Kako upočasniti staranje?

10.5.2021 | 13:50

Ognjič poskrbi za proizvodnjo kolagena. (Dreamstime)

Ognjič poskrbi za proizvodnjo kolagena. (Dreamstime)

Ste se kdaj vprašali, kako nekaterim uspeva tako dolgo ohraniti mladosten videz? Po mnenju dermatologov je vzrok v tem, da pravilno negujejo svojo kožo.

Pogosto pozabljamo, da je že na okoliških gredicah, bližnjem travniku ali v prodajalni mogoče najti prave pravcate bisere za našo kožo. Vas zanima, kateri so tisti, ki vam lahko pomagajo do boljšega zdravja in čudovitega videza?

Vrtni ognjič

To rastlino s čudovitimi rumenimi cvetovi so v zdravilne namene uporabljali že stari Grki in Rimljani, danes pa je v svetu kozmetike izjemno cenjena predvsem zaradi svojega regenerativnega in protivnetnega učinka. Tako ni nikakršno presenečenje, da vrtni ognjič v takšni ali drugačni obliki lahko najdemo v številnih farmacevtskih in kozmetičnih pripravkih, bodisi kot ekstrakt celotne rastline ali zgolj cvetov bodisi kot olje. Izjemnega pomena je predvsem v izdelkih za vlaženje in regeneracijo kože, njegov pomirjujoč učinek pa pride še posebej do izraza pri oskrbi razdražene ali pordele kože ter odrgnin, izpuščajev in manjših ran. Prav tako se ognjič pogosto uporablja kot nadvse koristno sredstvo proti staranju kože, saj dokazano spodbuja rast drobnih kapilar, ki skrbijo za boljšo cirkulacijo krvi, in proizvodnjo kolagena, ključne sestavine za mladosten videz kože. Za nameček to rastlino krasi blagodejen vonj, zaradi katerega svoje mesto najde v marsikaterem omamno dišečem losjonu, šamponu ali balzamu.

Črni poper

Da, prav ste prebrali. Začimba, ki za marsikoga med nami ne sme manjkati v kuhinji, ogromno pomeni tudi v svetu vrhunske naravne kozmetike. Zrnca črnega popra namreč vsebujejo kalij (odlično sredstvo proti suhi koži, obenem pa spodbuja tvorbo kožnih celic in vzdržuje pH kože), magnezij (učinkovito odpravlja akne in gubice), železo (skrbi za svetlečo kožo) ter vitamina C (ščiti pred soncem in zavira staranje kože) in K (izjemen antioksidant, ki hkrati odpravlja nepravilnosti na koži in jo pomirja).

Čili

Pekoča paprika je izjemnega pomena za kožo tudi zato, ker pospešuje cirkulacijo krvi, s čimer skrbi, da pomembna hranila čim prej dosežejo kožne celice, hkrati pripomore k hitrejši absorpciji drugih snovi v kožo. Prav zaradi te lastnosti jo mnogi vidijo kot ključen dodatek mnogih mazil, ki sestavinam omogoči, da prodrejo globlje v kožno tkivo in tako dosežejo večji učinek. Zaradi vsebnosti vitaminov A in C je čili pomemben tudi v izdelkih, namenjenim obnovi kožnih celic in s tem zaviranju njenega staranja. Kožo obenem ščiti pred škodljivimi vplivi sonca, poznan pa je tudi kot naravno zdravilo za luskavico.  

Sivka

Po zaslugi svojega omamnega vonja in blagodejnih učinkov je sivkino olje danes sestavina neštetih kozmetičnih izdelkov. Najdemo ga praktično povsod, tako v šamponih, balzamih, milih in parfumih kot tudi v kremah in drugih pripravkih. Odlično se namreč obnese kot zdravilno sredstvo proti aknam ter bakterijam, ki prodirajo v pore in pospešujejo njihovo širjenje, uspešno pa se spopade tudi z izpuščaji in suho kožo. Slednjo obenem pomirja in tako odpravlja rdečice, madeže, posledice pikov žuželk ali sončnih opeklin. Za hitrejše celjenje manjših ran in odrgnin so sivko denimo uporabljali že v antični Grčiji, še danes pa je odlično naravno sredstvo za pospeševanje obnove kože. Ker jo hkrati hrani in vlaži, preprečuje tudi nastanek gub in s tem znatno pripomore k svežemu, mladostnemu videzu.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava