Pohod na Kosmati vrh 1643 m, Gladki vrh 1667 m in Altemaver 1678 m, zbor na postajališču pri Tušu Novo mesto

8.5.2021 | 07:00

v soboto, 8. 5. 2021

Ratitovec in njegovo prostrano travnato sleme se dviga nad Selško dolino. Severna stran je položno pobočje, južna pobočja pa strmo padajo na sončno teraso, kjer so nanizane slikovite soriške vasi Danje, Prtovč, Ravne, Torka, Zabrdo …. Ratitovec nudi enega izmen najlepših in obširnih razgledov v slovenskih planinah: na Julijce s Triglavom v sredini, na Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje.

Zbor ob 7. uri s postajališča pri Tušu. Z osebnimi vozili se bomo peljali do parkirišča v vasi Prtovč.

S parkirišča nadaljujemo po poti čez Razor. Tu stopimo na sneg. Proti Krekovi koči steza zavije levo, mi pa jo odkurimo desno na sedlo Vratca. S sedla jo mahnemo desno in se po markirani poti povzpnemo na Kosmati vrh. Z vrha se nam razbohoti prelep razgled po naši domovini. Spustimo se nazaj na sedlo in se po stezi povzpnemo na Gladki vrh, ki je 20 m nad Krekovo kočo. Po počitku se bomo povzpeli še na Altemaver. Po poti čez Povden se bomo vrnili nazaj v Prtovč. Hoje bo za 5 h.

Domov se bomo vrnili v večernih urah.

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Na Ratitovcu je na S straneh še sneg. Priporočamo tudi pohodne palice.

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika, lahko pa tudi v Krekovi koči na Ratitovcu.

Prevoz z osebnimi vozili, stroški se razdelijo med osebe v vozilu.

Prijave najkasneje do petka , 7. 5. 2021

* po elektronski pošti:gricgric@s5.net, zraven pripišite vašo tel. številko

* pri mentorjih po šolah

* na GSM: Gric 040 373 589 .

Pohod bova vodila Diana in Gric ter vodniki in mentorji PD Krka Novo mesto.

Ukrepi zaradi covida 19: Vsi, ki niste zdravi, ostanite doma. S sabo imejte masko, lahko tudi razkužilo. Upoštevali bomo varnostno razdaljo in oblikovali skupine po 10 udeležencev.