VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge

4.5.2021 | 10:15

VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge
VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge
VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge
VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge
VIDEO: Kako je Krka pred desetimi leti osvojila naslov prvaka pokala Fiba EuroChallenge

V KK Krka se spominjamo desetletja, odkar je KK Krka postal zmagovalec prvak Fibinega tekmovanja pokala Fiba EuroChallenge. V finalu so novomeški košarkarji s 83:77 porazili rusko ekipo Lokomotiv Kuban, Krkin igralec Goran Ikonić je bil izbran za najkoristnejšega igralca finalnega turnirja, ki je potekal v Belgiji med 29.4. in 1.5. 2011.

Spodaj pod tekstom si lahko ogledate tudi posnetek finalne tekme.

Finale pokala Fiba EuroChallenge, 1.5.
Lokomotiv Kuban – Krka 78:83
 (20:18, 21:25, 24:18, 12:22)
Krka: Ikonić 12, Murić 3, Pavič 13, Djordjević 8, Dragić 12, Booker 20, Krivec 4, Drobnjak 7, Balažić 4.
Lokomotiva Kuban: Jeretin 5, Massey 11, Chalmers 9, Vasilijev 2, Wilkinson 21, Toporov 7, Šukovcov 1, Tucker 10, Surovcev 8, Šeleketo 3.

„Bil bi slab lažnivec, če bi dejal, da nisem zadovoljen po veliki zmagi nad velikim nasprotnikom. Premagali smo izjemno ekipo, ki premore veliko odličnih posameznikov. Poizkusili smo izkoristiti naše priložnosti. Na trenutke so bili v naletu naši nasprotnike, na trenutke mi. Nismo panično odreagirali. Lokomotiva je dobra ekipa in to naše zmagoslavje naredi še večje. Ne delam razlik med evropskimi in neevropskimi košarkarji. Naslednjič bom morda mislil, da nam lahko pomaga litovski košarkar in bom pripeljal njega. Vseeno mi je tudi ali bo bil Srb, Američan ali kaj podobnega. V svoji ekipi želim le ambiciozne fante. To je v današnji košarki zelo pomembno,“ je po zmagi in osvojitvi pokala povedal tedanji trener Aleksandar Džikić.

„Ko igramo kot ekipa, smo res neugodni za nasprotnike. Proti nam je težko igrat. Džile nam je po polfinalni tekmi dejal, da smo že z uvrstitvijo na Final 4 naredili velik posel, tako da smo šli v finale sproščeno, odigrali smo odlično v obrambi in smo na koncu zasluženo zmagali,“ pa je dodal tedanji naš branilec Bojan Krivec.

Vrnitev v Evropo

Krka je v sezoni 2010/11 pod vodstvom trenerja Aleksandra Džikića in pomočnika Aleksandra Sekuliča ter Leona Stipaničeva Krka osvojila tri lovorike. Uvod v sezono je pričela z osvojitvijo slovenskega Superpokala, prvega za novomeški klub. Po sedmih letih je vnovič zaigrala v Evropi in sicer v tekmovanju Eurochallenge, ki poteka pod okriljem Mednarodne košarkarske organizacije Fibe in v svojem drugem evropskem finalu (leta 2003 je že bila finalist pokala Uleb) prvič osvojila evropsko lovoriko, sezona se je kronala z naslovom državnega prvaka.

Za KK Krka so nastopili Goran Ikonić, Matej Rojc, Simon Petrov, Edo Murić, Smiljan Pavić, Dušan Djordjević, Zoran Dragić, Christopher Booker, Bojan Krivec, Dragiša Drobnjak in Jure Balažić. Trener ekipe je bil Aleksandar Džikić, asistirala sta mu Aleksander Sekulič in Leon Stipaničev, za kondicijsko pripravo je skrbel Tomaž Brinec. Klubu je predsedoval predsednik Brane Kastelec.

Prvi mesti v skupinah

Krka se je vrnila v Evropo, kjer je nastopila v pokalu Fiba EuroChallenge, v njem je sodelovalo 32 ekip, Krka je bila uvrščena v redni del tekmovanja, ki ga je v prvem delu sklenila s 1. mestom v skupini E, kjer so bili še češki Prostejov (v kvalifikacijah za nastop v tekmovanju je izločil domžalski Helios), nemški Bonn in Zagreb. Krka je v šestih tekmah zbrala pet zmag. Z identičnim izkupičkom je Krka sklenila tudi osmino finala, kjer je izgubila le na gostovanju v Turčiji in se kot zmagovalka skupine uvrstila v četrtfinale.

Na F4 v treh potezah

Med 22.3. in 30.3. je ekipa trenerja Aleksandra Džikića odigrala tri četrtfinalne tekme, uvodoma je bil bolgarski Lukoil boljši v Novem mestu (72:78), Krka mu je vrnila v gosteh (61:75), na odločilni tekmi v Športni dvorani Leona Štuklja pred 2400 gledalci pa je bilo 71:69, Krka se je uvrstila na finalni turnir v Belgijo.

Krka v rednem delu pokala EuroChallenge:
Prostejov – Krka 89:77
Krka – Zagreb 78:60
Bonn – Krka 71:74
Krka – Prostejov 78:62
Zagreb – Krka 75:78
Krka – Bonn 70:65

osmina finala:
Krka – Dexia Mons-Hainault 85:77
Pinar Karsiyaka – Krka 94:74
Krka – Antwerp Giants 62:46
Dexia Mons-Hainault – Krka 75:84
Krka – Pinar Karsiyaka 85:81
Antwerp Giants – Krka 45:64

četrtfinale:
Krka – Lukoil Academic 72:78
Lukoil Academic – Krka 61:75
Krka – Lukoil Acedemic 71:69

finalni turnir pokala Fiba EuroChallenge:

polfinale, 29.4.
Spartak – Lokomotiv Kuban 64:74
Krka – Telenet Oostende 79:65

finale, 1.5.
Lokomotiv Kuban – Krka 77:83

KK Krka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava