Mehke krajine Manje Čamernik

28.5.2021 | 09:50

Mehke krajine Manje Čamernik
Mehke krajine Manje Čamernik
Mehke krajine Manje Čamernik

V prostorih Knjižnice Ivančna Gorica so odprli razstavo Manje Čamernik z naslovom Mehke krajine. Gre za prvi dogodek, ki je po dolgem obdobju strogih protikoronskih ukrepov potekal v notranjosti knjižnice in ga je z glasbo popestril kantavor Matej Krajnc. Razstava bo na ogled do 30. junija 2021.

S likovnim ustvarjanjem se je avtorica spoznala že v mladosti, a jo je poklicna pot odnesla v ekonomijo, po upokojitvi pa je ljubezen do slikanja dobila novo priložnost. Čamernikova je poudarila, da ji zelo veliko pomeni, da razstavlja v Ivančni Gorici, saj je članica domačega KUD Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični, iz teh koncev je prihajal tudi njen mentor Tone Drab. Njena najljubša tehnika je slikanje z oljnimi barvami, ustvarja pa tudi v drugih: akril, svinčnik, tuš, pastel, akvarel. Najprej je veliko slikala krajino ter cvetje, kasneje je motiviko razširila in ji ni več tuja niti abstrakcija.

Doslej je ustvarila preko 400 del, imela je 16 samostojnih razstav, se udeležila več ex-temporov in likovnih delavnic ter sodelovala na veliko skupinskih razstavah. Njen portret Franceta Prešerna je bil izbran za objavo v knjigi Prešernovih portretov v Vrbi, portret Ferda Vesela je bil uporabljen na vabilu za prireditev v spomin na tega slikarja. Ena od slik je krasila vabilo za prireditev v Domu španskih borcev. Ukvarja se tudi s fotografijo, kaligrafijo, tapiserijami, gobelini, pa tudi z vrtnarjenjem.

Kot je povedala vodja Knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved, so se v KUD Ferda Vesela odločili, da bodo 70-letnico Manje Čamernik počastili z razstavo Mehke krajine in ta je potem svoje mesto našla pri njih. »Predstavlja se nam s provansalskimi, morskimi, dolenjskimi motivi, mehkimi, melanholičnimi pejsaži, prehodi letnih časov iz enega v drugega, s tihimi zgodbami narave. Čuti se, da je z naravo izredno povezana,« je še dodala vodja knjižnice.

Razstava je nastala pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Knjižnica Ivančna Gorica

Galerija

_zzzkrajine (1)
_zzzkrajine (10)
_zzzkrajine (2)
_zzzkrajine (3)
_zzzkrajine (4)
_zzzkrajine (5)
_zzzkrajine (6)
_zzzkrajine (7)
_zzzkrajine (8)
_zzzkrajine (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava