DL: Uničevala in napadala - Psa vznemirila vaščane

18.4.2021 | 18:10

Poškodovan zajčnik pri Štefanu Povšiču (foto: Š. P.)

Poškodovan zajčnik pri Štefanu Povšiču (foto: Š. P.)

Brigita Železnik (foto: R. N.)

Brigita Železnik (foto: R. N.)

Brez nadzora sta se na območju vasi Češnjice pri Trebelnem klatila krvoločna psa – Pri Štefanu Povšiču sta se znesla nad zajčnikom – Enega od psov in njegovega lastnika so našli

»Na širšem območju vasi Češnjice pri Trebelnem se v nočnih urah že več dni sprehajata psa, nemški ovčar in mešanec črne barve, ki počneta nečedne stvari. Uničujeta tujo lastnino, napadla sta drugega psa, pokončala sta tudi nekaj mačk in zajcev,« je prejšnji teden na svojem Facebookovem profilu objavil Štefan Povšič, sicer tudi občinski svetnik Občine Mokronog - Trebelno.

Ker nas je zanimalo, kaj se dogaja v njihovi vasi, smo se obrnili nanj. Povedal je, da je v zadnjem tednu kar nekaj občanov zvečer opazilo dva psa, ki sta se brez nadzora klatila po vasi in povzročala škodo. »Tudi pri meni sta poškodovala zajčnik. Prišla sta do zajca, ki smo ga naslednji dan našli približno 200 m stran zadavljenega. Nekaj dni je bil mir, nato pa sta se pred dnevi znesla še nad sosedovim zajčnikom. Tudi v bližnjih vaseh Roje pri Trebelnem, Štatenberk in Ornuška vas so ju opazili, kako se prosto sprehajata,« je pripovedoval Povšič, ki je prepričan, da gre za krvoločna psa, za katera ne vedo, od kod sta se vzela. »Videl sem ju na lastne oči, kako sta se sprehajala po dvorišču. Ne gre za volka,« je zatrdil. Pod njegovo objavo na družbenem omrežju Facebook lahko preberemo številne komentarje. Nekdo je tudi zapisal, da so imeli bližnje srečanje z njima, a so ju na srečo odnesli brez posledic.

Vseeno so vaščani Češnjic in okoliških vasi zaskrbljeni, bojijo se, da bi psa napadla kakšnega otroka, ki bi se zunaj igral. »V stiku smo s pristojnimi institucijami in upamo, da bodo zadevo uredili,« je pred dnevi dodal Povšič.

Obrnili smo se na Skupno občinsko upravo občin Dolenjske, ki tudi na območju občine Mokronog - Trebelno opravlja naloge občinskega inšpekcijskega nadzorstva. Kot je za naš časopis povedala direktorica skupne občinske uprave Brigita Železnik, so v ponedeljek opravili nadzor, enega psa in njegovega lastnika so našli v Čužnji vasi. Po njenih besedah se je pes strgal z verige. Lastnik jo je odnesel le z opominom, saj se mu je to zgodilo prvič. Železnikova je poudarila, da zakon o zaščiti živali določa, da mora biti pes na javnem kraju na povodcu – imeti zagotovljeno fizično varstvo. »Javni kraj je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur,« je pojasnila. Če lastnik psa tega ne upošteva, ga lahko doleti 200 evrov globe.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 4. februarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava