Soldaški peteršilj za zdravo kri in prebavo

10.4.2021 | 17:50

Najdemo jo na zapuščenih poljih, v živih mejah ali ob gozdnih jasah. (Dreamstime)

Najdemo jo na zapuščenih poljih, v živih mejah ali ob gozdnih jasah. (Dreamstime)

Pri otrocih je učinkovit čaj. Lajša bolečine, zavira vnetja, deluje tudi proti parazitom in znižuje povišano temperaturo. (Dreamstime)

Pri otrocih je učinkovit čaj. Lajša bolečine, zavira vnetja, deluje tudi proti parazitom in znižuje povišano temperaturo. (Dreamstime)

Ali poznate bršljanasto grenkuljico? Pogosto jo najdemo na zapuščenih kmetijskih in travnatih površinah, prav tako v živih mejah in ob gozdnih jasah. Ali veste, da so jo vojaki uporabljali namesto peteršilja?

Bršljanasta grenkuljica je pri nas precej pogosta. Prepoznamo jo po srčastih listih z narezanim robom, na daljših pecljih, in po čudovitih drobnih vijoličastih cvetovih. Ponekod bršljanasto grenkuljico imenujejo tudi soldaški peteršilj, prav zaradi njene uporabe v kulinariki. Navadno zacveti v začetku aprila in cveti izmenjaje vse do jeseni. Prepoznamo jo tudi po edinstvenem vonju, ki ga pusti, tudi če se je le nežno dotaknemo.

Čisti kri in spodbuja limfo

SIRUP PROTI KAŠLJU IN POVIŠANI TEMPERATURI: Sestavine: 3 l vode, 3 kg sladkorja, 200 g posušenih listov bršljanaste grenkuljice, 6 limon, 50 g citronke. Priprava: V večji lonec vsujemo liste in jih prelijemo s tremi litri vode. Dodamo na koščke narezano limono, prekrijemo s čisto krpo in pustimo stati 24 ur. Nato dodamo sladkor in citronko ter segrevamo, da se sladkor raztopi. Ne zavremo. Potem prelijemo v temne steklenice in dobro zapremo. Sirup redčimo z vodo ali dodajamo v čaj.

Je prava zakladnica zdravih učinkovin. Vsebuje tanine, grenčine, ocetno, vinsko in maščobno kislino, eterična olja, holin, kalij, vitamina A in C in še bi lahko naštevali. Dokazano dobro deluje na ledvice in mehur, čisti kri in pomaga pri boleznih jeter. Nepogrešljiva je pri spodbujanju prebave, uravnava izločanje žolča ter delovanje vranice in limfnega sistema, blaži revmatske in želodčne bolečine. Je blag diuretik, pogosto pa jo uporabljajo pri pljučnih obolenjih in boleznih zgornjega dela dihal, tudi pri astmi. Pri otrocih je učinkovit čaj. Listi in cvetovi lajšajo bolečine in zavirajo vnetja, delujejo proti parazitom in znižujejo telesno temperaturo.

Celi rane

MAZILO ZA CELJENJE RAN: Sestavine: 3 pesti svežih listov bršljanaste grenkuljice, 50 g kokosove ali nesoljene svinjske masti. Priprava: Sveže liste operemo pod vodo in nežno otresemo ter osušimo s papirnato brisačo. Nato drobno sesekljamo in stresemo v manjšo kozico, dodamo kokosovo mast in kuhamo nad vodno kopeljo 15 minut. Odstavimo in prelijemo skozi čisto gazo v manjši lonček ter ga dobro zatesnimo. Mazilo uporabljamo za nego suhe kože in za pospešeno celjenje ran, odrgnin ali modric.

Bršljanasto grenkuljico lahko podobno kot trpotec uporabljamo tudi zunanje. S sokom bomo spodbudili celjenje poškodb ob odrgninah, udarcih in urezninah. Zdrobljene ali zmečkane liste in cvetove položimo na prizadeti predel ali pa jih pomešamo z laneno moko, da nastane kašasta zmes, nanesemo na kožo in povijemo. Deluje antioksidativno in pospešuje regeneriranje.

V prehrani

Bršljanasta grenkuljica je bila nekoč pogosto prisotna v prehrani. Uporabljali so jo predvsem namesto peteršilja, kar lahko počnemo tudi danes. Sicer je nepogrešljiv dodatek pri spomladanskih solatah in juhah, prav tako lahko iz nje pripravite odlično prilogo, podobno kot iz špinače. Svetujemo vam, da uporabite mlade poganjke, brez olesenelih stebelc.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava