Aprilsko vreme nagaja vrtičkarjem

21.4.2021 | 13:25

Zaradi nizkih temperatur v aprilu se je setev zamaknila, a kljub temu še ne prehitevajte. (Dreamstime)

Zaradi nizkih temperatur v aprilu se je setev zamaknila, a kljub temu še ne prehitevajte. (Dreamstime)

Aprila ponavadi sadimo krompir, čebulo, česen, zelje, solato in kapusnice. Pa tudi redkvico, korenje in peteršilj … A letošnji april je mnogo bolj moker in hladen kot ponavadi, kar povzroča preglavice vrtičkarjem.

Moker in hladen začetek aprila vrtičkarjem ni dovolil kaj veliko dela na vrtu, čeprav so marčevski dnevi dosegali že zavidljive, poletne temperature. Kvečjemu je marsikomu naredil več škode kot koristi in se bo setve ali sajenja moral lotiti še enkrat. Pa vendar, april je odličen za sajenje čebule in spomladanskega česna. To lahko opravimo takoj, ko se zemlja več ne oprijema orodja, ni nam treba tako natanko spremljati temperature tal, saj se korenine česna in čebule dobro razvijejo tudi v hladnem delu leta.

Ne pozabite kolobariti

Pri delu in načrtovanju na vrtu ne pozabite na redno kolobarjenje. Pri tem pazite, da na istem mestu ne sadite istih vrst vrtnin vsaj dve do tri leta. Ko se bo vreme ustalilo in bo zemlja primerno suha, je čas za sajenje sadik zgodnjega zelja, cvetače, ohrovta pa tudi brokolija. Vse kapusnice sadimo v razdalji 40 centimetrov, vmesni prostor pa lahko izkoristimo za hitro rastoče vrtnine. Ob robove lahko aprila sejemo grah in nizki fižol.

Zgodnje sorte krompirja

Aprila je tudi čas za sajenje krompirja. A naj se vam ne mudi, počakajte, da se zemlja ogreje na vsaj osem stopinj Celzija. Vrtni strokovnjaki svetujejo, da se odločite za zgodnje sorte krompirja. Tako se bo poleti hitro sprostil prostor, ki ga boste lahko namenili še za sajenje drugih, poletnih vrtnin. Zgodnje sorte so tudi veliko varnejše pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava