DL: Vodne ptice ob Kolpi - Tudi letos opazili nove vrste ptic

10.4.2021 | 14:00

Prostovoljci so pregledali območje od Vinice do Rakovca. (Foto: B. G.)

Prostovoljci so pregledali območje od Vinice do Rakovca. (Foto: B. G.)

Zaklenjena vrata v ograji ob Kolpi so oteževala delo popisovalcev. (Foto: B. G.)

Zaklenjena vrata v ograji ob Kolpi so oteževala delo popisovalcev. (Foto: B. G.)

Siva čaplja je simbol Krajinskega parka Kolpa. (Foto: Matjaž Vardjan)

Siva čaplja je simbol Krajinskega parka Kolpa. (Foto: Matjaž Vardjan)

Tradicionalnemu zimskemu popisu vodnih ptic, ki je potekal na severni zemeljski polobli, se je kot že vrsto let doslej pridružil tudi Krajinski park Kolpa.

V najobsežnejši tovrstni aktivnosti sploh, ki jo v Sloveniji vodi Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, se sicer opravi le štetje vodnih ptičev. »V to skupino sodijo vse vrste slapnikov, ponirkov, kormoranov, čapelj, labodov, gosi, rac, tukalic, pobrežnikov, galebov in čiger, vodomec, povodni kos in kot posebnost – tudi orel belorepec. Torej le vodni ptiči in še ti le, če so na vodni površini ali nad njo. Vodni ptiči, ki se so na travniku ali njivi, se zapišejo le kot zanimivost v opombah in ne sodijo v osnovno podatkovno bazo popisa,« je pojasnil Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa.

Letos je akcija popisa na Kolpi znova potekala v nekoliko večjem obsegu, a ne največjem doslej, saj so s prostovoljci uspeli pokriti tok reke Kolpe od Vinice do Rakovca, ko Kolpa ni več mejna reka. »Letošnje rezultate moramo še obdelati, a navadno popišemo od 14 do 24 vrst vodnih ptičev, absolutne številke pa so med posameznimi leti zelo različne, saj so odvisne od splošnih vremenskih razmer v celotni Evropi. Tudi letos smo opazili nekaj vrst, ki jih doslej na Kolpi še nismo videli. So pa letošnji popis zagotovo najbolj zaznamovale težave zaradi tehničnih ovir,« je še povedal Grabrijan. Ograje, postavljene zaradi migrantov, namreč preprečujejo dostop do reke, letos pa je prav v času popisa potekala tudi stavka policistov, tako da odklepanje vrat v ograji ni delovalo in popisovalci niso imeli dostopa do vseh površin ob Kolpi.

Dodajmo še, da Javni zavod Krajinski park Kolpa vsako leto pripravi publikacijo s koledarjem. Za letošnje leto so izdali koledar – 13 plakatov z vrstami, ki so v parku pogoste in jih bodo skozi leto predstavljali. Vse fotografije je prispeval ljubiteljski fotograf Matjaž Vardjan, na naslovnici koledarja pa je siva čaplja – ptič, ki je pravzaprav simbol Krajinskega parka Kolpa, kjer so tudi nastale vse fotografije.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

S. Gosenca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava