Ljudje ob Kolpi: Anton Lokar

20.3.2021 | 14:10

Ilustrativna slika: Črnomelj ob koncu 19. stoletja (original hrani Alojz Cindrič; vir: spletna stran Občine Črnomelj)

Ilustrativna slika: Črnomelj ob koncu 19. stoletja (original hrani Alojz Cindrič; vir: spletna stran Občine Črnomelj)

Anton Lokar, general
Rojen 9. oktobra 1884 v Črnomlju, umrl 18. marca 1961 v Zagrebu

Rodil se je v družini črnomaljskega učitelja Ivana (bil tudi prvi učitelj v Dobličah) in Margarete (rojena Šterbenc). Po končani realki pa je postal kadet v avstro-ogrski pehotni vojaški šoli, ki jo je zaključil 1905. leta. Nato je nadaljeval šolanje še na topniški vojaški šoli, ki jo je nadgradil tudi z Višjo vojaško akademijo. Šolanje za vojaškega častnika avstro-ogrske armade konča tik pred začetkom Velike vojne leta 1914.

V vojni opravlja različne, predvsem štabne dolžnosti. Med drugim je bil tudi pomočnik vojaškega atašeja v Bolgariji, vojno pa konča kot načelnik štaba 24. pehotne brigade.

Ob razpadu Habsburške monarhije se pridruži vojski generala Rudolfa Maistra in sodeluje v bojih za Koroško kot generalštabni kapetan I. razreda v Jezerskem odredu. V vojsko Kraljevine SHS prestopi marca 1919. Služboval in delal je na Hrvaškem in se leta 1920 v Zagrebu poročil z Metko Schaufl. V letih 1936-1937 je bil namestnik načelnika štaba Niškega vojaškega območja, nato pa je prevzel funkcijo načelnika štaba 4. armade v Sarajevu, kjer dočaka kapitulacijo kraljeve vojske. Ob napadu sil osi se je sicer dobro izkazal, a ob splošnem razsulu države so popustile tudi njegove obrambne linije. Dosegel je čin brigadnega generala. Veljal je za enega najsposobnejših jugoslovanskih generalov in bil tudi večkrat odlikovan.

Pokopan je na pokopališču Mirogoj v Zagrebu.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.3.2021Oceni vl 

Anton Lokar, še en rojen Belokranjec, ki si ne zasluži pozabe. Boris nas opominja na to! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava