Ste že očistili pečico in pekače? Rešitev je v sodi bikarboni in kisu

16.5.2021 | 17:30

Notranjost najprej popršite z vodo, nato posujte s sodo bikarbono. (Dreamstime)

Notranjost najprej popršite z vodo, nato posujte s sodo bikarbono. (Dreamstime)

Dobro očistite tudi pekače in posode za pečenje. (Dreamstime)

Dobro očistite tudi pekače in posode za pečenje. (Dreamstime)

Čeprav smo že temeljito zajadrali v mesec maj, nam deževno vreme še precej rado ponagaja. Zato se več časa zadržujemo v toplem zavetju doma in se tudi vrtimo okoli štedilnika. Mimogrede, kdaj ste nazadnje očistili pečico?

Čiščenje pečice zagotovo velja za eno od manj priljubljenih gospodinjskih opravil, a žal je kdaj pa kdaj treba postoriti tudi to, saj se pri peki notranjost pečice lahko hitro umaže. Lahko je krivo zgolj pečenje okusne pečenke in brbotanje sokov čez robove pekača ali pa iz pice steče sir. So rešetke lepljive in polne maščobe? Zavihajte rokave.

Zadostovala bodo domača čistila

Številni radi uporabljajo komercialna čistila, ki pečico resda temeljito očistijo, a nikar ne pozabimo, da so tudi polna kemikalij, ki jih verjetno ne želite puščati na mestih, kjer se pripravlja hrana. Dovolj je, če za čiščenje uporabite sodo bikarbono, alkoholni kis in vodikov peroksid.

Rešitev je v sodi bikarboni in kisu

Najprej pečico povsem izpraznite. Odstranite tudi rešetke in stranske nosilce ter zaščito ventilatorja. Vse dele namočite v vroči vodi, ki ste ji primešali alkoholni kis in nekaj detergenta, ter pustite vsaj 15 minut, nato pa jih očistite z gobico za pomivanje posode. Notranjost pečice dobro popršite z vodo, nato posujte s plastjo sode bikarbone in pustite delovati vsaj pol ure. Posušeno sodo bikarbono zdaj poškropite s kisom, da se ustvari gosta pena, ki bo počasi spolzela na dno pečice, in notranjost temeljito zdrgnite. Z mešanico lahko očistite tudi vratca in steklo, a zgolj z gladko stranjo gobice za pomivanje posode. Če se bo na dnu nabralo preveč goste pene, si pomagajte z vpojnimi krpami. Na koncu celotno pečico še enkrat obrišite z vlažno krpo.

Očistite zažgane pekače

Ob nenehni peki se na dnu in ob robovih pekača tudi ob rednem čiščenju začne nabirati trdovratna umazanija, in odstranjevanje trdovratnih, v nekaterih primerih tudi črnih zoglenelih madežev je lahko včasih prava nočna mora. Tudi te ostanke lahko odstranite s preprostimi triki, ne da bi poškodovali površino pekača ali vanj nasuli nevarne kemikalije. V odlično pomoč vam bo prav ta kombinacija, kot smo jo navedli pri čiščenju pečice, odsvetujemo vam le uporabo grobe strani gobice za pomivanje posode, saj lahko z njo resno poškodujete teflonske premaze.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

18.5.2021Oceni ttttttttt 

Vse svarim da naj NE MEŠAJO DETERGENTA IN KISA. To ustvari MOČNO STRUPEN KLOROV PLIN ki je ZELO ŠKODLJIV zdravju in je SMRTNO NEVAREN.

20.5.2021Oceni marcko123 

pridne roke vse uredijo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava