DL: Kalvarija Urha Kastelica - Puščavsko sago bo skušal pozabiti

12.4.2021 | 14:50

Ob reševalnem vozilu, s katerim so ga iz Aleksandrije prepeljali v Kairo. (Foto: Instagramov profil Urha Kastelica)

Ob reševalnem vozilu, s katerim so ga iz Aleksandrije prepeljali v Kairo. (Foto: Instagramov profil Urha Kastelica)

Urh Kastelic si je zelo želel zaigrati na svetovnem prvenstvu, a nastopa ni dočakal. (Foto: Jurij Kodrun/M24.si)

Urh Kastelic si je zelo želel zaigrati na svetovnem prvenstvu, a nastopa ni dočakal. (Foto: Jurij Kodrun/M24.si)

Sanje o medalji na svetovnem prvenstvu so se spremenile v nočno moro – Namesto na igrišču večino časa preživel zaprt v hotelu – Z rešilcem iz Aleksandrije v Kairo – Namestili so ga v sobo brez tople vode in ogrevanja – Pri poletu domov posredovalo slovensko veleposlaništvo v Kairu 

Vratar slovenske rokometne reprezentance Urh Kastelic z Drnovega pri Krškem bo skušal čim prej pozabiti kalvarijo, ki jo je doživel na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Zanj se je puščavska saga končala, še preden se je sploh začela. Po desetih dneh agonije se je v petek vrnil iz Egipta, v nedeljo pa je že odpotoval v Nemčijo, kjer si kruh služi pri prvoligašu iz Göppingena.

Kastelic se je tako kot preostali člani reprezentance na prvenstvo podal z velikimi pričakovanji, a njegove sanje po osvojitvi medalje so se spremenile v nočno moro. Ob prihodu na letališče v Egipt je tako kot vsi drugi člani reprezentance opravil obvezen hitri test na novi koronavirus, ki je bil negativen. Sledil je še PCR-test, ta pa je pri njem in Tilnu Kodrinu prikazal pozitivno vrednost zaradi okužbe, s katero sta se uspešno spopadla že v domovini. Pri obeh so namreč na začetku januarja, ko se je reprezentanca zbrala na pripravah v Laškem, potrdili okužbo z novim koronavirusom. »Sam takrat nisem imel nobenih težav, izgubil sem le okus in vonj,« je za Dolenjski list povedal Kastelic, ki se je po prestani karanteni in negativnem testu kasneje še pravočasno priključil reprezentanci, s katero je z zagrebškega letališča poletel v deželo faraonov.

Ob prihodu v Aleksandrijo so se začele težave. Ker je bil PCR-test pri njem in Kodrinu pozitiven, so jima organizatorji tekmovanja na dan uvodne tekme odredili in omogočili dodatne preiskave v Kairu. »Po naju je prišel rešilec in s prižganimi lučkami odpeljal v 300 km oddaljeni Kairo,« je začetek zgodbe opisal Kastelic, ki ni vedel, kaj ga sploh čaka. »Dejali so, da naju bodo poslali na preiskave. Vtaknili so naju v neko staro izolacijsko hišo, ki je bila obupna. Internet ni delal, ni bilo tople vode, zelo je bilo mrzlo, zato sem prosil, ali mi lahko prinesejo radiator,« pove 25-letni Posavec, ki se mu je nekako le uspelo javiti reprezentančnemu direktorju Urošu Mohoriču, ta pa je nemudoma ukrepal. Oba so odpeljali v hotel v Kairo, kjer so bili nastanjeni tudi drugi igralci, ki so bili na testu pozitivni. »Hotel je bil veliko boljši kot tista izolacijska hiša, a še vedno je bil v sobi slab internet, tako da nisem mogel spremljati nastopov naše reprezentance. Klical sem prijatelje v Slovenijo, da so mi povedali, kako smo igrali,« pravi Kastelic.

POSREDOVALO SLOVENSKO VELEPOSLANIŠTVO

Vseskozi se je dobro počutil in bi po njegovih besedah brez težav lahko igral na prvenstvu. Upal je, da se bo reprezentanci priključil v drugem delu tekmovanja, a to je uspelo le njegovemu sotrpinu Kodrinu. »Ko sva po nekaj dneh izolacije ponovno opravila test, je bil pri obeh negativen. A v Egiptu veljajo zelo strogi pogoji vrnitve po okužbi, potrebna sta dva negativna testa, vmes pa mora preteči vsaj 48 ur. No, pri drugem pa se je pri meni zapletlo, test je bil nejasen, niti pozitiven niti negativen. Od zdravnikov sem skušal dobiti odgovore, a v Egiptu zelo slabo govorijo angleško. Nihče ti ne zna nič povedati, odgovarjajo samo da ali ne,« je za naš časopis svojo izkušnjo delil Kastelic. Vse podatke so mu sporočali kar tako, izvida ni videl nobenega.

Ker bi moral vsaj za pet dni znova v karanteno, so se skupaj z vodstvom reprezentance odločili, da je najbolje, da se predčasno vrne domov. Pričakoval je, da bo vsaj to potekalo brez težav, a se je uštel. Egiptovsko ministrstvo za zdravje mu je sicer izdalo dovoljenje, da se lahko vkrca na letalo, a so ga zaustavili na recepciji hoteli, saj so hoteli izvide. »Teh nisem imel. Šele po posredovanju slovenskega veleposlaništva v Kairu so mi dovolili poleteti domov. Takšne izkušnje si več ne želim. Bil sem popolnoma zdrav, in namesto da bi bil na igrišču, sem bil zaprt v nekem hotelu. To prvenstvo je zelo slabo organizirano,« je povedal mladi reprezentančni vratar. Ko so ju s Kodrinom, s katerim sta se zelo zbližala, z rešilcem peljali iz Aleksandrije v Kairo, je ob poti videl revščino te države, ki jo vsi najbolj poznamo po piramidah in sfingah.

Zdaj je že osredotočen na nadaljevanje sezone v nemški Bundesligi. »Verjetno bom moral po prihodu opraviti obvezna testiranja in preiskave, ali je okužba na začetku leta pustila kakšne posledice. Komaj čakam, da znova stopim na parket,« je za naš časopis povedal Kastelic, ki je v Nemčiji drugo sezono.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava