SB NM: Epidemija še skrajšala čas bivanja v bolnišnici

11.5.2021 | 13:30

SB NM: Epidemija še skrajšala čas bivanja v bolnišnici

V Splošni bolnišnici Novo mesto imamo danes hospitaliziranih 27 COVID bolnikov, od tega 9 na intenzivnem oddelku.

Že pred pojavom epidemije smo se zavedali, da je zaradi možnosti okužbe z mikrobi, odpornimi na različne antibiotike, bivanje v bolnišnici lahko potencialno nevarno. Zato smo z reorganizacijo dela in uvajanjem novih metod zdravljenja skrajševali čas bivanja v bolnišnici ob enakem ali celo boljšem izidu zdravljenja. Epidemija je te procese še pospešila.

Tokrat bi radi omenili naš napredek na področju laparoskopskih operacij, kjer z razliko od klasičnih operacij ne prerežemo trebušne stene, pač pa skozi minimalne reze vstavimo kirurške inštrumente v trebušno votlino in opravimo načrtovano operacijo. Ta tehnika omogoča ob enakih uspehih zdravljenja hitrejše okrevanje, manj zapletov in manjšo verjetnost okužbe rane.

To tehniko uporabljamo v naši bolnišnici že preko deset let in jo ves čas izpopolnjujemo in tudi širimo indikacijska področja. Pričeli smo z operacijo žolčnika, sedaj pa operiramo tudi slepič, debelo črevo, ledvica, prostato, to tehniko uporabljamo na področju ortopedije, ginekologije in ORL.

V letošnjem letu pa smo pričeli tudi z operacijami kil z laparoskopsko tehniko, ki se uporablja pri dimeljskih in popkovnih kilah. Na leto opravimo okoli 550 operacij kil. V prvih štirih mesecih smo opravili kar 124 operacij kil in 40% le-teh je bilo opravljenih z laparoskopsko tehniko. Ležalna doba za operacijo kile se je znižala na 1 dan.

Želimo si, da bi bilo takšnih napredkov še več, k čemur seveda pomaga ugodna epidemiološka slika, zato spoštujmo preventivne ukrepe in ostanimo zdravi!

Vodstvo Splošne bolnišnice Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava