Kako si lahko na naraven način pomagamo pri glavobolu?

14.4.2021 | 12:00

Sivka je znana po svojem prijetnem vonju, zmore pa še veliko več. Sivkino eterično olje namreč sprošča in deluje protibolečinsko. (Dreamstime)

Sivka je znana po svojem prijetnem vonju, zmore pa še veliko več. Sivkino eterično olje namreč sprošča in deluje protibolečinsko. (Dreamstime)

Zdravila so samo ena od možnosti, kako se postaviti po robu topi bolečini v glavi. Vendar ne nujno najboljša. Glavobola se lahko rešite tudi na bolj prijazen in naraven način.

Glavobol lahko nastane zaradi različnih vzrokov in je zato lahko pri vsakem človeku drugačen. Če ga občasno lajšamo s tabletami, ni nič narobe, vendar naj vam to ne preide v navado, saj protibolečinska zdravila zelo obremenijo želodec in jetra. Poleg tega pri zdravljenju glavobola sploh niso nujna. Obstaja namreč vrsta naravnih sredstev, ki lajšajo kljuvanje v glavi in nimajo nobenih stranskih učinkov. Če glavobol kljub temu ne pojenja ali se pojavi več kot desetkrat v mesecu, pa nikar ne odlašajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

Kopel za noge

Čebriček do polovice napolnite s toplo vodo (35 °C). Udobno se usedite in obe nogi položite v čebriček. Zdaj prilivajte še vročo vodo, dokler kopel ne doseže temperature 45 stopinj. Kopel končajte po 15 minutah, noge pa si oprhajte z mrzlo vodo. Takšno knajpanje pospeši prekrvitev telesa in lajša glavobol.

Vanilja in cimet

Aromatični začimbi cimet in vanilja vsebujeta evgenol. To je eterično olje, znano po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Žličko naravnega izvlečka vanilje kanite v kozarec vode in popijte. Čajno žličko drobno mletega cimeta pa zmešajte s čajno žličko vode in si mešanico namažite po čelu. Ta metoda preganja zlasti tiste glavobole, ki so povezani s spremembo vremena.

Kava

Črna kava pospeši prekrvitev možganov in tako omili bolečine v glavi. Veliko ljudi doda črni kavi tudi malo limoninega soka. Okus je sicer grozen, vendar limona vsebuje vitamin C, ki pomaga pri nastajanju nevrotransmiterjev, ki zmanjšujejo bolečine.

Sprostitev

Glavobol se dostikrat pojavi zato, ker smo napeti in v stresu. Nežne sprostilne metode, kot sta joga in progresivna sprostitev mišic po Jacobsonu, pomagajo sproščati stres in napetost ter tako lajšajo bolečino. Zelo blagodejno je tudi, če ležete na toplo blazino, napolnjeno s češnjevimi peškami, ali na termofor.

Sivka

Znana je po svojem prijetnem vonju, zmore pa še veliko več. Sivkino eterično olje namreč sprošča in deluje protibolečinsko. Ko zaznate razbijanje v glavi, kanite dve do tri kapljice eteričnega olja sivke nad zgornjo ustnico in vdihujte njeno aromo.

Čaj iz vrbovega lubja

Vrbovo lubje vsebuje salicin, vrsto acetilsalicilne kisline, ki je sestavina mnogih protibolečinskih zdravil. Dve žlički prahu vrbovega lubja (dobite ga v lekarni) prelijte s skodelico mrzle vode in zavrite. Po petih minutah precedite in popijte.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava