Črno odlagališče v gozdu. Bo breme padlo na pleča lastnika parcele?

13.4.2021 | 14:45

Črno odlagališče v gozdu. Bo breme padlo na pleča lastnika parcele?

Že nekaj dni »krasi« kup odpadnih avtomobilskih delov gozdno parcelo nad industrijsko cono v Mirni Peči in mnogi občani, ki se tu mimo sprehajajo, se sprašujejo, kako je takšno dejanje v današnjem času sploh možno, kje je inšpekcijska služba, kje so odgovorni, ki bi morali ukrepati v takih primerih.

To ni edini kup odpadkov, ki jih brezobzirni, neozaveščeni uničevalci okolja odlagajo v naravi. Je pa prisilil k razmišljanju mnoge, ki hodijo tam mimo. Ali ne bi bilo enostavneje odpeljati odpadkov na ustrezno odlagališče? Ali ni že dovolj škode narejene naravi s tem, da izginjajo celi hektari gozdov na račun globalnih kapitalskih interesov, ki jim je vseeno, da je danes tu gozd, jutri industrijska cona, pojutrišnjem pa zapuščeno degradirano območje z zapuščenimi in razpadajočimi objekti, ki ne služijo več svojemu namenu, ker je delovna sila postala »predraga« in se ne pusti več izkoriščati?

Tako družba kot posamezniki smo v tej točki odpovedali in postali brezbrižni do takšnih dejanj soljudi, ne zavedajoč se, da tudi smo tudi zaradi svoje pasivnosti sokrivi za uničevanje narave,

Če se masovno podira gozd, pa odpeljimo tja, česar ne rabimo. Kajti poleg tega kupa avtomobilskih odpadkov je ob tej poti še kup gradbenih odpadkov, ki sodijo vse kam drugam kot v gozd.

In potem se poraja vprašanje: Ali je v industrijskih conah in v njihovi bližini dovoljeno brez nadzora res početi vse? Kje je sedaj redarska služba, ki ob vsaki grudi zemlje, ki odpade od traktorskih gum v času oranja, posreduje in poziva povzročitelje k čiščenju ceste in grozi s kaznimi. Saj ne rečem, da je to prav. Se pa sprašujem, kaj je za naše okolje bolj škodljivo, zemlja na cesti ali »avto odpad« v gozdu?

Ni dvoma, da je lažje reševati problem čiščenje ceste kot pa odstranjevanje odpadkov z divjih gozdnih odlagališč in iskanje storilcev. Zato vse tiste, ki so zgroženi obstali v teh dneh pri kupu odpadkov nad industrijsko cono zanima, ali bo nič hudega sluteči lastnik gozdne parcele tisti, na katerega pleča se bo zgrnila odgovornost za storjeno brezsramno dejanje in skrunitev narave, ali pa se bodo odgovorni za red in okolje potrudili ter izsledili krivca in ga kaznovali tako, da mu kaj takega ne bo nikoli več padlo na um.

                                                                                                                                     Jožica Cerovšek

(pripis uredništva: Na zastavljena vprašanja bomo skušali odgovoriti v eni prihodnjih tiskanih številk Dolenjskega lista.)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava