Bio, eko, figo - Prodajajo nam nevarno hrano

3.3.2021 | 14:00

Fotografija je simbolična (foto: ZPS)

Fotografija je simbolična (foto: ZPS)

Slovenija se predstavlja kot oh in ah država s čistim zrakom, čisto vodo, kakovostno hrano in tako naprej. Se pravi živeti bi morali povprečno 115 let in biti skoraj vsi po vrsti zdravi. Pa nismo. Če nekako obkljukamo zrak in vodo (tu pa tam jo je sicer res kje treba prekuhavati zaradi prisotnosti fekalij ali zaradi kakih delcev kak dan imeti zaprta okna). Hrana pa je sila vprašljiva.

Ne vsa, da ne bo pomote, a trgovci nam prodajo vse mogoče. Ne čudi, da je toliko izdelkov odpoklicanih vsak mesec in nekateri so smrtno nevarni. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjem mesecu dni iz različnih razlogov objavila odpoklic vrste prehrambnih artiklov. Seznam odpoklicanih živil objavlja tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Bio, eko, figo

Že samo letos so odkrili kopico neprimernih živil in jih odpoklicali. In zdaj pozor. Med odpoklicanimi izdelki je bilo večina takih brez katerih si ni mogoče predstavljati zdrave prehrane modernega človeka, ki da nekaj nase in svoje zdravje in svoje zdrave obroke vestno objavlja na družabnih omrežjih. In ti zdravi instagram obroki so pogosto posuti s sezamom, ker je zdrav pa tudi privlačen na oko in dobrega okusa. Kot so ugotovili je sezam uvožen iz Indije eno figo zdrav. Celo škodljiv je zaradi etilen oksida, ki je bil uporabljen za sterilizacijo. »Slednje sredstvo v EU ni dovoljeno, zato je v skladu z Uredbo (ES) št. 396/2005 o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora, zanj predpisana zgornja mejna vrednost 0,05 mg/kg,« beremo v pojasnilu Urada za varno hrano. In ta sezam niso trgovci prodajali zgolj pakiran ali v rinfuzi. Kje pa. Iz tega sezama so stiskali olje in ga prodajali pri nas, posuli so ga po grisinih, burgerji, ki se dobijo pri večini naših trgovcev. Isti indijski sezam je v kopici »bio« in »eko« izdelkov, saj veste tistih zdravih.

Iz Indije pa nismo dobili samo spornega sezama z etilen oksidom, ki ima »genotoksične rakotvorne lastnosti«, lahko pa vpliva še na plodnost in živčni sistem. Isto snov so našli še v Bio ingverju iz indije. Človek se nehote vpraša ali ta bio ni le predpona za višjo ceno izdelka. In ta bio ingver je bil v raznih začimbnih mešanicah in celo brezmesnih pečenicah. Etilen oksid je bil prisoten še v Hoferjevem »bio« hummusu. V zdravi bio hrani torej.

Strupene mandarine

Ni pa sporna samo roba iz Indije, da ne bi kdo mislil. V turških mandarinah so našli klorpirifos metil, ki naj bi glede na raziskave med nosečnostjo lahko poškodoval možgane otrok in povzročil hude motnje pri otrocih. Med drugim avtizem, aspergerjev sindrom, številni otroci, ki so bili izpostavljeni tej snovi so na inteligenčnih testih dosegali slabše rezultate. Tudi pesticidov je bilo preveč v teh mandarinah. Odpoklicali so še morsko travo z olivnim oljem, ki je vsebovala olje iz spornega divjega sezama, ki pa sicer ni škodljiv.

Nepotrebne sledi

Odpoklicanih pa je bilo še nekaj izdelkov, ki sicer niso vsebovali pesticidov ali kakega drugega strupa temveč tiste zloglasne sledi, ki po mnenju strokovnjakov zaidejo v artikle, ker so denimo stroji za predelavo slabo čiščeni. Posoda in naprava iz nerjavečega jekla v kateri se pasira fižol, v drugi rundi pa grah, če je dobro umita ne pušča v grahu nobenih sledi fižola. Če pa ni pa izdelek »lahko vsebuje sledi« fižola. No in v otroški kašici in dveh vrstah kosmičev, ki se prodajajo v Muellerju so odkrili sledi jabolčnih pecljev.

Da pa ne bo videti, da je oporečna samo pregovorno neoporečna bio in zdrava hrana povejmo, da je morala veriga Spar odpoklicati njihovo Toast šunko, ker so bile v njej sledi soje. Splošno je znano, da v šunki (kjer bi sicer moralo biti izključno svinjsko stegno) s predpono toast ali pizza najdemo še marsikaj drugega in ne zgolj sledi. Za pizza ali toast šunko (najbrž nihče ne misli, da so tisto kosi svinjskega stegna narezani in oblikovani v kvadratke) je namreč dovoljenih le dobrih 60 odstotkov svinjine! Ostalo pa so voda, svinjska kožica, sol, sladkor, začimbe in raznorazni aditivi, nekatere »šunke« imajo dodan krompirjev škrob, vlaknine, rastlinske beljakovine in vlaknine denimo grahove ali vlaknine oljne ogrščice in koruze – te dodatke po navadi namešajo zraven, ker so uporabljeni manj kakovostni kosi mesa.
 
Omenjena »šunka« ljudem, če niso alergični na sojo, sicer ni nevarna, ampak ob vseh možnih sestavinah ( »svinjsko meso 90,00 %, voda, krompirjev škrob, sol, kalijev klorid, kvasni ekstrakt, stabilizatorji: difosfati, trifosfati, predelana morska alga eucheuma, maltodekstrin, dekstroza, začimbe in ekstrakti začimb, ojačevalec arome: mononatrijev glutamat, antioksidant: natrijev askorbat, konzervans: natrijev nitrit, aroma dima, vlaknine citrusov, glukoza, sladkor, začimbe, začimbni ekstrakt, antioksidant: askorbinska kislina, barvilo: karminska kislina, konzervans: natrijev nitrit, aroma, svinjske beljakovine«) soja res ne spada zraven, niti sledi soje ne.

Ob vsej tej hrani, ki bo zavržena, vidimo, da imamo glede hrane resen problem. Bio izdelki so vse prej kot bio, če vsebujejo rakotvorne strupe. Sadje, ki naj bi bilo zdravo je zastrupljeno s pesticidi, meso ni meso, če pa je pa je lahko prisotna salmonela ali pa listerija, bakterija, ki so jo našli pri Lidlu v Aljaževi klobasi Pikok. Obe bakteriji sta smrtno nevarni. Riževo mleko pa lahko vsebuje sledi soje. Kaj naj si skuham je pel Tomaž Domicelj. Dobro vprašanje, čeprav tudi on ne ponudi ravno neoporečnega živila.

Sicer pa povejmo, da nismo našteli vseh odpoklicanih izdelkov, ki se sproti objavljajo na spletnih straneh ZPS in vladni spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Reporter

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava