DL: Nov program VSŠ Brežice - Študij velnesa za poklic prihodnosti

7.4.2021 | 11:10

Hermina Vučajnk Šarić, ravnateljica VSŠ Brežice (foto: osebni arhiv)

Hermina Vučajnk Šarić, ravnateljica VSŠ Brežice (foto: osebni arhiv)

Višja strokovna šola Brežice je pridobila nov študijski program velnes – Do zdaj so v tem programu izobraževali le v Mariboru in na Bledu – Že za naslednje študijsko leto bodo v Brežicah razpisali 30 mest za redni in 30 mest za izredni študij

Višja strokovna šola (VSŠ) Brežice obeležuje 20 let delovanja. V tem času je na njej diplomiralo že več kot 700 študentov. Do zdaj so v njej izobraževali samo v programu ekonomist, letos so uspešno pridobili program velnes, saj so Brežice in Posavje regija, kjer je turizem med vodilnimi gospodarskimi panogami, veliko pa je možnosti tudi za zaposlitev. Študente pričakujejo tudi iz Dolenjske, Bele krajine, s Kozjanskega, pa tudi iz sosednje Hrvaške.

Poklici v velneški dejavnosti so poklici prihodnosti.

Ko so v VSŠ Brežice po 20 letih razmišljali o širitvi ponudbe študijskih programov, so imeli v mislih vse prednosti izobraževanja v programu velnes, ki je javno veljaven študijski program. Že junija lani so zato na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oddali elaborat za razmestitev programa velnes na VSŠ Brežice. Decembra so bili obveščeni, da morajo do 15. januarja zagotoviti ustrezen kader za izvajanje študija, kar jim je tudi uspelo.

Trenutno čakajo na vpis v razvid študijskih programov, na komisijo za akreditacijo so oddali 12 vlog za imenovanje predavateljev, vendar zaradi epidemioloških razmer komisija nima sej, zato se je postopek malo zavlekel, je povedala ravnateljica VSŠ Brežice Hermina Vučajnk Šarić. Pridobili pa so tudi predavatelje, ki že predavajo in imajo habilitacijo za določene predmete v programu velnes.

ZA ŠTUDIJ VELNESA 60 MEST

Na VSŠ vidijo možnost razvoja v »duševnem velnesu«.

Študij v programu velnes traja dve leti, za prihodnje študijsko leto ima VSŠ Brežice že soglasje za 30 vpisnih mest v rednem študijskem programu in 30 za izredni študij. Poklici v velneški dejavnosti so poklici prihodnosti, saj se ukvarjajo z dobrim počutjem ter zdravim in uravnoteženim življenjskim slogom, je dejala Vučajnk Šarićeva. Med študijem študenti pridobijo uporabna znanja za sodobne pristope na področju krepitve kakovosti življenja in zdravja posameznika ter celovito organiziranje in vodenje velneških storitev.

Med strokovnimi predmeti so predmeti s področja ekonomije, organizacije dela, podjetništva, psihologije, medicine, turizma, tudi hotelirstva. V 2. letniku pa imajo študenti na voljo štiri module, in sicer zdravo prehranjevanje, športne aktivnosti, čustvena inteligenca in osebnostni razvoj ter lepotna in telesna nega.

Študij se izvaja v šoli in pri delodajalcih, v vsakem letniku traja 34 tednov, od tega poteka 24 tednov v šoli, deset tednov pa je praktičnega dela pri delodajalcih. Dogovor o izvajanju prakse so tako že pred oddajo elaborata sklenili s Termami Čatež, Termami Paradiso, Termami Krka, Termami Olimia, z več fitnescentri, kot sta Arena in Relieve Brežice, tudi z Domom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, pod katerega okrilje spadata tudi domova za starejše v Brežicah in Sevnici. Izjemno zanimanje za sodelovanje z VSŠ Brežice so pokazale tudi Stubičke Toplice in Terme Jezerčica iz sosednje Hrvaške, je povedala Vučajnk Šarićeva. Ko se bo študij začel, bo potreben še podpis pogodbe za vsakega študenta z vsakim delodajalcem posebej.

VELIKO ZAPOSLITVENIH MOŽNOSTI

Po končanem študiju diplomanti pridobijo poklic organizator poslovanja v velneški dejavnosti in imajo široke možnosti za zaposlitev. Ker je v sklopu študija tudi praksa, imajo že takrat priložnost spoznati delodajalca, kar je gotovo prednost. Sicer pa se diplomati lahko zaposlijo v zdraviliščih, velnes centrih, kozmetičnih in športnih centrih, kopališčih, savnah, centrih za masažo in pedikuro, tovrstne kadre iščejo tudi hoteli, domovi za starejše, lahko pa izberejo tudi svojo podjetniško pot kot samostojni podjetniki. »Vse bolj se uveljavlja 'duševni velnes', epidemija covid-19 bo pustila posledice pri ljudeh,« je dejala Vučajnk Šarićeva, »in tu vidimo tudi možnosti za razvoj.«

Prav tako pa so diplomantom na široko odprta vrata za nadaljevanje študija na visokošolskih zavodih.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2021

Jelica Koršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava