9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu

11.5.2021 | 14:10

9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu
9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu
9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu
9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu
9. maj - dan zmage obeležili tudi v Novem mestu

S krajšo slovesnostjo pred spominsko ložo pri Knjižnici Mirana Jarca so v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto obeležili 9. maj kot vseevropski spominski dan zmage nad nacizmom in fašizmom. Rezultat druge svetovne vojne so bile ruševine, izpraznjena koncentracijska taborišča, predvsem pa milijoni mrtvih, pogrešanih, ranjenih in osirotelih. Na vojno opozarjajo tudi spominske plošče v loži pri Knjižnici Mirana Jarca, na katerih so zapisana imena 53 ubitih in umrlih borcev, 58 žrtev bombniških napadov in dveh talcev ter narodnih herojev Dušana Jereba - Štefana, Martina Kotarja, Milana Majcna, Vinka Paderšiča - Batreje, Vinka Simončiča - Gašperja, Jožeta Slaka - Silva, Ivana Kovačiča - Efenka, Staneta Potočarja - Lazarja in Vinka Robka, pred vhodom v ložo pa stojita doprsna kipa narodnih herojev Borisa Kidriča in Franca Rozmana – Staneta, oba delo Jakoba Savinška. Celoten kompleks zaokrožujeta še dva bronasta kipa istega kiparja, in sicer kip talca na robu zelenice poleg knjižnice in kip moža »Pojmo bratje pesem o svobodi«.

9. maja se vsako leto spominjamo junaških slovenskih in jugoslovanskih partizanov ter partizank in borcev odporniških gibanj drugih narodov po vsej Evropi, ki so se junaško uprli nacizmu in fašizmu ter skupaj z zavezniškimi vojskami osvobodili Evropo. 9. maj je tudi »dan Evrope«, dan, ko se je začela gospodarska in politična obnova opustošene Evrope, najprej z Marshallovim načrtom, malo kasneje pa z Evropsko skupnostjo za premog in jeklo, ki je bila kmalu nadgrajena v Evropsko gospodarsko skupnost.

V kratkem nagovoru je predsednik Združenja Dušan Černe predstavil dogodke, ki so se odvijali na slovenskih tleh maja 1945. 9. maja 1945 je nemški general Alexander Löhr v Topolšici pri Šoštanju podpisal kapitulacijo nemške vojske v jugovzhodni Evropi in se formalno predal partizanom. Kljub temu so se prek Slovenije z Balkana še naprej umikale številne nemške in kolaborantske enote (domobranci, belogardisti, ustaši, četniki), ki niso upoštevale akta o brezpogojni kapitulaciji in so se želele predati zahodnim zaveznikom. Spopadi so se zavlekli še v teden po uradni kapitulaciji; domobranci so, podprti z nemškimi enotami, nadaljevali z napadi na partizane. Zadnja bitka druge svetovne vojne na Slovenskem in v Evropi nasploh je potekala 14. in 15. maja 1945 na Poljani (na Koroškem) in že po uradni kapitulaciji nacistične Nemčije so na pragu svobode svoje življenje dale še številne partizanke in partizani. Z bitko na Poljani je bilo tudi neuradno konec druge svetovne vojne v Evropi.

V zaključni besedi je Dušan Černe poudaril, da se teh dogodkov spominjamo, ker je želja nas vseh, da se ne bi ponovili nikoli več.

V kratkem kulturnem programu sta sodelovala recitatorka Terezija Potočar Korošec in harmonikar Peter Moravec.

V spominski loži sta v imenu Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto položila venec Marija Rus iz KO Kandija - Grm in Jože Celič iz KO Uršna sela.

Darko Pucelj
Fotografije: Luka Hrovat

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava