Praznično v Semiču: 80 let od dne, ki je omogočil Slovenijo

29.4.2021 | 12:30

Praznično v Semiču: 80 let od dne, ki je omogočil Slovenijo

Slovenija 27. aprila praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. To se je zgodilo le 20 dni po začetku vojne na naših tleh in okupaciji slovenskega ozemlja, ki je takrat spadalo pod Kraljevino Jugoslavijo. Tretjina današnje Slovenije je že od prej spadala pod fašistično Italijo.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Državni praznik so obeležili člani ZB za vrednote NOB Semič s polaganjem venca in sveč pri centralnem spomeniku žrtvam za svobodo pred Kulturnim domu v Semiču.

B. V.

Galerija

_semic (1)
_semic (2)
_semic (3)
_semic (4)
_semic (5)
_semic (6)
_semic (7)
_semic (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

29.4.2021+1     + (6)     – (5)     Oceni navi 

Dolgo mi ni bilo jasno, kaj borci oz. komunisti praznujejo 27.aprila. Ta dan se ni zgodilo nič. Šele sedaj sem izvedel, da bi morali praznovati 26. aprila. Tega dne leta 41 so slovenski komunisti slavnostno sprejeli Hitlerja v Mariboru. Sprašujem se, kdo je bil med prvimi, ki so sodelovali z okupatorjem. Zgodovinska dejstva ne lažejo. Prvi so se okupatorju uprli Tigrovci, vendar so po izdaji od strani komunistov žalostno končali. Podobno se je zgodilo tudi Pohorskemu bataljonu, ker se niso hoteli pridružiti komunistom. Glede slik iz Semiča pa to. Kje je varnostna razdalja, kje so maske?

30.4.2021+2     + (7)     – (5)     Oceni Lojzekov stric 

750 morisc so pustili po Sloveniji komunisti

30.4.2021+1     + (5)     – (4)     Oceni Lojzekov stric 

Navi komunisti zivijo v lazi in laznivi propagandi

30.4.2021+2     + (5)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Tale mladenic ki priziga svecke je v kavbojkah ki so nek simbolj imperijalizma.Je to nova protokolarna uniforma

1.5.2021+6     + (6)     – (0)     Oceni winetou 

Hahaha - belčka sta prišla na svoj račun !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava