DL: Stari dijaški dom čaka rušenje - Kje stanujejo študenti?

16.4.2021 | 11:30

Brežiški dijaški dom že dolgo ne služi svojemu namenu. (Foto: J. K.)

Brežiški dijaški dom že dolgo ne služi svojemu namenu. (Foto: J. K.)

Stari dijaški dom v Brežicah že leta čaka, da bi se ga kdo usmilil – Ko so ga zgradili, je bilo možnosti za nadaljevanje šolanja v Brežicah veliko več, v ekonomsko in trgovsko šolo so prihajali dijaki od drugod – Brežice postajajo vse bolj študentsko mesto, potrebe po študentskih sobah se povečujejo

Dijaški dom, ki med domačini še vedno nosi to ime, že dolgo ni več to, po čemer nosi ime. Zgrajen je bil davnega leta 1980. Ko so ga zapustili dijaki, je bil še samski dom za tuje delavce v gradbeništvu, spreminjalo se je tudi lastništvo. Od leta 2003 je lastnica brežiška občina, ki načrtuje rušenje stavbe.

Nekdanji dijaški dom ni hiša strahov, kot bi morda kdo mislil. Na oddelku za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj so nam povedali, da ima v pritličju prostore Zavod Stara šola, gre za enoto sevniškega socialnega podjetja KNOF. Prav tako ima v pritličju prostore pet nevladnih organizacij in društev, in sicer Območno združenje Rdečega križa, Invalid združenje gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Brežice, Društvo upokojencev Brežice, Društvo diabetikov Posavje Brežice in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Vmesna nadstropja za svoje depoje uporablja Posavski muzej Brežice, v najvišjem nadstropju pa ima svoje prostore Društvo radioklub Elektron Brežice. Zato občina kot lastnica stavbe redno izvaja nujna vzdrževalna dela.

NAMESTO DIJAŠKEGA DOMA FAKULETA

Na brežiški občini so potrdili, da je stavba dijaškega doma predvidena za rušenje. Na njenem mestu naj bi zgradili novo stavbo, v kateri bo prostore dobila Fakulteta za turizem Brežice. V novi zgradbi bodo uprava fakultete, predavalnice, knjižnica in preostali potrebni prostori. V novi zgradbi naj bi bilo tudi nekaj študentskih sob in prostori Mednarodnega centra za raziskave. Vsi ti prostori so potrebni za izvajanje programa fakultete, so pojasnili na oddelku za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj ter na oddelku za investicije, občinsko premoženje in javna naročila.

Z naložbo v nove prostore Fakultete za turizem na lokaciji nekdanjega dijaškega doma bo Občina Brežice izpolnila zaveze, ki izhajajo iz pogodbe o ustanovitvi, po kateri mora občina financirati prostore za izvajanje programa fakultete. Zdaj je Fakulteta za turizem v prostorih nekdanjega SDK (Služba družbenega knjigovodstva) na Ulici prvih borcev, kjer je tudi sedež, v najemu pa ima še prostore v Domu kulture in Gimnaziji Brežice, najemnino plačuje občina.

RUŠENJE IN GRADNJA, KO BO DENAR

Občina Brežice je že pripravila projektno dokumentacijo, sofinancirala bo tudi gradnjo novih prostorov, a večji del denarja bo prispevala Univerza v Mariboru, katere del je brežiška fakulteta. Zato je začetek del odvisen od tega, kdaj bo mariborska univerza lahko zagotovila svoj delež sredstev.

Občina Brežice pa letos nadaljuje obnovo starega doma upokojencev, kjer je konec oktobra lani že dokončala obnovo pritličja in je svoje prostore dobila brežiška bivalna enota Varstveno-delovnega centra Krško - Leskovec. Ko bo obnovljen še preostali del starega doma upokojencev, se bodo namreč tja lahko preselila društva, ki zdaj domujejo v nekdanjem dijaškem domu.

ŠTUDENTSKE NASTANITVE

Že zdaj na Fakulteto za turizem v Brežice prihajajo študenti od drugod. V prihodnjem študijskem letu, ko bo Višja strokovna šola Brežice izvajala nov program velnes, kjer pričakujejo študente s širšega območja, tudi iz Hrvaške, bo študentov, ki bodo potrebovali nastanitev, še več. Na občini so pojasnili, da imajo študenti več možnosti, stanujejo lahko v občinskih stanovanjih, ki jih zanje najema fakulteta, ali pri zasebnikih in tudi v mladinskem hotelu.

Matejka Gerjevič, direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, pod katerega sodi tudi Mladinski center s hostlom, je pojasnila, da so sobe v hostlu prvenstveno namenjene izvajanju večdnevnih programov Mladinskega centra. V hostlu stanujejo udeleženci neformalnega izobraževanja in medkulturnega sodelovanja. Njihova vizija je postati center neformalnega izobraževanja za JV Slovenijo in Sveta Evrope.

»V preteklosti smo že nudili nastanitev študentom, vendar je to prej izjema kot pravilo. V hostlu so stanovali Erasmusovi študenti za prehodno obdobje, mesec ali več, dokler niso našli stanovanja. Cena najema postelje v Mladinskem hotelu Brežice je bila lani 200 evrov na mesec (brez DDV). Omenjeno prakso oddajanja nastanitve študentom bomo nadaljevali tudi prihodnje leto«, je še dodala Gerjevičeva.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

J. Koršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava