Pokošena trava kot gnojilo ali zastirka

16.5.2021 | 15:00

Pokošena trava ni dobra le za kompostnik, ampak jo lahko uporabite tudi na vrtu. (Dreamstime)

Pokošena trava ni dobra le za kompostnik, ampak jo lahko uporabite tudi na vrtu. (Dreamstime)

V sončnih dneh (ko jih bomo (spet) imeli na voljo) moramo veliko postoriti okoli svojega vrta in hiše. Košnja trave je pravzaprav neizogibna. In več ko kosimo, lepša bo zelenica okoli doma. Pogosto imamo težave, kako uporabiti pokošeno travo, a je lahko ta še kako koristna.

Po navadi je tako, da pokošena trava iz koša kosilnice roma naravnost na kompost ali med biološke odpadke oziroma na gnojišče. Marsikomu predstavlja celo nadlogo, a je v resnici še kako koristna in dobrodošla, sploh če imate zelenjavni vrt.

Poti na zelenjavnem vrtu

Pokošeno travo, ki je ostala od košnje zelenice, lahko uporabite za posip poti med gredicami na zelenjavnem vrtu. Tako boste preprečili razrast plevela, obenem pa skrbeli, da bo potka zmeraj čista. Naj onemimo, da je trava bogata z dušikom in nekaterimi drugimi minerali, zato je odlično gnojilo in jo lahko v času njenega razkroja uporabimo tudi na gredicah ali pa jo, ko začne močno razpadati, preselimo v kompostnik, na pot med gredicami pa nasujemo svežo pokošeno travo.

Zastirka na gredicah

Sveže pokošeno travo lahko uporabite kot zastirko za vrtnine ali drevesa. Če jo boste uporabili kot zastirko na vrtu, poskrbite, da bo debelejša od dveh centimetrov. Tako boste vrtninam priskrbeli dodatne hranilne snovi, hkrati pa poskrbeli, da bo zemlja zmeraj vlažna in da se ne bo razrastel plevel. Odlična rešitev je pri jagodah, pa tudi paprika in paradižnik vam bosta zelo hvaležna. Lahko jo dodate med križnice, ki potrebujejo veliko vode. Pazite le, da debelina zastirke ne bo predebela, saj se drugače lahko razvije plesen, prav tako lahko dom v večjih kupih najdejo miši ali kače.

Gnojilo iz pokošene trave

Kot smo že omenili, je pokošena trava odličen vir mineralov in rudninskih snovi, zato jo lahko uporabite tudi za pripravo ekološkega gnojila za cvetlice in vrtnine. Za pripravo naravnega gnojila potrebujete velik star lonec, ki ga do tretjine napolnite s pokošeno travo, ki jo prelijete s trikratno količino vode. Mešanico dobro premešajte, nato pa zavrite in pustite vreti 15 minut na zmernem ognju. Nato odstavite in počakajte, da se ohladi. Tekočino precedite in shranite v temnih steklenicah ali plastenkah. Gnojilo lahko uporabite za gnojenje vrtnin, dreves in cvetlic. Priporočamo vam, da z gnojilom zalivate le korenine. Lahko ga sicer uporabljate nerazredčenega enkrat na 14 dni.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava