Film Zastoj premierno na FEST-u

8.5.2021 | 09:40

Novomeščan Jurij Moškon montažer filma Zastoj (foto: arhiv; I. V.)

Novomeščan Jurij Moškon montažer filma Zastoj (foto: arhiv; I. V.)

Zastoj (foto: Željko Stevanić)

Zastoj (foto: Željko Stevanić)

Film Zastoj premierno na FEST-u
Film Zastoj premierno na FEST-u

Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, bo doživel svetovno premiero na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala.

49. mednarodni filmski festival – FEST poteka od 7. do 16. maja in se odvija pod sloganom »Vrnitev v prihodnost«, z namenom, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane.

Projekcije filma Zastoj bodo 8. in 9. maja v dvorani Kombank in 10. maja v Cineplexx galeriji Beograd – dvorana IMAX.

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak. Koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Režiser Vinko Möderndorfer je pred jutrišnjo premiero povedal: »Filmski ustvarjalci pripovedujemo svoje zgodbe zato, da bi se prikazovale v kino dvoranah. Na to mislimo med pisanjem scenarija, med snemanjem, med montažo, pri obdelavi zvoka in slike … . Hočemo gledalce, ki dihajo skupaj z našimi podobami na velikem filmskem platnu, ki dovolijo, da jih zgodba potegne v svoj vrtinec čustev, vzhičenja in čudenja. Saj s filmom ustvarjamo tudi atmosfero med ljudmi, nekakšnega skupnega duha, skupno emocijo, ki nadgradi naše delo. Šele film pred dvorano gledalcev, ki se posvečeno in zbrano prepuščajo podobam, lahko nekaj premakne tudi v svetu, v katerem živimo. Vse to pa seveda ni mogoče, kadar gledamo film na ekranu v svojem domu in s prstom na ukazu: pavza. Zato je treba slogan letošnjega beograjskega FEST-a: vrnitev v prihodnost, razumeti kot vrnitev v kinodvorane, ki morajo za vedno ostati prihodnost filma. Zato smo ustvarjalci filma Zastoj veseli, da bo premiera našega dela v kino dvorani in pred ljudmi.«

Jugoslav Pantelić, umetniški direktor FEST-a pa je o letošnjem izboru filmov dejal: »Pred vami je 49. izdaja FEST-a z velikim številom del, ki vas bodo prisilila k razmišljanju, izvabila smeh in tudi kakšno solzo. Nič čudnega, saj so svetovi avtorjev, odtisnjeni v letošnje filme FEST-a, zgolj gibljive podobe resničnosti ali imaginacije, ki se, ko čas mineva, vse bolj prepletajo. Filmi FEST-a - od strogo intimnih zgodb do tistih, katerih epilogi imajo velik družbeni pomen - ponujajo iskreno razgaljene dele življenja posameznikov, ki so s pogumom ali brez njega spremenili svoje življenje in življenja tistih okoli sebe.«

Letošnji FEST bo predstavil več kot 70 premiernih filmov najnovejše svetovne, evropske in domače kinematografije v sedmih selekcijah.

V glavnem tekmovalnem programu je 18 filmov iz Srbije, Francije, Nemčije, ZDA, Grčije, Irana, Slovenije, Madžarske, Turčije, Hrvaške, Argentine, Velike Britanije, Tunizije, Slonokoščene obale... Med režiserkami in režiserji glavnega tekmovalnega programa se na FEST poleg našega Vinka Möderndorferja vračajo Oleg Novković, Argyris Papadimitropoulos, Susanna Nicchiarelli, Dalibor Matanić, Lili Horvat; z najnovejšimi stvaritvami se bodo v tem programu predstavili tudi filmi Majida Majidija, Danila Šerbedžije, Ivana Ikića, Marka Bergerja, Oskarja Roehlerja, Barbare Ott.

Žirijo glavnega tekmovalnega programa sestavljajo igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović.

FEST v organizaciji »Centra beogradskih festivala« (CEBEF) poteka v dvoranah Sava Centra, dvoranah Kombanke, Doma mladih v Beogradu in Cineplexx galerije Beograd. Je nepogrešljiv del kulturnega življenja Beograda, ki že pet desetletij prikazuje kakovostno mednarodno in domačo produkcijo.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava