DL: Kostelčeva hiša - Radi bi jo porušili, a nimajo soglasja

13.4.2021 | 13:00

Kakšna bo usoda Kostelčeve hiše sredi trga v Šentrupertu? (Foto: R. N.)

Kakšna bo usoda Kostelčeve hiše sredi trga v Šentrupertu? (Foto: R. N.)

Kostelčeva hiša sredi trga v Šentrupertu neslavno propada – Občina nima namena vlagati v njeno obnovo, radi bi jo odstranili – Na ZVKD Novo mesto poudarjajo, da Kostelčeve hiše ni dovoljeno podreti – Vlaganje v dediščino je investicija v prihodnost – Pred leti na natečaju izbrana rešitev za ohranitev Kostelčeve hiše

Prebivalce Šentruperta zanima, kakšna bo usoda Kostelčeve hiše, ki sredi trga neslavno propada. Pred leti so bili ideje in načrti, da bi jo obnovili, a zdaj se občina po besedah župana Andreja Martina Kostelca zavzema, da bi objekt porušili, kar podpirajo tudi občani.

Hiša, ki je v občinski lasti, je v zelo slabem stanju in nekateri so zaskrbljeni, da bo na mimoidoče ali avtomobil enkrat odpadel delček stavbe. Občina je predlani oktobra celo prejela odločbo gradbenega inšpektorja, da mora objekt zavarovati z zaščitno ograjo, kar je tudi naredila. Župan se je pogovarjal s strokovnjaki iz gradbene stroke, ki so mu dejali, da bi prenova veliko stala, denarja pa občina, ki jo pestijo dolgovi iz preteklosti, nima. »Bolj se nagibamo k temu, da občina nekoč od Kmetijske zadruge Trebnje odkupi in preuredi Jakijevo hišo,« pravi Kostelec.

O usodi Kostelčeve hiše so pred dvema letoma in pol razpravljali na zboru občanov, na katerem so izvedli tudi glasovanje. Devet jih je takrat izrazilo mnenje, da hiša ostane, 118 pa, da se odstrani, medtem ko se je 14 navzočih glasovanja vzdržalo. »Tudi sam menim, da bo trg veliko pridobil, če Kostelčevo hišo odstranimo. Objekt samo kazi podobo trga Šentruperta in v takšnem stanju, kot je hiša danes, po mojem mnenju nima nobene arhitekturne ali kakršnekoli druge vrednosti. Ne vem, zakaj je ne bi porušili,« se sprašuje župan, ki ga tudi zanima, zakaj se prejšnje vodstvo občine ni lotilo njene prenove, če je imelo z njo načrte.

Občina se je lani obrnila na kulturno ministrstvo, da bi pridobila vsa potrebna soglasja za odstranitev hiše. Od tam so jih, tako Kastelec, napotili, naj se obrnejo na novomeško območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). In so se, a tam so jih po županovih besedah usmerili nazaj na ministrstvo za kulturo. »Dokler ne dobimo soglasja, se ne moremo lotiti projekta,« se zaveda prvi mož šentrupertske občine.

HIŠE NI DOVOLJENO PODRETI

Za pojasnila smo se obrnili na ZVKD Novo mesto, od koder so nam sporočili, da Kostelčeva hiša stoji znotraj zavarovanega šentrupertskega vaškega jedra, ki je razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena. Dodajajo, da je v strokovnih podlagah za naselbinski spomenik Šentrupert–Vaško jedro zapisan varstveni režim, ki med drugim prepoveduje spreminjanje tlorisne zasnove vaškega jedra, stavbe poškodovati ali podreti, spreminjati odnose med posameznimi stavbami ter odnos med stavbami in odprtim prostorom. Na podlagi tega Kostelčeve hiše ni dovoljeno podreti, poudarjajo na zavodu.

Na županove pomisleke, kakšno vrednost ima propadajoči objekt, v katerega občina ne namerava vlagati, na ZVKD Novo mesto, odgovarjajo, da se zavedajo, da manjše občine s svojimi proračuni težko zagotavljajo vse dobrine v zadovoljivi meri. »Vendarle pa ugotavljamo, to potrjujejo tudi mednarodne študije, da ima vlaganje v kulturno dediščino zelo pozitivne učinke. Ohranjanje dediščine predstavlja pomemben razvojni potencial. Vlaganje v dediščino je investicija v prihodnost,« zatrjujejo.

Na vprašanje, kdo je pristojen za izdajo kulturnovarstvenega soglasja, pojasnjujejo, da odstranitev nepremične kulturne dediščine opredeljuje zakon o varstvu kulturne dediščine, ki pravi, da je za raziskavo in odstranitev nepremične kulturne dediščine pristojno ministrstvo za kulturo. »Kostelčeva hiša je pod imenom Šentrupert na Dolenjskem – Hiša Šentrupert 33 (EŠD 30058) vpisana v registru nepremične kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. Zaradi tega je naša služba 4. avgusta odstopila vlogo občine Šentrupert za odstranitev hiše ministrstvu za kulturo. To je izdajo kulturnovarstvenega soglasja po 31. členu zavrnilo in vrnilo zadevo v odločanje spet na novomeško območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je nato 2. septembra z odločbo in obrazložitvijo zavrnila izdajo kulturnovarstvenega soglasja.«

Dodajajo, da se je občina pod prejšnjim županom odločila, da bo Kostelčevo hišo ohranila, »kar je potrdila z razpisom javnega arhitekturnega in urbanističnega natečaja za izbor najustreznejše rešitve za ureditev trga v jedru Šentruperta«. Zmagovalna rešitev natečaja je vključevala ohranitev oz. obnovo Kostelčeve hiše.

Prejšnje in zdajšnje vodstvo občine so že večkrat opozorili na slabo stanje Kostelčeve hiše. »Dobro se še spomnimo načrtov nekdanjega predsednika KS Šentrupert Petra Freliha, ki je z veliko vnemo in energijo pripravljal pogoje za ponovno ustanovitev šentrupertske občine konec devetdesetih let 20. stoletja in na začetku prvega desetletja 21. stoletja, del teh pogojev je bil tudi odkup Kostelčeve hiše na trgu, da bi se v njej zagotovili občinski prostori. Žal pa takrat realizacije ni bilo,« so še zapisali v ZVKD Novo mesto.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava