DL: 30 let Iskre Pio - Epidemija izziv za mnoge nove naprave

6.5.2021 | 14:45

Andraž Rumpret (foto: L. M.)

Andraž Rumpret (foto: L. M.)

Izdelki DECON so novost podjetja, z njimi uničujejo viruse, bakterije, plesni in spore … (Foto: Iskra Pio d.o.o.)

Izdelki DECON so novost podjetja, z njimi uničujejo viruse, bakterije, plesni in spore … (Foto: Iskra Pio d.o.o.)

Šentjernejsko podjetje Iskra Pio v treh desetletjih prehodilo uspešno pot – Od 18 do 130 zaposlenih – Pol za domači, pol za tuji trg – Slediti razvoju – Med epidemijo nove naprave za dekontaminiranje, a zanimanje začuda majhno – Letos širitev proizvodnih prostorov in inženiringa

»Gre za 30 let neprestanega razvoja podjetja, širjenja programa in prilagajanja trgu. Od 18 zaposlenih smo prišli na 130. Začeli smo v starih prostorih, ki smo jih dogradili in obnovili, a tudi zdaj nam novih načrtov ne manjka,« na kratko opiše prehojeno pot enega najuspešnejših šentjernejskih podjetij Iskre Pio njegov direktor Andraž Rumpret.

Iskra Pio je družbeno odgovorno podjetje. Skupaj z Rotary klubom so lani napravo DECON Classic podarili VDC Novo mesto, podpirajo tudi mnoga šentjernejska društva.

Podjetje vodi od vsega začetka, to je od leta 1991, ko je bila družba ustanovljena po stečaju tedanjih Uporov.

Osnovna dejavnost Iskre Pio ostaja projektiranje in izdelava opreme za čisto in čistilno tehnologijo, kot so brezprašne komore za vzpostavitev čistih, sterilnih pogojev, čiste prostore z vso potrebno opremo, ter kabine za tehtanje in vzorčenje, različna oprema za manipulacijo in obdelavo surovin, kot so dvigala, manipulatorji, mešalniki, mlini, sita in tehtnice. Opremo čistilne tehnologije sestavljajo različni ultrazvočni čistilniki in čistilne linije.

V podjetju izvajajo tudi različne validacijske postopke, s katerimi potrjujejo čiste in varne delovne pogoje – merjenja delcev, pretoke zraka, integritete filtrov, tlačne razlike, temperature, vlage, hrupa itd. Dodatni program predstavlja proizvodnja ALU stavbnega pohištva.

»S produkti pokrivamo celoten proces farmacevtske proizvodnje, od prihoda praškastih surovin v tovarno, od vzorčenja, tehtanja, raznega mešanja, mletja do tabletirke, s tem da so naprave eksplozivno varne, za kar je potrebno imeti posebna znanja in dovoljenja,« pove Andraž Rumpret. Hkrati razvijajo nove naprave za mikrobiološko dekontaminacijo in odstranjevanje virusov.

EPIDEMIJA IZZIV

Ob izbruhu epidemije koronavirusne bolezni so se še bolj posvetili medicini, ponujali so izolacijske sobe in sobe za vzorčenje, ki so jih dodelali, a po besedah direktorja pričakovanega zanimanja ni bilo. Ravno tako ne za naprave za čiščenje in sterilizacijo zaščitnih mask, ki so jih razvili.

»Nekako je šlo vse bolj v smeri nakupovanja novih mask in opreme kot pa čiščenja, kar velja tudi za dekontaminacije prostorov. Razvili smo posebno serijo izdelkov, imenovano DECON, ki jih postaviš v prazen prostor in z vodikovim peroksidom uniči viruse, bakterije, plesni in spore. Zaradi svoje enostavnosti in majhnosti so naprave DECON primerne za dekontaminacijo prostorov v farmaciji in zdravstvu, pa tudi v hotelih, gostinskih lokalih, domovih za ostarele, šolah, vrtcih, poslovnih stavbah, avtomobilih, vlakih, letalih in drugih prostorih, kjer je potrebno zagotavljati ustrezno mikrobiološko raven čistosti. A nekega velikega odziva ni bilo, razen pri civilni zaščiti. Vsi bolj čakajo na prekuženost, da bo epidemija mimo in ne gredo v takšne investicije,« pove direktor in omeni, da se bodo morali poleg razvoja še več ukvarjati s trženjem in marketingom.

ODSESNI MODULI

Iskra Pio ima že utečen posel čiščenja jedrske zaščitne opreme, ravno tako za Slovensko vojsko, gasilce in policijo. Čistijo tudi razna orodja v NEK in kirurške instrumente v farmaciji, medicini in drugje.

V času koronavirusa so prepoznali tudi možnost za razvoj novega izdelka, namenjenega zmanjšanju verjetnosti širjenja okužbe v zobozdravstvu. Razvili so novo napravo, ki odsesuje zrak v neposredni bližini pacientove ustne votline, ga filtrira in očiščenega vrne v prostor. Dentalni odsesni modul je namenjen zaščiti zdravstvenega osebja in pacientov. Deluje na principu lokalnega odsesovanja zraka, zasičenega z morebitnimi kontaminiranimi aerosoli. S tem je doseženo zmanjšanje verjetnosti prenosa okužbe z virusi in bakterijami, ki lebdijo in se prenašajo po zraku.

Razvili so tudi odsesni modul za izolacijske sobe, ki omogoča hitro in enostavno preobrazbo obstoječega prostora v izolacijsko sobo. Naprava se vgradi v obstoječo stensko odprtino in z ustvarjanjem podtlaka v vgrajenem prostoru preprečuje širjenje kontaminiranega zraka iz prostora. Ravno sedaj v podjetju razvijajo še modul za čiščenje zraka v prostorih.

Vse naprave, ki jih ponujajo v Iskri Pio, so ustrezno testirane in podprte s potrebnimi certifikati, ki dokazujejo ustrezno učinkovitost.

STALNI PARTNERJI

Kot pove Rumpret, trenutno še vedno veliko delajo za farmacevtska podjetja, njihovi naročniki so tudi medicinske ustanove, lekarne, raziskovalni inštituti doma in v tujini, skratka vsi, ki potrebujejo varne in čiste delovne pogoje.

Šentjernejska Iskra Pio dela tako za domači trg – glavna slovenska partnerja sta Krka in skupina Novartis – kot za tujino, Nemčijo, Poljsko, Madžarsko, Srbijo, Hrvaško, kjer delujejo Pfizer, Pliva, Lonzo, Hemofarm itd. Izvozu je namenjene povprečno 50 odstotkov celotne proizvodnje.

»Gre v glavnem za ustaljene kupce, ki so očitno zadovoljni z nami. Skupaj razvijamo inženiring, rešujemo probleme in iščemo rešitve po njihovih željah in potrebah. Tega je kar 90 odstotkov,« pove Rumpret.

RAZVOJNI ODDELEK

Pri tem je še kako pomemben razvojni oddelek podjetja, kjer so zaposleni zlasti strojni in elektroinženirji, ki se ukvarjajo s projektiranjem opreme, razvojem strojnega dela proizvodnje, s konstruiranjem strojev in naprav, ki jih tudi tehnološko obdelajo. Med njimi je tudi kar nekaj žensk.

V Iskri Pio si prizadevajo za dobre, izobražene in sposobne kadre, do katerih prihajajo tudi s štipendiranjem. »To je najboljša pot do dobrih sodelavcev. S prakso premostimo poskusno obdobje ob zaposlitvi: mi jih že spoznamo, hkrati pa mladi spoznajo podjetje. Obenem gre za dober prenos znanja s fakultet na podjetje: vsi delajo diplomske naloge z našega področja in na ta način usvajamo nova znanja,« razlaga direktor.

LETOS BODO GRADILI

Epidemija koronavirusa se je seveda dotaknila tudi podjetja Iskra Pio. Seveda upoštevajo vse predpisane ukrepe za zaščito delavcev, pri zaviranju epidemije jim pomaga tudi hitro testiranje, ki so ga sami uvedli že zelo zgodaj. Vsak prvi dan v tednu s hitrim testom testirajo vse zaposlene. Kot pravi Rumpret, imajo dobre izkušnje.

Med epidemijo je proizvodnja potekala normalno, kar je bilo nujno, saj so na primer imeli povečan obseg dela pri mikrobioloških komorah za testiranje s PCR-testi (naročilo NIJZ). Le projektiva in določene službe so delale od doma. »A to ni isto, pri nas je poudarek na timskem delu,« pove Rumpret.

Je pa koronavirus upočasnil načrtovano investicijo podjetja. Že nekaj časa imajo v načrtu gradnjo in razširitev proizvodnih prostorov in inženiringa na obstoječi lokaciji, kar pomeni, da se bodo razširili za okrog 1500 kvadratnih metrih (sedanji obseg znaša 3600 kvadratnih metrov). Če bi bile razmere normalne, bi se to zgodilo že lani. Gradbeno dovoljenje imajo.

»Letos računamo, da nam uspe. Nove prostore potrebujemo za obstoječe programe, za boljšo organizacijo dela in sploh višjo kakovost dela,« razloži Andraž Rumpret in doda, da bo le gradnja brez opreme stala okrog milijon evrov.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2021

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava