Ste zaradi covida-19 izgubili vonj? To predlagajo …

10.5.2021 | 12:00

Za izvajanje vohalnih vaj je primeren tudi vonj limone. (Profimedia)

Za izvajanje vohalnih vaj je primeren tudi vonj limone. (Profimedia)

Skupina strokovnjakov s področja zaznave vonja v primeru te tegobe namesto zdravljenja s steroidi priporoča precej manj invazivno metodo.

Kot je znano, se številni, ki so preboleli covid-19 ali se z virusom sars-cov-2 zgolj okužili, srečujejo s precej nenavadnim simptomom izgube vonja. Po nekaterih podatkih se s težavami z vonjem sreča kar 60 odstotkov okuženih oseb. Tegoba običajno izzveni v nekaj dneh, a lahko pri približno 10 odstotkih teh oseb traja tudi nekaj tednov ali celo mesecev. Okoli s covidom-19 povezane izgube vonja sicer ostaja odprtih še veliko vprašanj.

Za zdravljenje zamašenega nosu ali vnetja nosne sluznice se običajno uporabljajo kortikosteroidi, a je znanost glede učinkovitosti tovrstnega zdravljenja v primeru izgube vonja po virusni okužbi še vedno v dvomih, zlasti ker ne gre za zdravilo brez tveganja. Med drugim lahko povzroča nastanek edemov, visok krvni tlak in motnje razpoloženja. Rezultati lanske metaštudije, povezane z učinkovitostjo različnih načinov zdravljenja izgube vonja po virusni okužbi, kažejo, da bi morali zdravniki bolnikom v prvi vrsti predlagati vohalne vaje.

Januarja letos je bila nato v znanstveni reviji Journal of Internal Medicine objavljena študija, ki je vključevala 1363 bolnikov s covidom, pri katerih so se pojavile težave z vonjem. Svetovali so jim, naj dvakrat dnevo izvajajo vohalne vaje, po šestih mesecih pa se je vonj povrnil 95 odstotkom udeležencem raziskave. A je treba rezultate jemati s ščepcem soli, kot namreč priznavajo sami avtorji, ni povsem jasno, koliko ljudi je nato doma vaje dejansko tudi izvajalo.

Vohalne vaje za zdravljenje težav z izgubo vonja svetujejo tudi avtorji študije, konec marca objavljene v reviji International Forum of Allergy & Rhinology. Poudarjajo, da gre za metodo, ki nima neželenih učinkov, a bi lahko prispevala k hitrejšemu okrevanju. Po njihovem mnenju bi moral imeti ta način zdravljenja vsaj do trenutka, ko bodo na voljo temeljite randomizirane kontrolne študije, prednost pred zdravljenjem s kortikosteroidi. Gre sicer za preproste vaje, ki se uporabljajo tudi za izboljšanje vonja. Večinoma temeljijo na ovohavanju štirih med seboj različnih arom. Lahko se denimo uporabijo klinčki, vrtnice, limona in evkaliptus, ali pa druge vonjave, ki so nam v vsakdanjem življenju blizu, kot so parfumi, vanilija in vonj mlete kave. Ob ovohavanju je treba nato brskati po spominu, v katerem so te vonjave seveda že »shranjene.« Strokovnjaki sicer priporočajo, da se izbrane štiri arome vsakih 12 tednov zamenja oziroma nadomesti z drugo četverico. »Cilj je okrevanje na podlagi nevroplastičnosti, sposobnosti možganov, da se živčne poti po spremembi ali poškodbi prerazporedijo,« so zapisali avtorji. Za to je seveda potreben čas, pri čemer lahko to pri starejših osebah traja dlje časa kot pri mlajših.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava