DL: Ples prepovedan - Kako se pleše v koronskem ritmu

12.4.2021 | 11:00

Kdaj bodo kresovci spet sproščeno brez mask in omejitev zaplesali pred Novomeščani na Glavnem trgu? (Foto: I. V.)

Kdaj bodo kresovci spet sproščeno brez mask in omejitev zaplesali pred Novomeščani na Glavnem trgu? (Foto: I. V.)

Lahko te naučim plesati, je slogan Plesnega studia Novo mesto. Zdaj to počne po spletu. (Foto: PSNM)

Lahko te naučim plesati, je slogan Plesnega studia Novo mesto. Zdaj to počne po spletu. (Foto: PSNM)

Korono ali corono so glasbeniki dobro poznali že dolgo pred začetkom epidemije, ki nam danes povzroča toliko preglavic. Korona ali corona je polkrožni znak s piko, ki zapisan nad posamezno noto podaljša trajanje tona. Nota s korono je načeloma podaljšana, dokler ton sam ne ugasne, dokler ne izzveni inštrument, ki jo izvaja. Pri kitari je to precej jasno: trzneš žico in jo pustiš, da zveni, dokler zveni. Glasbeniki s to korono načeloma niso imeli težav, plesalci pa, saj tako podaljšan ton zaustavi ritem skladbe, razne kolobocije z ritmom pa plesalce lahko vržejo s tira. Je pa z epidemijo covid-19 natančno tako kot z noto s korono – traja tako dolgo, dokler ne izzveni. Pa plesalce vržeta s tira. Vsaka na svoj način.

Protikoronski ukrepi so praktično povsem ustavili korake dolenjskih in posavskih plesalcev. Nekateri so poskušali reševati, kar se rešiti da, predvsem to velja za vadbo tekmovalcev, vse ostalo pa praktično stoji.

Robi Grmek iz Plesnega studia Novo mesto, ki se ponaša tudi z naslovi svetovnih prvakov v sodobnih plesnih zvrsteh in številnimi medaljami z največjih tekmovanj, tako opiše za ples težko in zahtevno leto: »Za nami so res težki časi, saj v prvem valu nismo bili pripravljeni na tako dolg lockdown, tako da smo bili takrat zaprti od 13. marca do zadnjega majskega tedna, ko smo se znova vrnili v dvorane. Ker pa plesne šole delamo tako, kot poteka redna šola, torej do 24. junija, smo v letu 2020 normalno delali samo tri mesece, torej januarja, februarja in septembra. Junija so se v dvorane vrnili večinoma le tekmovalci, ki so imeli predvideno državno prvenstvo, ki pa je potem odpadlo. V drugem valu smo takoj stopili v akcijo, ko so nas že konec septembra opozarjali, da se lahko zgodi enak scenarij kot spomladi. Tako smo prek spletne aplikacije Zoom delali na daljavo z vsemi tekmovalnimi skupinami, ker je bilo nujno, od ostalih tečajnikov pa se vadbe prek Zooma udeležuje le kakšna tretjina, kar je razumljivo, saj so otroci že zdaj 80 odst. svojega časa za računalnikom zaradi šolskih obveznosti, in težko spraviš otroka znova za računalnik, da bi še treniral. Otroke je težko motivirati prek ekrana, čeprav naši trenerji dajejo vse od sebe, se res trudijo, ampak motivacija pri plesalcih pada in tako vsak mesec izgubimo kakšnega plesalca. Seveda vse treninge po Zoomu opravimo v dvoranah, da je trening kar se da na nivoju, ker mislimo, da doma tega ne moreš izvesti stoodstotno, ker je preveč motečih elementov. Tako so tudi naši obratovalni stroški ostali enaki, ogrevanje, elektriko, vodo, najem je treba nekako plačati, osip plesočih je velik, kar 70-odstoten, zato upamo, da nam bo tudi država prišla naproti pri pokrivanju fiksnih stroškov, da bomo lahko preživeli. Kot kaže, bomo zaprti vse do maja, tako nam bo znova ostal samo še junij, in to bo že druga izgubljena sezona. Na žalost.«

V Plesnem studiu Novo mesto se trudijo biti čim bolj inovativni. Pripravili so projekt, ki so ga objavili na kanalih, kot so Facebook, YouTube in Instagram. Plesalce so naučili koreografijo na pesem Magnifica Say No When You Gotta Say Yes, ti pa so morali potem to naučiti še starše, bratce in sestrice, se posneti v domačem okolju in jim posredovati njihov domači posnetek. Tako so prejeli 175 domačih posnetkov, kjer je sodelovalo 353 plesočih in nastal je video, ki so si ga na njihovi FB-strani ljudje ogledali več kot 21-tisočkrat, delitev pa je bilo več kot 500.

Kot rečeno, tekmovanj lani ni bilo, lansko člansko državno prvenstvo pa naj bi izpeljali 30. januarja v Medvodah. Tečaj družabnih plesov nameravajo pripraviti prek aplikacije Zoom. Tečaj bo potekal prvi torek in prvo nedeljo februarja in upajo, da se bodo ljudje opogumili in prišli plesat vsaj prek ekrana.

Tudi Lukec ni miroval

Ob koncu junija se je zaključila še ena plesna sezona za plesalce Plesnega kluba Lukec iz Krškega, ki je bila precej drugačna. Potem ko so morali za dva meseca ustaviti izvajanje programov na osnovnih šolah v Posavju in v klubu v Krškem, Brežicah in Sevnici, so za nekatere skupine pripravili spletne treninge, tako da so vsi, ki so to želeli, lahko tudi vadili doma. Ob koncu junija je Plesni zvezi Slovenije za soliste in pare uspelo izvesti plesni turnir, ki so ga poimenovali S plesom v poletje. Turnirja se je udeležila plesalka Žana Colarič, ki je tekmovala med starejšimi mladinkami v disciplini modern in osvojila odlično četrto mesto. Ostali tekmovalci, ki tekmujejo v malih skupinah in formacijah, so ostali brez priložnosti za nastop, saj pogoji niso dopuščali izvedbe tekmovanj za večje število tekmovalcev.

Plesni klub Lukec tradicionalno konča plesno sezono z zaključnimi poletnimi produkcijami v Krškem, Brežicah in Sevnici, a tokrat so njegovi plesalci ostali brez zaključnega nastopa, je pa del plesnih nastopov svojih članov združil v produkcijski video, ki sta ga pripravila Dea Micić in Matic Bogolin. Septembra so v klubu uspešno začeli novo plesno sezono, skupine so se lepo napolnile in začeli so se redni treningi in krožki na osnovnih šolah Krško, Senovo, Koprivnica, Bizeljsko, Sevnica, Tržišče, Boštanj in Krmelj. Oktobra so se razveselili tudi nove plesne dvorane v središču Brežic, a veselja je bilo po le dveh tednih uporabe dvorane zaradi drugega vala epidemije konec. Vadbo nadaljujejo prek videa, spletnih treningov pa se udeležuje dvesto plesalcev.

Kaj pa folklorniki?

»Člani Folklornega društva Kres iz Novega mesta smo za leto 2020 pripravljali nekaj velikega, lepega in drugačnega. Na začetku leta smo se začeli pripravljati na celovečerni koncert ob 45-letnici delovanja društva, ki smo ga načrtovali za konec leta. Ideja koncerta je bila zasnovana, pripravljali smo scenografijo, plesalci smo pridno vadili in se učili novih koreografij, nato pa je prišla epidemija koronavirusne bolezni. Vaje (predvsem pogovorne) smo preselili na splet, obdobje sproščanja ukrepov ter lepega vremena pa smo izkoristili za vaje na prostem na zunanjih parkiriščih in v parkirnih hišah. Pa vendar smo morali tudi takšne načine vadbe kmalu prenehati in končati plesno leto. S strahom pomislim na to, kaj se bo zgodilo z različnimi društvi, med njimi folklornimi, ki so dolga leta gradila svojo podobo in ime, če bomo morali še dolgo plesati le v domačem okolju. Folklorna dejavnost je že v preteklosti pogosto imela težave s pridobivanjem novih članov, ker folklora med mladimi naj ne bi bila 'kul', pomanjkanje vaj in javnega nastopanja pa bo stanje še poslabšalo,« o težavah novomeških folklornikov pove Klara Golič iz Folklornega društva Kres.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava