DL: Brezplačni prevozi za starejše - V Žužemberku navdušeni, v Straži uporabnikov zelo malo

13.4.2021 | 11:50

Od leve proti desni: žužemberški župan Jože Papež s svetniki  prostovoljci Vincencem Longarjem, Darkom Pucljem in Francem Štravsom  (foto: Občina Žužemberk)

Od leve proti desni: žužemberški župan Jože Papež s svetniki prostovoljci Vincencem Longarjem, Darkom Pucljem in Francem Štravsom (foto: Občina Žužemberk)

Straški župan Dušan Krštinc s predsednico DU Straža Rozino Kum in  predsednico KORK Straža Andrejo Radešček ter prostovoljnimi šoferji  (foto: Občina Straža)

Straški župan Dušan Krštinc s predsednico DU Straža Rozino Kum in predsednico KORK Straža Andrejo Radešček ter prostovoljnimi šoferji (foto: Občina Straža)

Straška občina je brezplačne prevoze starejših po nujnih opravkih, ki nimajo drugih možnosti, začela izvajati oktobra 2018, žužemberška pa junija lani – Za prevoze na voljo občinski avto – V Žužemberku šoferji prostovoljci trije občinski svetniki, v Straži iz vrst domačega Rdečega križa in društva upokojencev

Številne občine svojim starejšim občanom za prevoz do zdravstvenih in drugih nujnih opravkov, ki sami te možnosti nimajo, nudijo brezplačne prevoze. Tako je tudi v straški in žužemberški občini, kjer pa imajo zelo različne izkušnje z uporabo te storitve. Medtem ko so uporabniki v Žužemberku nad možnostjo brezplačnega prevoza navdušeni in jo z veseljem uporabljajo, v Straži lani denimo niso opravili niti enega prevoza. V obeh občinah prevoze opravljajo z občinskim avtomobilom.

V žužemberški občini so z brezplačnimi prevozi začeli sredi lanskega junija. »Pobuda za prevoz starejših je bila županova predvolilna obljuba. Občina Žužemberk za prevoz starejših ne uporablja obstoječih organiziranih načinov, kot je na primer Prostofer, temveč mobilnost starejših zagotavlja s pomočjo občinskih svetnikov, ki delujejo kot prostovoljci. Iskrena zahvala za opravljanje prevozov gre Darku Puclju, ki opravi večino prevozov, ter Francu Štravsu in Vincencu Longarju. Prevozi, ki jih uporabljajo predvsem starejši, se odvijajo skozi ves teden, včasih tudi dvakrat dnevno,« je pojasnil direktor občinske uprave Tomaž Hrastar in dodal, da je prevoz namenjen izključno nujnim opravkom, kot so obisk zdravnika ali lekarne, prevoz v varstveno-delovni center, redkeje pa za nakupe oziroma urejanje zadev na banki in pošti. Za prevoz se morajo naročiti vsaj dva dni prej v tajništvu občinske uprave.

Zadovoljstvo uporabnikov osrečuje tudi prostovoljne šoferje. Darku Puclju je denimo Marija Pavlič iz Ratja po eni od voženj dejala: »Ko je človek starejši, se že zaradi bolezni ne more voziti sam. Dokler sem bila zdrava, sem lahko vozila avto. Sedaj ne morem več in sem odvisna od pomoči drugih. Tisti, ki bi ti radi pomagali in te peljali z zdravniku, pa so ta čas v službah. Hvaležna sem občini, ker je omogočila brezplačne prevoze za starejše. Zahvala županu in vsem, ki ste kot vozniki prostovoljci požrtvovalni in razumevajoči do starejših.« Tudi sicer, pravi Hrastar, se ljudje županu zelo pogosto zahvaljujejo za omenjeno storitev.

NI SE ŠE PRIJEL

Na Občini Straža so projekt prostovoljni šofer začeli izvajati 1. oktobra leta 2018 skupaj z Društvom upokojencev Straža in Krajevno organizacijo Rdečega križa Straža. »Ugotavljamo, da se naši krajani ne poslužujejo te možnosti, kar pomeni, da so naši starostniki še vedno sami zelo mobilni ali pa imajo svojce, ki jim nudijo prevoz, dogovorijo pa se tudi s prijatelji ali sosedi. Do sedaj smo imeli zelo malo uporabnikov, od začetka projekta le okoli štiri. Ti so izkoristili prevoz, da so prišli do osebnega zdravnika,« je pojasnila Andreja Kren iz občinske uprave in dodala, da so bili uporabniki s storitvijo zadovoljni, tako da vabijo vse, ki brezplačen prevoz potrebujejo, da ga tudi izkoristijo. Prostovoljcev, ki ga opravljajo, je šest iz vrst Rdečega križa in društva upokojencev.

Upravičenci do prevoza so občani, ki so stari nad 65 let ter nimajo svojega avtomobila in ne morejo uporabljati javnega prevoza. Storitve prevoza lahko uporabijo za prevoz do trgovin v Straži, osebnega zdravnika v zdravstvenih domovih v Straži, Dolenjskih Toplicah in Novem mestu ter vseh javnih ustanov v občinskem središču in za ureditev osebnih dokumentov na Upravni enoti Novo mesto. V tajništvo občine morajo poklicati tri delovne dni, preden potrebujejo prevoz.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava