Pismo groze: Napaka, zaradi katere je Erni zastalo srce

24.4.2021 | 17:00

Moževa smrt je Erno, kot pravi, ugonobila. (foto: osebni arhiv)

Moževa smrt je Erno, kot pravi, ugonobila. (foto: osebni arhiv)

Osebni arhiv

Osebni arhiv

Gospa Erna je več kot leto dni po moževi smrti z onkološkega inštituta prejela pismo, zaradi katerega se je v njej, kot pravi, ustavilo vse.

Ljudje smo krhka bitja. V zadnjem letu se je naše zavedanje, kako pomembno je zdravje, močno povečalo. Zaradi zahrbtnega virusa smo vsak dan pozorni na svoje počutje: še vonjamo, nas sili na kašelj, je naša temperatura povišana? Včasih najbolj zahrbtno bolezen razkrijejo majhni, popolnoma neznatni simptomi. Enako je v zdravstvenem sistemu. Čisto majhni, morda naključni dogodki lahko kažejo na stanje, ki je daleč od tistega, kar si zaslužimo in pričakujemo državljani.

Težko življenje

Erna Rozman iz Arnovega sela je gospa, ki ji v življenju ni bilo postlano z rožicami. V mladosti se je v želji, da bi si ustvarila družino, borila s svojim telesom. »Osemkrat sem morala roditi, nekaj rojenih otrok žal pokopati, da imam lahko dva zdrava otroka,« nam je zaupala v pogovoru. Pozneje so jo čakale težke preizkušnje tudi v poslovnem življenju, v sodni kalvariji se je morala boriti za svoj dom in biti vrsto let opora možu, onkološkemu bolniku. Mož se je po desetletju boja z boleznijo od življenja poslovil februarja 2020. »Moj mož je bil poseben pacient, ki pa je na koncu vseeno klonil. Njegovemu boju z boleznijo in podpori, ki mu jo je nudila družina, so se čudili tudi zdravniki, zato je bila bolečina ob njegovi izgubi toliko večja. Mislili smo, da bomo lahko vztrajali še veliko dlje. Nisem si predstavljala, da me bo po 50 letih zakona moževa smrt tako ugonobila, kot me je. Še po letu dni sem v nekem šoku,« je povedala Erna.

Čudna pošiljka

Zato je bil zanjo toliko večji šok, ko ji je pred dnevi poštar v roke podal ovojnico z logotipom Onkološkega inštituta v Ljubljani (OI), naslovljeno na njenega moža Alojza. »Po smrti sem poskrbela za vse in o moževem odhodu obvestila vse, tudi njegovega lečečega zdravnika,« je dejala. Ko je ovojnico odprla, je bil šok še toliko večji. »V njej sem našla možev izvid iz leta 2017! Ob pet let starem pisanju so bile še vse pritikline, kot je na primer podatek o tem, koliko časa je še veljavna njegova napotnica. Ob pogledu na dopis se mi je ustavilo vse. V prsih me je stisnilo kot še nikoli. Te stvari niso enostavne,« je Erna opisala, kako lahko na prvi pogled nedolžna napaka obudi tudi najbolj temna občutja.

Pojasnilo

Z onkološkega inštituta so poslali pojasnilo, da je zaradi tehnične težave v programu administracije žal prišlo do neljube napake, tako da je bil star izvid pomotoma poslan naprej. »Na onkološkem inštitutu smo takoj, ko smo prejeli informacijo o tem, ustrezno ukrepali ter uvedli interni nadzor, da se to ne bi več zgodilo,« so še zapisali. Erna Rožman nam je tudi sporočila, da so jo z onkološkega inštituta poklicali, ji razložili, zakaj je do neljubega dogodka prišlo, in se ji opravičili za nastalo napako.

Simptom in bolezen

»Zahvalila sem se jim, kar pa ne pomeni, da potrjujem tako delo,« je po njihovem klicu povedala gospa Erna. »Zavedam se, da gre v mojem primeru za administrativno napako ali zgolj človeško napako oziroma površnost, a ta zatavala kuverta je le simptom današnjega stanja v zdravstvu,« je nekaj dni po prejemu pošte, ki je ne bi smelo biti, razmišljala Erna. In težko se je ne strinjati. »Ko sem se v mladosti borila, da bi ohranila vsako od nosečnosti, sem v zdravstvo neomajno zaupala. Ko sem se znašla v zdravstvenih težavah, ko sem krvavela in ko so me pripeljali do vrat bolnišnice, sem si rekla: 'Ha! Erna, rešena si!', danes, v teh čudnih časih, pa se je pokazalo vse, kar je slabega v zdravstvu,« pronicljivo opaža naša sogovornica.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.4.2021+4     + (4)     – (0)     Oceni vl 

Dogajajo se napake, vendar mora človek v svojem življenju biti pripravljen na vse in take in podobvne napake pri tolikih pacientih, so pač verjetne. Tudi v mojem primeru so iz KC poslali šele čez dve leti po moževi smrti, vabilo za pregled. Nisem zganjala haloja, ker vem, da za tem ne stoji sovražno dejanje ampak enostavno človeška napaka. Bodimo bolj strpni. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava