DL: Prenova ploščadi pri Ljubljanskih vratih Ne smreke, breze

14.4.2021 | 12:30

V kaskadno ploščad razširjeno stopnišče bo ustvarilo nov urban prostor. (Ilustracija: ATELIERarhitekti)

V kaskadno ploščad razširjeno stopnišče bo ustvarilo nov urban prostor. (Ilustracija: ATELIERarhitekti)

Ob prenovi bodo odstranili obstoječa drevesa in jih nadomestili z novimi. (Foto: I. Vidmar)

Ob prenovi bodo odstranili obstoječa drevesa in jih nadomestili z novimi. (Foto: I. Vidmar)

Mušičeva ploščad pri Ljubljanskih vratih bo dobila novo podobo – Stopnišče razširjeno v kaskadno ploščad – Odstranjena drevesa bodo nadomestili s sedmimi brezami

Parkovni prostor, ki ga je v sklopu povojne obnove Novega mesta pri Gornjih oziroma Ljubljanskih vratih zasnoval akademik arhitekt Marjan Mušič, s prenovo Rozmanove ceste delno dobiva novo podobo. Medtem ko bo ob prenovi zahodni del s kipom Jakoba Savinška Pojmo bratje pesem o svobodi ostal nespremenjen, bodo vzhodni del, pri katerem gre zdaj po mnenju strokovnjakov za mrtev prostor, doživel precej sprememb, med Prešernovim trgom na zgornji strani in Rozmanovo cesto nasproti kava bara Slon pa bo nastal nov urban prostor, primeren tudi za manjše prireditve, sodeč po ilustraciji avtorjev prenove iz arhitekturnega biroja ATELIERarhitekti pod vodstvom prof. Jurija Kobeta tudi za gostinsko dejavnost.

V sklopu prenove bodo tako stopnišče, ki povezuje Prešernov trg in Rozmanovo cesto, razširili v kaskadno ploščad, ob tem pa bodo odstranili več dreves, tudi za ta prostor že nekoliko velike smreke, in za nekaj metrov skrajšali oporni zid ob Rozmanovi cesti. Po prenovi bodo prostor zasadili z novim drevjem, sedmimi brezami in dodatnim grmičevjem. Prostor pod predvideno kaskadno ploščadjo, ki bo med drugim odprla pot do Kapitlja vse od Rozmanove ceste, je v preteklosti že služil tudi za priložnostne koncerte skupine Slon in Cvet je v jeseni v času prireditev Noč nakupov.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

I. V.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava