Zgodovinski roman Sevničanke, sodnice Urške Klakočar Zupančič, o preganjanju čarovnic in ženski moči

11.5.2021 | 09:45

Urška Klakočar Zupančič (foto: arhiv; FB)

Urška Klakočar Zupančič (foto: arhiv; FB)

Zgodovinski roman Sevničanke, sodnice Urške Klakočar Zupančič, o preganjanju čarovnic in ženski moči

Pri Založbi Primus je izšel težko pričakovani roman GRETIN GREH slovenske avtorice in sodnice Urške Klakočar Zupančič. Gre za ganljiv zgodovinski roman o preganjanju čarovnic in ženski moči.

»V glavni junakinji Greti se lahko kljub drugim in zelo drugačnim časom prepozna marsikatera ženska. Jaz sem se nedvomno našla v njeni želji po znanju. Ljubezenska zgodba Grete je opisana tako, da bralec čuti prav vsako njeno bit, njene notranje bitke, ženskost, čustva, dileme, nemoč ravnati drugače in neizmerno moč na koncu zgodbe, ko mi je čustveno nabit epilog izvabil solze na oči.«- Nataša Pirc Musar

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. Greta Weber je ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Knjiga je namenjena vsem močnim ženskam, ki jih je življenje lomilo, vendar so vedno znova našle voljo in moč – čarovnicam današnjega časa.

Verjamemo, da vas bo Gretina zgodba navdušila. 

Urška Klakočar Zupančič je doma iz Sevnice, z družino pa že več let prebiva v Ljubljani. V mladosti je nekaj časa živela v mističnem mestu Glastonbury v jugozahodni Angliji. Po izobrazbi je magistrica pravnih znanosti in pripravlja doktorat iz pravne zgodovine. Od leta 2009, ko je bila imenovana za sodnico, odloča v civilnih zadevah Okrajnega sodišča v Ljubljani.

Zgodovina je njena strast že od otroških dni, ko je odkrila, da tudi rada piše. Zadnjih nekaj let redno objavlja članke s svojega strokovnega področja. Odmik od ponorelega sveta najde v sedlu kobile Gine. Poročena je z ljubeznijo iz študentskih dni, pred osmimi leti pa je postala mati dvojčkov Filipa in Davida, ki sta imeni dobila po velikih zgodovinskih osebnostih.

Pogovor z avtorico

Od kod ste črpali navdih za pisanje knjige?

Navdih za pisanje knjige se je predvsem splet zgodovinskih resničnih dogodkov, prepleten z nekaj avtobiografskimi in izmišljenimi prvinami.

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena vsem, ki radi berejo zgodovinske romane in jih zanima turbulentni čas, ko se je v človeški zavesti počasi spreminjalo dojemanje sveta, vendar so še vedno prevladovali temačni 'srednjeveški' vplivi.

Kako se v knjigi kaže povezava med preteklostjo in sedanjostjo?

Čeprav se zgodba dogaja v 17. stoletju, se bo v knjigi našla marsikatera ženska, ki bi bila v tistem času lahko obdolžena čarovništva, torej močna, samozavestna ženska, ki se ne boji izraziti svojih potreb, čustev in želje po znanju.

Zakaj in kako je vsebina knjige pomembna za današnji čas?

Pomembno je, da poznamo in razumemo čas, ki je že minil, vendar je pustil pomembne posledice v razvoju človekovega razumevanja sveta in v katerem so že vidni začetki današnjega napredka, čeprav jih je še vedno nadvladovalo vraževerje. Poznavanje zgodovine nam daje uvid v trenutne dogodke, hkrati pa lahko načrtujemo lepšo prihodnost. Vemo, od kod prihajamo, kdo smo in kam gremo.

Kakšno je sporočilo knjige?

Zgodba v knjigi je večplastna in čustveno nabita. Bralca popelje od najbolj radostnih občutkov do čiste groze z vso vmesno paleto čustev. Ampak ravno zato je zanimiva, poučna in življenjska. Mislim, da nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Primus

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava