Semič v starih cajtih: Grad Krupa

23.3.2021 | 12:00

Semič v starih cajtih: Grad Krupa

Grad Krupa (nemško Krupp) je stal nedaleč od naselja Krupa pri Semiču na robu vasi Stranska vas pri Semiču, 500 m od izvira reke Krupe. Grad, zgrajen v 13. stoletju, je bil prepuščen v ruševine po koncu 2. svetovne vojne. Sedaj o njem pričajo le še skromne razvaline.

TIC Semič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (14)

23.3.2021+2     + (2)     – (0)     Oceni vl 

Grad Krupa ima zanimivo zgodovino in škoda, da se avtor ni potrudil napisati vsaj nekaj vrstic o njem. (vika lozar)

23.3.2021—     + (7)     – (7)     Oceni Lojzekov stric 

Vika kdo je zažgal ta čudoviti grad ti sigurno veš, veš najbrž tudi več kot avtor

29.3.2021+7     + (8)     – (1)     Oceni miha 

A dej lojzek ti si itak munjen... Pa koga briga kaj je blo pred 70+ leti ! Lojzek kdo je pa pred 500 leti kaj čarovnice kuril pa to? Zakaj se v tem nikoli nič ne vprašaš, če že segaš v zgodovino? Pa še ena stvar o teh gradovih. Toliko se cvili o tem da so bili porušeni zažgani in ne vem kaj. Sej tisto kar je pa ostalo, pa razpada. Itak nima noben dost denarja da bi to vzdrževal... V Sloveniji imamo tam okoli 500 gradov, gradičev, graščin, dvorcev... Od tega je večina razvalin ali samo sten, ki so bili porušeni že pred stoletji.. Pa tudi tisto kar niso razvaline so slabo vzdrževanje, ker enostavno ni denarja za to, pa tud noben tega noče normalno vzdrževat. Sicer pa mora potem država še financirat razne spomenike, kot so cerkve.. tako da sploh ne vem kaj cvilte, tut če ne bi bilo požgano bi pa zdaj razpadalo. Kaj pa lahko pričakujete od ljudi ki nimajo odnosa do zgodovine, pa če prav razmislimo, gradovi niso del naše zgodovine, ker so v njih živeli oz. so bili lastniki, ki povečini sploh niso bili Slovenci. Gre v bistvu za ostanke nekih neslovenskih bogatašev, ki so povečini grdo delali s slovenskim podeželani, tlačani ...

29.3.2021—     + (2)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Miha ti bi pa lahko vedel da so barbarski partizani zazgali 65 gradov med vojno . delujes kot kak gobar jej je

30.3.2021+2     + (3)     – (1)     Oceni miha 

ampak zanimivo je da so gradovi gorel samo na področjih kjer so bili ta beli a ne? A ni to zanimivo? A je kak grad zagoru na primorskem ali štajerškem? Ne. Potem ti je lahko jasno koliko je ura? Najbrž zato ker so na tem področju živel ljudje kot si ti. Sicer sem pa tudi napisal že v predhodnjem postu, narod ki nima odnosa do zgodovine nima identitete...

30.3.2021Oceni primoz 

miha: "Najbrž zato ker so na tem področju živel ljudje kot si ti." ... pa kdo si ti, da vso Belokranjsko populacijo rasistično tlačiš v en koš?

30.3.2021Oceni primoz 

miha: "ampak zanimivo je da so gradovi gorel samo na področjih kjer so bili ta beli a ne?" ... o kakšnih belih je bilo govora pri požigu gradu Krupa? ... Ivan Simonič, Šole in gradovi, 1997:"... partizani požgali leta 1942 v času žetve, ker so v njem videli ponižujočo preteklost kmetov tlačanov. S požigom so tudi preprečili, da bi se v gradu nastanila italijanska vojska. Grad je gorel počasi, več kot dva tedna. S poslopjem je zgorel tudi arhiv." ... https://sl.wikipedia.org/wiki/Prostovoljna_protikomunisti%C4%8Dna_milica "Prostovoljna protikomunistična milica (italijansko Milizia volontaria anticomunista, kratica MVAC; pejorativno bela garda; manj natančno vaške straže) je bila slovenska kolaborantska milica pod italijanskim poveljstvom, ki je bila ustanovljena na področju Ljubljanske pokrajine 6. avgusta 1942."

30.3.2021Oceni primoz 

miha: "Sicer sem pa tudi napisal že v predhodnjem postu, narod ki nima odnosa do zgodovine nima identitete..." ... https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Krupa :"Prvi lastniki gradu naj bi bila hrvaška plemiška rodbina Babonićev..." Zadnji lastnik je bil Josip Zurc,trgovec iz Semiča, ki pa ni bil nek neslovenski bogataš. ... Ivan Simonič, Šole in gradovi, 1997:"... S poslopjem je zgorel tudi arhiv." Grad je bil prvič omenjen leta 1352, ni bil nekje na Marsu, in zgorel je arhiv. Kaj pa je arhiv, če ne zgodovina?

30.3.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni miha 

Da kot sem napisal.. kakršen odnos je do zgodovine, takršen je do identitete. Razmisli. Gradovi ki so ostali nepožgani večinoma razpadajo. Seveda so za to krivi partizani a ne, da leta 2021 razpadajo... Dejstvo pa še vedno ostaja da večna gradov tam v leti po 1940 je bilo razrušenih na področjih kjer so bili ta beli ali okolici. Zdaj pa vsi cvilijo? Pač mentaliteta ... Pa mimgrede belokranjci niste rasa in nihče vas ne tlači nikamor, izgleda da imaš manjvrednosti kompleks, da na tak način razmišljaš.

30.3.2021Oceni primoz 

miha: "Gradovi ki so ostali nepožgani večinoma razpadajo." ... Kot sem že citiral, Ivan Simonič, Šole in gradovi, 1997:"... partizani požgali leta 1942 v času žetve, ker so v njem videli ponižujočo preteklost kmetov tlačanov." (klasičen propagandni učinek, zdraven pa zažgali še stoleten arhiv) Tudi vi ste napisali: "... pa če prav razmislimo, gradovi niso del naše zgodovine, ker so v njih živeli oz. so bili lastniki, ki povečini sploh niso bili Slovenci. Gre v bistvu za ostanke nekih neslovenskih bogatašev, ki so povečini grdo delali s slovenskim podeželani, tlačani". Vsaka zgradba brez lastnika/oskrbnika pa propada (je obsojena na propad). Kaj se je zgodilo z oskrbniki gradu Krupa pa je tudi jasno. Štefan Štiglic in njegova žena Marija s Cerovca skupaj s Mico Inkert, služkinjo iz gradu na Krupi, so že mesec pred požigom gradu dobili zadnje počivališče v neki jami na Peščeniku, ko o belih ni bilo ne duha ne sluha. Kakšen je bil odnos do gradov med vojno je bil tudi po vojni, kar se oblasti tiče. O zasebni/kapitalistični-pridobitni pobudi upravljanju gradov v tistih časih pa je tudi odveč govoriti. Sedaj pa nekdo pride in kaže s prstom na ruševine po krajih, ki jih je ta vojska že tako najbolj prizadela, in si za zdravljenje svojega kompleksa večvrednosti pripne še plus, k svojemu genialnemu zapisku.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava