ZB NOB Novo mesto s 1. številko glasila Naprej - proti oživljanju nacizma in fašizma

27.4.2021 | 15:45

Urednica Jožica Jožef Beg in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Dušan Černe

Urednica Jožica Jožef Beg in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Dušan Černe

Naslovna stran 1. številke glasila Naprej

Naslovna stran 1. številke glasila Naprej

V letu 2021 na dan 27. aprila obeležujemo 80-letnico upora proti okupatorju in ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Ta dan so še posebej obeležili v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto, in sicer z izdajo 1. številke glasila Naprej. Izšlo je v nakladi 1.100 izvodov, glasilo pa ima kar 52 strani zanimivega branja.

Kot je v uvodniku glasila napisal predsednik Združenja Dušan Černe, je bilo zaradi virusa Covid-19 tudi novomeško združenje prisiljeno svoje delovanje prilagoditi novonastalim razmeram, med  katerimi  jih je najbolj prizadela omejitev druženja in zbiranja. V želji vzpostaviti kontakt z vsako članico in članom se je IO ZB za vrednote NOB Novo mesto odločil, da jim z glasilom prenesejo čim več informacij s terena in podelijo spomine na obdobje NOB, ki so med članstvom še vedno živi. Glasilo je sporočilo širši družbeni skupnosti, da smo aktivni in predvsem, da nismo tiho in smo proti vsem poskusom oživljanja nacizma in fašizma v kakršni koli obliki.   

Kot je povedala urednica Jožica Jožef Beg, so v 1. številki osrednja tema partizanske bolnišnice s člankom Blaža Štanglja Partizanske bolnišnice v Kočevskem rogu – zgodovinski oris značilnosti in delovanja. V ostalih rubrikah so prispevki občinskih in krajevnih odborov, vključenih v novomeško združenje. Pestra vsebina in različni avtorji v svojih tekstih ponujajo bralcem zanimivo branje o aktualnih dogodkih v njihovih krajevnih in občinskih organizacijah, o dogodkih iz naše polpretekle zgodovine in ljudeh, ki so zaslužni za ohranjanje vrednot NOB v našem okolju. Glasilo je namenjeno vsem članicam in članom Združenja, ki ga bodo  brezplačno prejeli na svoj dom. Naslednja številka bo izšla predvidoma v novembru, takratna osrednja tema bo šolstvo v času NOB.

Geslo glasila je »Preberi in daj naprej«. Ko ga prebereš, ga ne vrzi med star papir. Daj ga naprej prijatelju ali znancu. Glasilo izraža prepričanje domoljubnih in svobodomiselnih ljudi, kako pomembno je v današnjih časih nameniti več pozornosti in osveščati širšo javnost z ohranjanjem in širjenjem vrednot NOB med leti 1941–1945. Gremo NAPREJ.

Darko Pucelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

2.5.2021–3     + (11)     – (14)     Oceni Lojzekov stric 

OF =750 morisc

3.5.2021+1     + (5)     – (4)     Oceni miha 

Lojzkov striček, se bom obnašal tako kot tvoj idol in tudi bom zdaj napisal tako kot on. Ti si en bedak.

7.5.2021+2     + (5)     – (3)     Oceni martin 

lojzek res podlo podtikaš neresnice.

8.5.2021+4     + (7)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Martinček a ti se živiš v laži in propagandi, zresni se bodi odgovoren ,kaj konkretno napiši imej jajca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava