Kokosovo maslo, najbolj zdrava maščoba v kuhinji

18.4.2021 | 14:15

Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki krepi imunski sistem. (Dreamstime)

Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki krepi imunski sistem. (Dreamstime)

Kokosovo olje deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti kožo in telo. (Profimedia)

Kokosovo olje deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti kožo in telo. (Profimedia)

Ste že kdaj poskusili speči jajca na kokosovi maščobi? Je res tako zdrava, kot pravijo? Ljubitelje kokosa zapelje že z omamnim vonjem, sladkastim okusom, ima pa tudi številne zdravilne lastnosti.

Po mnenju nekaterih nutricistov in svetovalcev za hrano velja kokosovo maslo za enega najprijaznejših pripomočkov pri pripravi okusnih in zdravih jedi. Kokosovo maslo oziroma olje pripravljajo iz kokosa, ki velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu. Vsebuje torej številne zdravju koristne snovi.

Lahko prebavljivo in pospešuje presnovo

Preden kupite kokosovo maslo, preverite, kako je pridelano oziroma ali je ekološke pridelave. Pomembno je, da je hladno stiskano, saj le tako ohrani koristne snovi iz kokosa. Med temi so predvsem minerali, ki jih telesu pogosto primanjkuje.

Kokosovo maslo vsebuje tudi lavrinsko kislino, ki krepi imunski sistem. Je lahko prebavljivo in v primerjavi z drugimi vrstami maščob ne redi. Dokazano blagodejno deluje na prebavo. Pospešuje presnovo in izgorevanje maščob.

Primerno je tudi za tiste, ki imajo težave s povišanim holesterolom, raven slabega holesterola celo znižuje.

Zaveznik pri sladkorni bolezni

Kokosovo maslo je primerno za sladkorne bolnike. Uživanje kokosovega masla namreč pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj telo pri prebavi ne potrebuje toliko encimov kot pri drugih vrstah maščob, kar pomeni, da ima trebušna slinavka manj dela s presnovo, celicam pa lahko energijo dostavlja brez inzulinskih posrednikov.

Zdrave kosti in lepi zobje

Redno uživanje kokosovega masla bo telo dobro oskrbelo s kalcijem, ki ga je pogosto premalo. Zadostna raven kalcija pripomore k ohranjanju lepih in zdravih zob, preprečuje zobno gnilobo. Kalcij je izjemno pomemben tudi za zdravje kosti, zato uživanje kokosovega masla še toliko bolj priporočajo ljudem, ki bijejo boj z osteoporozo.

Poleg tega kokosovo olje odlično vpliva na nivo energije in telesu hitro povrne izgubljeno vitalnost.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava