Razdalja med folklorniki in maska čez usta - približek vuzemskega ponedeljka

8.4.2021 | 13:15

Včasih je bila na metliškem trgu na velikonočni ponedeljek velika množica.(Foto: Matjaž Rus)

Včasih je bila na metliškem trgu na velikonočni ponedeljek velika množica.(Foto: Matjaž Rus)

Vuzemskih obrednih plesov tokrat ni bilo. (Foto: R. Vlašič)

Vuzemskih obrednih plesov tokrat ni bilo. (Foto: R. Vlašič)

V Metliki na vuzemski, velikonočni, ponedeljek v zadnjem času spet plešejo obredne velikonočne plese. Običaj, ki so ga po drugi svetovni vojni oblasti prepovedale, je obudila in ga ohranja metliška folklorna skupina Ivan Navratil.

Včasih so plesali na Pungartu, od tam pa so se preselili na Trg svobode v starem mestnem jedru. Na tem trgu bi bilo zaviranje kola, kot domačini rečejo obrednim velikonočnim plesom, letos že tridesetič.

Zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, tradicionalne prireditve v ponedeljek ni bilo. Folklorna skupina Ivan Navratil tja ni prišla. Prišli so, nepovabljeno, le posamezni njeni člani, obuditi svoja čustvovanja, povezana z dosedanjimi vuzemskimi ponedeljki, na katerih so na metliškem trgu sodelovali poleg članov folklorne skupine Ivan Navratil tudi gostje. Razdalja, kot je folkorniki sicer v običajnem času ne poznajo, čez usta, iz katerih na tak dan prihaja pesem, pa maske, in brez tiste množice gledalcev gledalcev, je bil letošnji približek veličastnemu vuzemskemu obredju. Da ohranijo tradicijo.

M. Luzar, foto: R. Vlašič in M. Rus

Galerija

Vuzem Metlika - 7 Foto: Matjaž Rus
Vuzem Metlika - 8 Foto Matjaž Rus
Vuzem Metlika 1 Foto Rudi Vlašič
Vuzem Metlika Foto Rudi Vlašič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava