DL: Naša kulturna dediščina - Pokrajine slikarja Franceta Zupana

9.5.2021 | 10:20

France Zupan: Dolenjska, 1919 (foto: Borut Peterlin)

France Zupan: Dolenjska, 1919 (foto: Borut Peterlin)

Med mladimi slikarji, ki so razstavljali na 1. pokrajinski razstavi v Novem mestu, ki je bila del prireditev, pozneje imenovanih novomeška pomlad, je bil tudi France Zupan, ki se je rodil leta 1887 v Ljubljani, kjer je tudi vse življenje bival. Slikarsko izobrazbo je pridobil v triletni slikarski šoli Riharda Jakopiča. Za preživetje je poučeval na več šolah, sicer pa je bilo njegovo življenje posvečeno umetnosti.

Bil je aktiven v formalnih in neformalnih druženjih slovenskih umetnikov. Leta 1920 so ustanovili Klub mladih, ki se je leta 1926 preimenoval v Slovensko umetniško društvo. Zupan je bil član društva in nekaj časa tudi njegov tajnik. V klubu so se srečevali vidnejši slovenski umetniki prve polovice 20. stoletja: Tone in France Kralj, Veno Pilon, Tine Kos, Ivan Napotnik, Božidar Jakac, Anton Kos, Lojze Špacapan, Ivan Čargo, Rihard Jakopič, Drago in Nande Vidmar in drugi.

V njegovih delih vsebinsko prevladujejo krajinski in arhitekturni motivi. Največ je ustvarjal z akvareli, tudi pasteli, gvašem, oljem, po drugi vojni pa s tempero. Uporabljal je izrazite barvne odtenke, zato so likovni kritiki njegov način slikanja označili kot barviti realizem.

Veliko je slikal v naravi, med slovenskimi pokrajinami največ v okolici Ljubljane, Škofje Loke in na Dolenjskem. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Jugoslaviji in drugih evropskih državah. Njegova zadnja razstava je bila leta 1973 v Dolenjskem muzeju, za katero je tekst napisal Marjan Mušič, s katerim sta se poznala vsaj že od leta 1920, ko sta oba razstavljala na razstavi novomeške pomladi in je družina Mušič gostila ljubljanskega slikarja.

Likovno delo z naslovom Dolenjska (pri Šmarju) je nastalo leta 1919 in je v lasti družine Zupan.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2021

Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava