DL: Prenova Vinice - Del vasi kot pred 40 leti in več

8.5.2021 | 16:45

Spodnji konec vasi Vinica pri Šmarjeti je res videti zanemarjen in neurejen, meteorne vode tečejo po cesti.

Spodnji konec vasi Vinica pri Šmarjeti je res videti zanemarjen in neurejen, meteorne vode tečejo po cesti.

Jože Podlogar

Jože Podlogar

Pred vrati celovito komunalno urejanje vasi Vinica pri Šmarjeti – 1,2 milijona evrov – Prenova vodovoda, gradnja kanalizacije, optike, JR, asfaltiranje ceste – Meteorne vode speljane kar po cesti – Premik ČN – Dela končana v pol leta

Vinico pri Šmarjeti čakajo boljši časi. Občina Šmarješke Toplice načrtuje celovito komunalno prenovo vasi, ki naj bi se začela v prvi polovici leta, končana pa bo v pol leta, kar pomeni pred prihodnjo zimo.

Tako bo rok, da tu občina v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo poskrbi za javno kanalizacijsko omrežje do 31. decembra 2023, nedvomno izpolnjen že prej.

Da je nujno, da Vinica pri Šmarjeti postane urejena in privlačnejša tudi za mlajšo generacijo, meni njen prebivalec in občinski svetnik v šmarješkem občinskem svetu Jože Podlogar: »Za to je res zadnji čas. Nimamo urejene kanalizacije, meteorne vode so speljane kar po cestah, kar nikamor ne pelje. Spodnji konec vasi je videti kot pred 40 leti ali več.« Podlogar pove, da se tudi vaščani veselijo prepotrebnega urejanja vasi.

Njen razvoj je namreč kar zastal. Vas je najbolj napredovala v času obstoja KS Vinica, ko so Viničani še s samoprispevkom in z ogromno prostovoljnega dela ter še dodatnim denarjem prišli do vodovoda, telefona, asfaltirane ceste, delne kanalizacije. Koliko jim je pomenila nova cestna povezava do nekaj manj kot tri kilometre oddaljene Šmarjete! V dobrih 12 letih obstoja nove šmarješke občine Vinica ni dobila veliko, le obnovo športnega parka, in vsi si želijo, da se kaj premakne tudi v njihovem koncu.

KAJ BO NAREJENEGA

In kakšen napredek se obeta? Celovita ureditev komunalne infrastrukture na Vinici obsega popolno prenovo vodovodnega omrežja, vzpostavitev kanalizacijskega omrežja, javne razsvetljave, optike in na koncu asfaltiranje ceste.

»Vinica je ena tistih vasi, ki imajo izrazit karakter, ima zelo razvito kmetijstvo, zato je ta infrastruktura zelo pomembna. Bogati so tudi vodni viri, s tega vidika so tu močne meteorne vode in velik poudarek bomo dali ureditvi tega področja,« pove župan Marjan Hribar. Čistilno napravo bodo s sedanjega območja pri podružnični cerkvici premaknili na občinsko zemljišče nekoliko severneje, torej nižje, v smeri pod vasjo.

Župan je zadovoljen, da so uspeli za naložbo pridobiti vsa potrebna soglasja in služnosti, kar je bil v preteklosti problem. »Posegov na zasebna zemljišča je bilo kar nekaj, a projekt je lepo pripravljen in bil tako tudi predstavljen. Vesel sem, da so ga vsi vaščani podprli, pri čemer se zahvaljujem za trud svetniku Jožetu Podlogarju, ki vodi Odbor za razvoj v občini,« pove Hribar.

Projekt celovite prenove je ocenjen na 1,2 milijona evrov. Občina namerava naložbo uresničiti s pomočjo evropskega denarja, zato že nestrpno pričakuje objavo razpisov.

Občina Šmarješke Toplice zdaj čaka na gradbeno dovoljenje, potem bo sledil razpis za izvajalca del. Po županovih besedah naj bi z investicijo gotovo začeli v prvi polovici leta, končana pa naj bi bila v pol leta, kar pomeni pred zimo. »Veseli me, da kar nekaj mladih družin ostaja tu in v rodni vasi vidi svojo prihodnost. Temu so vse te izboljšave tudi namenjene,« pove Hribar.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2021

Besedilo in foto: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava