DL: Novo podjetje v Brežicah - Napovedujejo 200 delovnih mest

4.3.2021 | 14:20

Marko in Toni Čabraja (foto: osebni arhiv)

Marko in Toni Čabraja (foto: osebni arhiv)

Svoje predstavništvo naj bi v Brežicah odprl City Connect, podjetje z irskim kapitalom – Ukvarja se z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) in bo ustanovilo raziskovalno-komunikacijsko-podatkovno središče, ki bo pokrivalo osrednjo in zahodno Evropo – V dveh do treh letih bodo zaposlili 200 ljudi iz Posavja in Dolenjske

Nastaja raziskovalno-komunikacijsko-podatkovno središče za osrednjo in zahodno Evropo.

Ekonomski in pravni inštitut iz Brežic je v Brežice privabil City Connect – inovativno podjetje s sedežem na Irskem, ki je mednarodno uveljavljeno na področju storitev informacijske tehnologije (IT). Gre za naložbo, vredno približno tri milijone evrov, sedež podjetja bo na Trdinovi 1 (v t. i. Čepinovi hiši). Zagon podjetja je predviden v prvi polovici prihodnjega leta, če epidemija priprav ne bo časovno zamaknila. Že v prvih treh mesecih naj bi delo dobilo 80 ljudi.

Ekonomski in pravni inštitut (ATMC) Brežice je pred desetletjem ustanovil Anton Čabraja, v njem sodelujeta tudi sinova Toni, mag. poslovnih ved, in Marko Čabraja, univ. dipl. prav. (od tod kratica ATMC). Mlada izobražena Brežičana sta svoje poslovne priložnosti iskala in našla zunaj Posavja, saj v domači regiji ni bilo zaposlitve. Še preden so ustanovili družinsko podjetje, sta imela vizijo, da bi mladi izobraženi Posavci morali ostati v domači regiji. Da je beg možganov v druge kraje treba omiliti, je bil njun cilj. Lahko se pohvalita, da sta avtorja ekonomskega dela podlag za gospodarsko središče Feniks, ki naj bi nastalo v Posavju, a je kriza leta 2008 projekt ustavila.

V novo podjetje bodo vložili 3 milijone evrov.

V domačem podjetju, ki se ukvarja z analizami javnosti v posameznih panogah, raziskavo trgov in s privabljanjem naložb, sta Toni in Marko ne čisto po naključju, ampak tudi zaradi predhodnih »zvez in poznanstev«, prišla do informacije, da irsko podjetje City Connect želi širiti svoje poslovanje in išče novo lokacijo. Ker so bile v igri tudi Avstrija, Nemčija in Češka, je toliko bolj pomembno, da so kot najboljšo lokacijo izbrali Slovenijo, natančneje Brežice. Z raziskavami sta jih namreč prepričala, da so Brežice zanje zanimive tako zaradi vsebine njihovega dela kot tudi zaradi človeških virov, torej kadra, ki je na voljo v posavski in dolenjski regiji. Večina mladih obvlada nemški jezik, Nemčija pa je njihovo zelo zanimivo tržišče. Pri tem so svojo vlogo odigrale fakultete, glede ponudbe kadrov pa so sodelovali tudi z Zavodom za zaposlovanje v Sevnici.

V DVEH LETIH 200 ZAPOSLITEV

Priložnost za mlade izobražene ljudi.

City Connect ima sedež v Dublinu na Irskem je inovativno mednarodno uveljavljeno podjetje na področju IT-storitev z več predstavništvi po Evropi, specializiranimi za tehnično podporo strankam in komunikacijo prek omrežja, oblaka in programske opreme. Njegovi poslovni partnerji so večinoma srednja in velika podjetja, predvsem s področja telekomunikacij, energetike, bančništva, zavarovalništva in igralne industrije. V prvih treh mesecih nameravajo zaposliti do 80 ljudi, in sicer po ključu 20-30-20. To bo priložnost za mlade izobražene ljudi. Gre za zaposlitve s 5., 6. in 7. stopnjo izobrazbe, poleg slovenščine bodo zaposleni morali obvladati angleški jezik, zaželeno pa je tudi znanje nemškega jezika. Delovali bodo na področju tehnične podpore strankam, sodobne IKT, spletnega varovanja, rešitev na področju videoindentifikacij, e-poslovanja in komuniciranja ter t. i. omni-chanela, kar pomeni komunikacijo med kupcem in prodajalcem, ki poteka prek vseh možnih kanalov – video, splet, družbena omrežja in podobno. To je nov koncept, ki je nastal kot odgovor na čedalje kompleksnejše in bolj dinamične komunikacijske – nakupne navade modernih potrošnikov. »Po najbolj optimističnem scenariju bo v Brežicah tudi do 200 zaposlenih v enem do dveh letih, v petih letih pa naj bi številka dosegla tudi do 300 zaposlenih. Zaposlitveno rast seveda določajo ekonomsko-gospodarske razmere tako v svetu kot Evropi, upoštevajoč tudi trenutno situacijo,« pravi Toni Čabraja.

SEDEŽ V »ČEPINOVI HIŠI«

Ekonomski in pravni inštitut je pregledal poslovne načrte City Connecta in finančnoposlovne kazalnike, ki napovedujejo naložbo v Brežicah, v katero nameravajo vložiti več kot tri milijone evrov. Sedež novega podjetja bo v t. i. Čepinovi hiši. Gradbeni inženirji so že pregledali prostore v drugem nadstropju in izdelali predračun za obnovo, da bodo prostori urejeni po navodilih in standardih City Connecta. Potekajo tudi pogajanja z banko, ki je lastnica stavbe, glede najema prostorov. »Investitorji so nad geostrateško lokacijo navdušeni, blizu sta letališče in avtocesta, čeprav je stavba na obrobju mesta, je središče blizu. Takoj po končanih gradbenih delih se bo začelo iskanje kadrov in zaposlovanje. Malo sicer nagaja korona, nekaj odločevalcev je bilo v izolaciji,« je kljub vsemu zadovoljen Toni Čabraja in še doda, »s to pridobitvijo smo zadovoljni, z dosedanjim delom pa smo dokazali ne le skrb za svoje stranke, temveč tudi pripadnost lokalnemu okolju. Upravičeno smo lahko ponosni na novo investicijo v naši domači regiji.« Prihod tujega investitorja v Brežice podpirata tudi lokalna skupnost in ministrstvo za gospodarstvo.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 10. decembra 2020

J. Koršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava