DL: Soodločanje o delitvi denarja v Semiču

11.4.2021 | 11:40

Pri podružnični osnovni šoli Štrekljevec (na fotografiji) bodo otroška igrala zamenjali z novimi, kot predvidevajo v participativnem proračunu za letos v občini Semič. (Foto: M. L.)

Pri podružnični osnovni šoli Štrekljevec (na fotografiji) bodo otroška igrala zamenjali z novimi, kot predvidevajo v participativnem proračunu za letos v občini Semič. (Foto: M. L.)

V letošnjem semiškem občinskem proračunu tudi osem naložb, ki so jih na seznam uvrstili z neposrednim odločanjem prebivalcev – Za posamezna vlaganja namenjajo od 2.500 do dobrih 14.700 evrov – Za velike rekreativce in otroško igro

V semiški občini so med večjimi vlaganji, ki so jih predvideli v letu 2021 in zanje namenjajo denar v nastajajočem občinskem proračunu, tudi tista, ki so jih izglasovali občani v okviru participativnega proračuna.

Rekreaciji vidno mesto

Participativni proračun za leto 2021 znaša skupno dobrih 75.600 evrov. Med projekti, ki so se s številom glasov podpore prebili v končni izbor v participativnem proračunu, je s prejetimi 485 glasovi na prvem mestu obnova dotrajane nosilne konstrukcije zaščitnih mrež in postavitev nove viseče mreže na asfaltnem igrišču Športnega društva Stranska vas. Za to namenjajo 5.800 evrov. V naselju Gradnik bodo postavili otroška igrala pri športnem igrišču. Ocenjena vrednost tega urejanja, ki je prejelo 449 glasov, je nekaj več kot 13.000 evrov.

Za prostovoljne prevoze za starejše – Moj šofer v semiški občini bodo kupili novejše, primernejše vozilo, to pomeni pravi avtomobil, ki bo višji in prostornejši, skratka primernejši za prevoz starejših. V proračunu zanj namenjajo 14.790 evrov, zanj se je zavzelo 343 predlagateljev.

Zamenjava otroških igral pri podružnični osnovni šoli Štrekljevec bo stala 10.000 evrov. V podporo tej posodobitvi je med pripravo participativnega proračuna prispelo 336 glasov. Pred gasilskim domom in večnamensko stavbo na Cerovcu bodo obnovili asfalt, za kar bo zadostovalo določenih dobrih 7.500 evrov. To preplastitev je v občinski proračun priklicalo 319 glasov s terena.

Asfalt in tudi še gramoz

Da naj imajo otroci svoj kotiček, so med drugimi prepričani vsi, ki so oddali 265 glasov za ureditev otroškega igrišča in postavitev otroških igral pri športnem igrišču na Krvavčjem Vrhu. Cilj bodo uresničili s 14.500 evri.

Ljubiteljem gibanja na svežem zraku belokranjskega podeželja nemara že povzroča nemir napovedana ureditev rekreacijske poti Štrekljevec–Omota. Pri tej napovedani ureditveni akciji gre za gramoziranje kolovozne poti od Štrekljevca do Omote, za 7.500 evrov, kolikor bodo potrebovali denarja, in za 160 že oddanih glasov podpore projektu. Med projekti, izbranimi v okviru participativnega proračuna za izvedbo v letu 2021, je s 123 prejetimi glasovi še gramoziranje kolovozne poti od Kala do Štrekljevca v dolžini približno kilometer. Izraženo v številkah to pomeni, da v proračunu semiške občine tej izboljšavi namenjajo 2.500 evrov.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava