30 let ljubezni do petja posavskih ''Solzic''

4.5.2021 | 11:30

30 let ljubezni do petja posavskih ''Solzic''

Na predvečer prve majske sobote bi združeni ženski glasovi Posavja v sestavu Vokalne skupine ''Solzice'' zazveneli na jubilejnem koncertu, obeležile bi namreč 30. obletnico delovanja.

Vokalna skupina Solzice je z delovanjem pričela v šolskem letu 1990-1991 pod okriljem Glasbene šole Brežice. Takratno skupino mladih deklet z veliko željo po prepevanju, je združila zborovodkinja Marjetka Podgoršek Horžen, profesorica petja na glasbeni šoli. Vse od takrat je sestav številčno rasel, z leti se je skupina spreminjala, petje se je nadgrajevalo. Solzice so pričele s prepevanjem na lokalnih prireditvah in širše, nadaljevale s pevskimi revijami, zapele so tudi v Slovenski filharmoniji. Družile so se ob Avsenikovih pesmih, s prijateljskimi zbori, gostovale pri njih in oni pri nas. Sestav pa je z leti zorel, zborovodkinja je posegala po zahtevnejših skladbah, s katerimi so si Solzice pripele vrsto prestižnih nagrad in priznanj doma in zunaj meja.

Poseben uspeh pomenijo uvrstitve na »Naši pesmi« v Mariboru, kjer so si zaslužile vse nagrade, najžlahtnejšo zlato v letu 2010, dvojno zlato priznanje na »Lipanjskih zvucih« na Hrvaškem v istem letu, v italijanskem Riminiju so v 2011 osvojile srebrno plaketo, v letu 2014 so dosežkom dodale dve zlati priznanji z mednarodnega tekmovanja v Španiji in dve zlati ter srebrno iz Bratislave v 2018.

Za odlično zastopanje zunaj meja je vokalna skupina prejela plaketo občine Brežice, v minulih letih pa je posnela tudi dve zgoščenki.

Solzicam največ pomeni tradicionalni letni koncert, ki praviloma z zvokom in vonjem šmarnic napolni Viteško dvorano Posavskega muzeja v uvodu omenjenem majskem sobotnem večeru. Žal ga tudi letos drugič zapovrstjo zaradi aktualnih razmer ni. Kljub temu so pevke povezane in se z veliko angažiranostjo in voljo zborovodkinje pripravljajo z jubilejnim programom za čas, ki bo bolj naklonjen zborovskemu petju. Repertoar pesmi, ki jih pojejo Solzice, je pester, od izbranih klasičnih, ljudskih, umetnih do zabavnih, nikoli pa ne izostane njihova ''Šla bom na goro visoko'', s katero se zaključi vsak letni koncert, skupaj z glasovi njim zvestih poslušalcev. Prav ti poslušalci in občutki, vezi, ki se vedno znova stkejo z njimi, so Solzicam v teh časih motivacija za delo in pričakovanje novega ''majskega'' večera.

M. L.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava