DL: V PSC Šentjernej Cesta Miloša Kovačiča

17.4.2021 | 19:00

Miloš Kovačič

Miloš Kovačič

V trajni spomin na prvega častnega občana Občine Šentjernej Miloša Kovačiča, ki je zaznamoval njihovo občino predvsem na gospodarskem področju, zaslužen pa je tudi za prepoznavnost Šentjerneja, so občinski svetniki na eni od nedavnih sej sprejeli poimenovanje nove ulice v poslovno-storitveni coni Šentjernej kot Cesta Miloša Kovačiča.

Kovačič (1934–2016), ki je bil po rodu iz Šentjerneja, je bil poznan po dolgoletnem uspešnem vodenju farmacevtskega podjetja iz Novega mesta, močno sled pa je pustil tudi v šentjernejski dolini. Po njegovi zaslugi imajo v kraju obrat Krkine tovarne, ki je prinesel delovna mesta in nova znanja v njihovo okolje. Skoraj ni bilo društva, ki mu Krka ne bi pomagala, na prvem mestu so bili nedvomno gasilci. Kovačič se je z veseljem vračal v rodni Šentjernej, je ponosno predstavljal šentjernejsko občino, kjer je bilo mogoče, in je bil prvi promotor občine na raznih področjih. Tako so v obrazložitvi zapisali v vodstvu občine, ki je podalo tak predlog.

Nova ulica pa je povezana z razmejitvijo oziroma spremembo meje območij naselij Šentjernej in Roje, čemur botruje Proizvodno servisna cona Šentjernej, ki ob mestni vpadnici na severovzhodu od krožišča lokalne ceste Levičnikove ceste in regionalne ceste Dobruška vas–Šentjernej (Trubarjeva cesta) nastaja od leta 2016. Cona predstavlja zapolnitev obstoječe proizvodne cone severnega dela Šentjerneja, poleg nje pa so proti vzhodu predvidene nove širitve.

Celotno območje predstavlja smiselno nadaljevanje naselja Šentjernej. Ker je meja med naseljema Šentjernej in Roje postala nespremenjena, so na občini sklenili, da je potrebna sprememba območja obstoječih naselij, in ker je v Šentjerneju vzpostavljen ulični sistem, so zaradi premika meje poimenovali novo ulico, kot rečeno Cesta Miloša Kovačiča. V primeru dolgoročne širitve občinskega središča, objekti spadajo v Šentjernej in ne v Roje.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava