Šola zdravja in Svetovni dan zdravja - v znamenju covida-19

8.4.2021 | 09:50

Črnomelj

Črnomelj

Dravograd

Dravograd

Tolmin

Tolmin

Šola zdravja in Svetovni dan zdravja - v znamenju covida-19

»Zgradimo pravičen in zdrav svet« je geslo pod katerim poteka letošnji Svetovni dan zdravja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja (NIJZ) so ob tej priliki povedali: "Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu." Temi neenakosti bo treba posvetili več pozornosti, saj je še posebej izpostavljena zaradi covid-19 bolezni in ukrepov za njeno zajezitev.

Kot posamezniki in kot družba se moramo odzvati povabilu k sodelovanju v globalni kampanji za izgradnjo pravičnejšega in bolj zdravega sveta, saj gre za naš svet.

V Društvu Šola zdravja se pridružujemo iskanju boljših rešitev za delovanje naše družbe. Delamo na preventivi, ohranjanju in izboljšanju zdravja prebivalcev, kar je prepoznalo tudi Ministrstvo za zdravje, ki nas že šesto leto podpira.  Naša osnovna dejavnost je jutranja telovadba “1000 gibov”. Tako ohranjamo in izboljšujemo zdravje prebivalcev. Skrbimo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjamo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujemo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračamo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepimo psihofizično kondicijo starejših, preprečujemo potek kroničnih bolezni ter prispevamo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Cilj in namen društva je, da z organizirano jutranjo vadbo na prostem pokrijemo področje celotne Slovenije in sicer tako, da bomo navzoči v vseh 212 občinah. Trenutno smo prisotni v 86 občinah, imamo 230 skupin in čez 4700 registriranih članov.

Bistvo vsega je, da telovadimo na javno dostopnih zunanjih površinah, ne potrebujemo nobenih pripomočkov, niti drage športne opreme in kar je najbolj pomembno ni nobene vadnine, le letna članarina za delovanje društva, ki znaša 20€. Pri nas so vsi enaki, neenakosti ne poznamo.

Vaje po metodi »1000 gibov« so enostavne in primerne za vsakogar. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil zdravnik, nevrolog Nikolay Grishin in jih poimenoval »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje, v večini naših skupin med 7.30 in 8. uro zjutraj.  V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje. Pri vsakem gibu se nadzoruje tudi pravilno dihanje. Vsak dela po lastnih sposobnostih in zmožnostih. Vaje po metodi "1000 gibov" sicer lahko izvajate tudi sami doma, a je skupinska vadba v naravi veliko bolj zabavna in sproščujoča.

V izrednih razmerah (npr. epidemija) se prilagajamo in organiziramo jutranjo vadbo preko interneta s pomočjo zoom aplikacije v živo (povezava je javno dostopna na spletni strani društva), predvajamo posnetke telovadbe na youtube kanalu in sodelujemo z lokalnimi televizijami, ki film "Metoda 1000 gibov" uvrščajo v svoj redni program. Tako naše vaje po metodi "1000 gibov" približamo tudi vsem tistim, ki nimajo interneta.

Tudi po koronavirus obdobju bodo spet javne površine svetlikale v oranžnih odtenkih, saj je naša barva oranžna, tako da nas lažje najdete in se nam priključite. Po preklicu izrednih razmer pa prisrčno vabljeni na jutranjo vadbo "1000 gibov", da bomo skupaj na poti do bolj zdravega in pravičnega sveta.

                                                                                                        Neda Galijaš

Ob svetovnem dnevu zdravja bo Društvo šola zdravja prispevalo svoj del preko ZOOM vadbe od 12. aprila do 23. aprila 2021.

 "MALA GIBALNA MALICA"

Kdaj: ob 10h, ob 11h in ob 12h

3x na dan po 10 minut, vsak delovni dan (ko utegnete)

Vadbo bodo izvajali diplomirani kineziologi (Simon Jurmić, Matic Habuš in David Mlakar).

Mala gibalna malica bo na tej povezavi, prijav NI:

https://us02web.zoom.us/j/86875594986?pwd=NmhkdjdMNW1UamZvbitJUjdIcWE5UT09

Meeting ID: 868 7559 4986
Passcode: telovadimo

Skrbimo za svoje zdravje. Tudi 10 minut je bolje kot nič.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava