in privlačnim imenom bi ga bilo treba krstiti". In takšno ime, ki mi je tedaj najprej prišlo na misel, je bilo metliček. Nedvomno sem nanj tako hitro pomislil predvsem zato, ker je kar s polovico črk (...iček) enako imenu cviček. Naj dodam, da moška oblika pomanjševalnice krajevnega imena Metlika dotlej še ni bila uporabljena za nobeno konkretno poimenovanje, bodisi zato, ker preprosto ni bilo prave potrebe za kaj takega ali pa se nanjo pač še nihče ni spomnil. Mimogrede: z žensko pomanjševalnico Metličica je že od davnaj poimenovan vsega 625 metrov dolg potoček, ki se na obkolpski ravnici blizu Rosalnic izliva v Metliki izvirajoči potok Obrh.

Zgolj nakazano novo vinsko zvrst sta s precejšnjim navdušenjem nad zamislijo strokovno dorekla Otmar Šturm in Anton Kostelec, oba iz vrst bolj znanih belokranjskih pridelovalcev vin. Priznati je treba, da sta do 5. maja 2008, med drugim tudi zaradi neobičajne vključitve portugalke poleg žametovke in frankinje v njen sortni sestav, pripravila izvrstno vino. Omemba datuma prve predstavitve buteljk metlička pa je tu bolj kot zaradi vina pomembna zaradi njegovih nalepk, kakršnih verjetno nikjer drugje v Sloveniji ne predstavlja, pa četudi samo v karikirani izvedbi, podoba kake bolj ali manj pomembne osebnosti kraja ali območja, v katerem se prideluje določeno vino. In ob pogledu na metliček je na njegovi nalepki najprej moč uzreti dokaj posrečeno zadeto in celo kot nekakšno skladje z imenom vina zaznano karikirano podobo po celi Sloveniji znanega metliškega humorista Tonija Gašperiča, ki je na prej omenjeni dan prve predstavitve tega vina praznoval svoj 63. rojstni dan.

Širše poznavanje Metličana Tonija Gašperiča v prvi vrsti temelji na njegovem nekdanjem skoraj 40-let trajajočem ter zelo uspešnem nastopanju v popularni radijski in televizijski oddaji Veseli tobogan (gl. https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/50-let-veselega-tobogana/323607). V letu objave tega spominskega spletnega zapisa nanjo (2013) je bila Toniju podeljena tudi Ježkova nagrada.

V pričujoči življenjepis oz. zgodbo o metličku vsekakor sodijo še naslednje informacije:

- prve majhne stekleničke metlička so bile v ponudbo, vendar ne s kaj dosti promocije, da jih je možno kupiti tudi kot spominke na Tonija, vključene na jesen leta 2012;

- maja 2015 je bil metliček proglašen za protokolarno vino po zamisli in vodenjem Tonija Gašperiča zasnovanega turističnega projekta SVOBODNO BELOKRANJSKO OZEMLJE, ki je delno predstavljen tudi v okviru projekta I FEEL SLOVENIA

- gotovo sem navedel dovolj tehtnih utemeljitev za verjetno še nikjer drugje zapažen pristop v načinu promocije in ponudbe kakega vina (v tandemu z istoimenskim spominkom v majhni steklenički), katerega piko na "i" bolj ali manj učinkovito zaključuje specialno Tonijevo "navodilo" na darilni vrečki, da se z namigom o trajnem spominku nanj samo šali – kot se je domala vedno skozi njegovo plodovito kariero. Tekst tega "navodila" izpod ustrezno povečane Tonijeva karikirane podobe na hrbtni strani darilne vrečke se dobesedno glasi takole:

Večjo steklenico igrivega metlička
ob prijetnem razpoloženju zaužijte,
majhno pa shranite kot trajen
spominek name - le šalim se!

- 21. maja 2021, ko je bil Toni psihično še dokaj stabilen in bil izdelka tudi zelo vesel, je bilo nekaj darilnih vrečk metlička, sprva le na ogled, izročenih hiši dobrot v Metliki.

Anton Omerzel

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava