DL: Na temeljih starega doma JLA - Gradili bodo medgeneracijski center

4.3.2021 | 10:15

Po 45 letih bo nekdanji dom JLA šel v zgodovino. (Foto: M. G.)

Po 45 letih bo nekdanji dom JLA šel v zgodovino. (Foto: M. G.)

Namembnost objekta oziroma razpored prostorov v njem bo v marsičem spominjal na prvotnega – Tudi parkirna hiša – Občina se poteguje za sredstva iz protikoronskega paketa – Začetek del prihodnje leto

Po polovici svojega prvega mandata ribniški župan Samo Pogorelc poudarja, da je do zdaj z občinsko upravo uresničil skoraj vse v predvolilni kampanji nakazane načrte. Pravi, da nerad govori o obljubah, kajti te se slišijo kot všečne, načrti, ki jih je takrat z ekipo pisal ob obisku zaselkov, vasi in naselij v občini, imajo večjo težo in jih javnost doživlja kot stvarne, saj jim sledijo.

V dveh letih, to je vidno, dodaja Pogorelc, je opazna tudi skrb za enakomeren razvoj občine, s sicer ne tako velikim denarnim vložkom v manjših krajih, a vendarle.

Po številnih ugibanjih, kakšno vsebino dodeliti dotrajani, oropani in uničeni stavbi nekdanjega središča Ideal oziroma doma JLA, ki ga je ministrstvo za obrambo leta 2012 skupaj s funkcionalnim zemljiščem brezplačno preneslo na Občino Ribnica, je naposled znano, da bodo stavbo porušili, na njenih temeljih pa zgradili nov večnamenski medgeneracijski objekt. Ravno ta stavba je bila v Pogorelčevi agendi pred dvema letoma največkrat omenjena kot prednostna. »Prejšnji teden,« dodaja Pogorelc, »je bil nekoliko spremenjen pristop k celovitemu urejanju zagotovo ene najpomembnejših naložb v občini v prihodnjih dveh letih. Betonskega objekta ne bodo posebej porušili in nato šli v razpis za gradnjo, kot je bilo prvotno načrtovano, ampak ga bo izbrani izvajalec porušil in hkrati na temeljih zgradil novega.«

Namembnost objekta oziroma razpored prostorov v njem bo v marsičem spominjal na prvotnega – s stezo za bowling in kegljiščem ter servisnimi prostori v kleti, v pritličju pa bo imel restavracijo, recepcijo, dvorano s 350 sedišči in sobe z ležišči, ki bodo tudi v nadstropju, vseh skupaj približno 50. Hkrati bodo ob stavbi gradili tudi parkirno hišo. Ta se je namreč pokazala kot zelo potrebna, saj parkirišč ob stolpnicah v bližnjem stanovanjskem naselju na Prijateljevem trgu zmanjkuje, enako tudi pri stanovanjskih hišah in drugih stavbah. Prav tako si želijo umakniti parkirišča s Škrabčevega trga, ki naj bi postal območje za pešce brez prometa, urejena in varna parkirišča za svoje jeklene konjičke, ki jih bodo lahko odkupili, pogrešajo tudi nekateri stanovalci v drugih stavbah in hišah.

To bo naložbo – država jo je zaznala kot strateško – bistveno podražilo, občini pa daje večje možnosti za pridobitev sredstev po okrevanju iz »covid paketa«, ki morajo biti večja od petih milijonov evrov. Morebitni primanjkljaj v malhi za postavitev stavbe naj bi »pricurljal« iz drugih virov, ne dvomi župan in še enkrat poudarja, da so na res na dobri poti prenove mestnega jedra in na njegovem robu gradnje medgeneracijskega centra s parkirno hišo.

»To je dobra novica. Končno je nekoga srečala pamet, bi lahko rekel ob pogledu na razvalino sredi Ribnice.« »Kot najstnik sem najraje proste dneve ob vikendih preživljal v 'Armiji', kot smo dejali takrat.« »Če že nismo zmogli stavbe obnoviti, je prav, da jo bodo porušili,« Ribničani različnih generacij komentirajo te načrte.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 26. novembra 2020

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava