DL: Portret tedna - Valerija Lekić Poljšak

7.5.2021 | 14:00

DL: Portret tedna - Valerija Lekić Poljšak

Dom starejših občanov Črnomelj je eden od treh prejemnikov diplome Občine Črnomelj za leto 2020, s tem priznanjem se mu zahvaljujejo za prizadevno in uspešno spopadanje z epidemijo koronavirusa. Za tem spopadanjem so imena in med njimi je na posebej izpostavljenem mestu Valerija Lekić Poljšak. Kot direktorico doma, ona je namreč ta, jo je »spopadanje« posrkalo vase še posebno močno.

»Domovi smo pričakali epidemijo popolnoma nepripravljeni, brez opreme in posebnih prostorov ter polno zasedeni. Morali smo se zelo hitro znajti in organizirati. Zelo dobro smo sodelovali z županom in občinskim vodstvom, s civilno zaščito, zdravstvenim domom in Rdečim križem ter pripravili ukrepe. Zaposleni v domovih za starejše že od lanskega marca delamo v izrednih razmerah, ki so v sodobnem času brez primerjave. Stres in obremenitve so ogromni v času, ko smo soočeni z okužbami in stiskami, ki jih prinese ta zahrbtna bolezen, in tudi takrat, ko okužb (še) ni, a ob vsakem opravljenem testu trepetamo, kakšen bo rezultat. Priznanje Občine Črnomelj doživljam kot priznanje vseh nas, ki delamo v domu,« pravi.

V domu okužb ne zaznavajo več od konca lanskega leta. »Srčno upam in želim si, da bi tako ostalo. Zadnji podatki kažejo na izboljševanje epidemioloških razmer tudi v drugih domovih. Gre za trenutek, ki smo ga nestrpno pričakovali, saj nam omogoča, da se življenje v domovih korak za korakom vrne v mirnejše in prijetnejše čase. Na to vsi res nestrpno čakamo – stanovalci, svojci in seveda tudi zaposleni.«

Črnomaljski dom so odprli 15. februarja 1988. Od odprtja je zaposlena v socialnem varstvu v tem domu na vodilnih in vodstvenih delovnih mestih. Ima strokovni izpit iz socialnega varstva in najvišji področni strokovni naziv – višja svetovalka. Prejela je nagrado za izstopajoče kakovostno delo v socialnem varstvu. Trenutno je drugi mandat direktorica in strokovna direktorica doma. Ob rednem delu in dodatnih izobraževanjih, ki jih je bilo v teh 33 letih veliko, se trudi tudi napredovati kot strokovna delavka v socialnem varstvu, zato na socialnem polju ves čas dela na različnih strokovnih področjih. Odkar je zaposlena, je uspešno vodila vrsto projektov, ki so jih potem vključili v delovanje doma. Med njimi so uvajanje vodenja kakovosti po standardu 9001:2000, organizacija prostovoljnega dela, uvajanje informacijskega sistema za spremljanje stanja uporabnikov, specializirana mobilna pomoč na domu in projekt prostovoljnih prevozov za občane Občine Črnomelj. Dosegla je certifikat procesne vodje in svetovalke v okviru evropskega modela za kakovostno delovanje socialnih ustanov E-Qalin. Usposobila se je tudi za vodilno presojevalko sistemov vodenja po kakovostnem standardu ISO 9001:2000.

Trenutno je predsednica Skupščine socialnih zavodov Slovenije, predsednica strokovnega sveta Socialne zbornice Slovenije, članica liste strokovnjakov pri Socialni zbornici Slovenije za inštruktažno svetovanje za področje institucionalnega varstva in verifikatorica socialnovarstvenih programov s področja socialnega varstva ter članica dveh svetov javnih socialnovarstvenih zavodov. Ob rednem delu ves čas deluje kot članica in kot vodilna tudi v številnih strokovnih združenjih in drugih ustanovah na področju socialnega varstva na državni in lokalni ravni.

Je Črnomaljka po srcu in duši. »Vesela sem, da živim v hiši na hribu na koncu Črnomlja z možem, ki je tudi Črnomaljec. Imava odrasli hčerki, ena je že samostojna, ena ravno zaključuje študij. Na obe dekleti sem izredno ponosna. Vesela sem, da živim v Črnomlju, kjer živijo tudi moji starši in brat z družino,« pravi. Po poklicu je medicinska sestra in univerzitetna diplomirana organizatorka. Že od nekdaj je želela delati z ljudmi, opravljati delo, ki je več kot samo poklic in služba, pomagati drugim. Svoje delo zato opravlja kot poslanstvo. Rada bere, kolesari, poleti plava, pozimi smuča, predvsem pa se rada druži s prijatelji in sorodniki, rada ima tudi neformalna druženja s sodelavci. »Lani sem vse to pogrešala. Želim si, da bi se sedanja socialna razdalja umaknila in da bi mi tako dovolila čim prej objeti ljudi, ki so mi dragi, ali tiste, ki so v stiski,« ne skriva nekega nelagodja.

Gre, kot to občuti skupaj z drugimi, za izredno zahtevno obdobje epidemije. »S takšnimi razmerami se nismo soočali nikoli prej in upam, da se ne bodo nikoli več ponovile. Vsem našim stanovalcem se zato zahvaljujem za razumevanje, strpnost in potrpežljivost ob vseh ukrepih, ki smo jih izvajali že vse od začetka epidemije. Prav tako se zahvaljujem zaposlenim, ki s svojim delom in srčnostjo dnevno skrbijo za naše stanovalce in se borijo iz dneva v dan, ter vsem svojcem, prijateljem in posameznikom, organizacijam, ki nas spodbujajo, razumejo in pomagajo, da ustavimo okužbe ter se čim prej vrnemo v lepše in mirnejše čase.«

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2021

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.5.2021+17     + (18)     – (1)     Oceni Lojzekov stric 

Črnomaljski dom starejših dela dobro prav gotovo gre nekaj zaslug vodji zavoda, čestitke. Skrbi me pa zapis da so domovi po Sloveniji bili slabo pripravljeni verjamem direktorici. Zgleda, da Sarceva vlada ni razumela situacije, dejanja ne lazejo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava