Prostovoljno cepljenje postalo ''prostovoljni mus''?

10.5.2021 | 18:00

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije beremo različne objave v medijih, da so z današnjim dnem nove sprostitve ukrepov na področju gostinstva in turizma. Seveda smo veseli in pozdravljamo sproščanje ukrepov, nenazadnje smo v imenu delavk in delavcev le-te zahtevali tudi s podpisovanjem peticije, ki še vedno traja, ker so številni subjekti še vedno zaprti in delavci na čakanju na delo doma! Izjava g. ministra, Počivalška, da smo bili proti sprejetim ukrepom, pa je zavajajoča.

Zato javnost seznanjamo, da se v sindikatu GIT Slovenije, na sestanku z g. ministrom Počivalškom in delodajalci, ki je bil konec prejšnjega tedna, nismo strinjali le s POGOJI PCT (prebolel, cepljen, testiran) za obisk v notranjih prostorih hotelov, gostiln, lokalov … Prepričani smo namreč, da gre za diskriminatorno in neživljenjsko odločitev Vlade! In kar nas je še dodatno zmotilo ob začetku sestanka je bil stavek gospodarskega ministra, da pri odločanju o pogoju PCT ne bo demokracije!

S takim sprejetim PCT pogojem za obisk notranjih prostorov gostiln in drugih subjektov, smo diskriminirani vsi zdravi državljani, ki smo spoštovali vse ukrepe medicinske stroke, nosili maske, si razkuževali roke, ostajali doma in na ta način varovali svoje zdravje in zdravje ostalih državljank in državljanov.

In z današnjim dnem, 10.5.2021, ker smo zdravi, ker nismo cepljeni in ker nimamo testa starega največ 48 ur, ne smemo v notranjost lokala, gostilne, hotela in drugih nastanitev! In to bi naj bila naša nova realnost? S tem se v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije ne moremo strinjati in takšne sprejete odločitve odločevalcev ne podpiramo! To je jemanje svobodnih odločitev vseh državljank in državljanov in kratenje pravic svobodnega odločanja, po Ustavi RS. PCT ne more in ne sme biti zahteva, da lahko pojemo hrano ali spijemo pijačo v notranjosti gostiln, restavracij, lokalov….

Če lahko, politiki, poslovneži in drugi izbranci, še vedno obiskujejo notranjost gostiln in sestankujejo brez vseh dokazil in so sestankovali tudi v času najhujšega širjenja virusa, mora biti ta pravica dana tudi vsem ostalim prebivalcem RS! Dovolj je bilo odločitev, s katerimi nas Vlada ločuje na dvojne ljudi, ene s privilegiji in druge brez njih!

In če lahko gostilničarji in podjetja sklepajo pravne posle za zaposlene, ki se prehranjujejo v notranjih prostorih brez dokazil, jedo v t.i. mehurčku, pa čeprav so iz različnih gospodinjstev in krajev, zahtevamo tudi mi, ki smo zdravi, to svobodo, da z družino v »mehurčku« pojemo kosilo v notranjih prostorih gostilne ali spijemo kavo.

To zahtevamo, saj smo prepričani, da so na voljo še drugi, milejši in nediskriminatorni ukrepi, ki bi za vse bili bolj sprejemljivi, učinkoviti in varni. Npr. namestitev (posebnih) prezračevalnih naprav ( torej naprav za odvajanje izdihnjenega zraka iz zaprtih prostorov in dovajanje zunanjega, svežega in filtriranega zraka). Ob tem pa bi nujna pomoč države bila v tem, da omogoči vsem gostincem namestitev teh naprav s finančnimi spodbudami oziroma subvencijami za nabavo takšnih naprav. S tem bi dodatno zaščitili vse, delavce in goste, od marsikaterega virusa in podobnih zdravju škodljivih delcev (kot so npr. dim, pršica, razni alergeni-cvetni prah, ki se prenaša po zraku in ne le od SARS-CoV-2).

Ob upoštevanju še ostalih higienskih priporočil (naravno zračenje, kadar je to možno in ne le mehansko zračenje, vzdrževanje distance, razkuževanje, nošenje maske, kadar se gosti »mešajo« ali si križajo poti) in drugi podobni ukrepi, bi po našem prepričanju zagotovili višjo stopnjo varnosti, kot trenutno predlagani ukrepi, ki so problematični ne le zaradi diskriminatorne narave, ampak tudi zato, ker te ukrepe spremljajo določene okoliščine, na katere tudi medicinska stroka opozarja in ki kažejo, da ti ukrepi niso zagotovilo varnosti.

S tem imamo v mislih možnost, da se tudi cepljeni okužijo in prenašajo virus, od tega, da se oseba, takoj po izvedenem testu lahko okuži, saj enostavno živi naprej in ni v izolaciji kot tudi dejstva, da testi niso zanesljivi (lahko imamo t.i. lažno negativne teste), ali pa celo to, da se potrdila o cepljenju, testiranju in prebolelosti sploh ne pokažejo oz. preverjajo ali pa da se, v še najslabšem primeru, ponarejajo.

Spoštovana oblast, prenehajte deliti ljudi v naši državi, prenehajte dejavnost gostinstva in turizma še bolj omejevati pri odpiranju in delu z gosti! Namesto tega, začnite sprejemati za človeka dostojne, resnično učinkovite in dolgoročno vzdržne ukrepe.

Za vse nas državljanke in državljane iz dneva v dan postaja vse bolj boleče trenutno ponižujoče obravnavanje, ki kaže na nerazumno jemanje svobode, jemanje pravic…vse bolj občutimo umiranje demokracije in vse je posvečeno le še štetju, cepljen, necepljen … pogojem … ukrepom … In tega si ne želimo in tega več nočemo!

SGiT Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava