DL: Naša kulturna dediščina - Stara mestna vpadnica preko Marofa

10.4.2021 | 16:30

Stara cesta je prezentirana le delno, vzhodno in zahodno od današnje  sprehajalne poti. Rob ceste označujejo večji kamni. Vanjo je posegla  kasnejša zasaditev kostanjev. (Foto: Franci Aš, ZVKDS)

Stara cesta je prezentirana le delno, vzhodno in zahodno od današnje sprehajalne poti. Rob ceste označujejo večji kamni. Vanjo je posegla kasnejša zasaditev kostanjev. (Foto: Franci Aš, ZVKDS)

Pogled na enega od tlakov novoveške ceste v Kettejevem drevoredu,  odkrite ob gradbenih delih leta 2020. (Foto: Davor Pečar, Arhat)

Pogled na enega od tlakov novoveške ceste v Kettejevem drevoredu, odkrite ob gradbenih delih leta 2020. (Foto: Davor Pečar, Arhat)

Od lanske jeseni lahko sprehajalci na sprehodu po novomeškem Kettejevem drevoredu opazite prezentacijo stare ceste iz konca 19. stoletja. Gre za nekdanjo deželno cesto, ki je vodila iz Bršljina preko Marofa v srednjeveško in kasneje novoveško mesto.

Že leta 1890, dve leti pred gradnjo železnice, so začeli graditi nov odsek državne ceste med mestnim jedrom in Bršljinom, ki so jo vsekali v južno pobočje Marofa nad reko Krko. Tako so skrajšali pot do železniške postaje v Bršljinu in se izognili strmemu delu Stare ceste, ki je izgubila svoj prvotni namen, ob njej pa potem zasadili divje kostanje.

Cestišče je bilo grajeno iz večjega proda in kamenja, čez katerega je bil nasipan pesek. Bilo je rahlo napeto – na osrednjem delu je bilo najvišje in nato padalo proti robu z namenom lažjega odtekanja deževnice. Ob robu je bilo zaključeno s kamnitim robom, zloženim z večjimi kamni. Celotna širina ceste je merila 5,80 metra, samo cestišče pa 5,30 metra. Stara cesta je prezentirana le delno, vzhodno in zahodno od današnje sprehajalne poti.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

Pavla Peterle Udovič, ZVKDS, OE Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava