Jedi, ki jih ne smete pogrevati
15.5.2021 | 13:40
Hiter tempo in dolgi delovniki od nas pogosto zahtevajo, da hrano pripravljamo vnaprej. A vsa hrana ne prenese ponovne termične obdelave in je bolje, če si jo privoščite hladno. Veste, česa ne smete pogrevati?
Sodobni delovniki niso določeni tako kot včasih, ko so starši prihajali iz službe domov točno ob uri. Otroci imajo tudi različne interesne dejavnosti, zato je tople obroke in pripravo jedi še toliko težje načrtovati. Prav tako je včasih težko oceniti, koliko hrane se bo pojedlo, ne želimo pa je metati stran. Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da skoraj več kot polovico obrokov zaposlenih predstavljajo ostanki hrane, pojedo jih recimo za malico ali za večerjo, s čimer seveda ni nič narobe. Vendar je pomembno, da ostanke hrane pravilno shranimo in poskrbimo, da ne ostajajo na kuhinjskem pultu, sicer se lahko hitro pokvarijo, medtem ko nekaterih jedi sploh ni dobro pogrevati.
Med nevarnimi je tudi riž
Strokovnjaki z Univerze Severne Karoline so ugotovili, da riža po tem, ko je bil že skuhan in pripravljen, ni dobro več jesti. Tako lahko tvegate resno zastrupitev s hrano, saj metoda kuhanja riža ne ubije vseh patogenih bakterij, ki živijo v njem. Tveganje je še toliko večje, če riž pustite pri sobni temperaturi. Gre za patogen Bacillus cereus, ki je pogost v suhem rižu in predstavlja nevarnost predvsem pri uživanju postanega riža. Pogosto se nahaja v zemlji in hrani, nekatere klice so škodljivejše od drugih ter lahko izzovejo tudi prebavne motnje in bruhanje. Spore se v termično že obdelani hrani pri sobni temperaturi še pogosteje razmnožujejo.
Zelenjava, ki je ne pogrevamo
Tako kot riža tudi določene zelenjave ni priporočljivo pogrevati. Sem strokovnjaki uvrščajo denimo zeleno, rdečo peso, blitvo in špinačo. Pri tej zelenjavi se namreč med pogrevanjem nitrit, ki ga vsebuje, spremeni v toksin, ki lahko deluje rakotvorno. Zato naj velja pravilo, da predvsem špinačo in blitvo uživate zgolj sveže pripravljeni in ju nikoli ne pogrevate.
Svet24
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
Na travnik po zdravje: Škrlatnordeča kopriva v kuhinji
pet, 19.4.2024
DL: Primorec navdušil Dolenjki, dvojčici Yebuah
pet, 19.4.2024
DL: Pohvala osebju SB Novo mesto
sob, 20.4.2024
DL: Kevin Tudija, Rom iz Križevske vasi - Njegov cilj: študij in služba
pon, 22.4.2024
DL: Grad Mirna v angleških rokah - Speča lepotica se prebuja
ned, 21.4.2024