DL: Zanimivost Hotela Dolenj'c - Letalska flota pri hotelu

27.2.2021 | 19:00

V letalu pred hotelom Dolenj'c bo na voljo družinski apartma.

V letalu pred hotelom Dolenj'c bo na voljo družinski apartma.

Franc Rifelj

Franc Rifelj

Rifelj pred drugim odsluženim potniškim letalom, ki so ga parkirali za hotelom, v njem pa bodo uživali otroci.

Rifelj pred drugim odsluženim potniškim letalom, ki so ga parkirali za hotelom, v njem pa bodo uživali otroci.

Dvoje odsluženih potniških letal pri Hotelu Dolenj'c dodatna ponudba: apartma in program za otroke – Kako so 40-metrsko letalo Bombardier CRJ900 z letališča Brnik prepeljali v Novo mesto

Pred Hotelom Dolenj'c, ki stoji na atraktivni lokaciji nad mestom, veliko potniško letalo že nekaj časa buri domišljijo. Pred kratkim pa je drugo, še veliko večje letalo, našlo svoje mesto za hotelom.

Kaj pomeni ta letalska flota, kakšne načrte ima z njo lastnik hotela Franc Rifelj? Kot nam je povedal, gre za dodatno ponudbo in atrakcijo, ki bo gotovo privabila mnoge goste. Odprtje načrtujejo spomladi.

Potniška letala Bombardier CRJ900, ki so jih izdelali več kot 487 in so namenjena za 76 do 90 potnikov ter prepeljejo do dve toni prtljage, so letela v več letalskih družbah, od skandinavske SAS do poljske LOT.

Že prvo potniško letalo – gre za letalo tipa Antonov, zasnovano v Sovjetski zvezi v osemdesetih letih 20. stoletja, Rifelj pa ga je pred dvema letoma kupil od zasebnega lastnika z gorenjskega konca – je burilo domišljijo. Mnogi so si ga prihajali ogledovat in se fotografirat pred njim, zlasti družine z otroki. Kot pove Rifelj, so v njem uredili večji apartma, v katerem bo mogoče tudi prespati (za dve do pet oseb). »To letalo je po osamosvojitvi Slovenije s slovensko zastavo preletelo vso našo državo,« o novi pridobitvi navrže Rifelj.

PREVOZ LETALA VELIK PODVIG

Do drugega letala so v Hotelu Dolenj'c prišli bolj po naključju, ko so jim neki gostje, ko so zagledali prvo letalo pred hotelom, povedali, da je na Brniku na voljo nekaj odsluženih potniških letal, če jih morda to zanima. Franc se je pozanimal in zgodil se je ugoden nakup letala Bombardier CRJ900 kanadskega proizvajalca, ki ga je kupil od zasebnega ameriškega lastnika iz Miamija.

Prevoz tako velikega, 35 metrov dolgega letala – skupna dolžina tovora je znašala 40 metrov – je bil zahteven podvig. Uspel je novomeškemu prevozniku Tonetu Struni, ki je kaj takega počel prvič. S sodelavci je na tovornem vozilu s posebno prikolico samo v dveh urah prepeljal ta posebni tovor. Tudi ovinke oz. 90-stopenjske zavoje so zvozili brez težav – zadnja kolesa na prikolici so vodljiva in z njimi je upravljal z daljincem v kombiju, ki se je vozil za tovorom, je povedal Struna. Na drugem tovornem vozilu so prepeljali še krila letala, dolžina znaša 30 metrov. Motor je seveda odstranjen.

Letalo kanadskega proizvajalca Bombardier, ki je še pred dvema mesecema letelo po vsem svetu, je staro približno 24 let in odsluženo. A zdaj, ko ga je kupil Rifelj, ne bo šlo v razrez in odpad, kot se to običajno zgodi, ampak bo dobilo novo namembnost. Pravzaprav se bo v njem dalo znova leteti – a na krilih domišljije in igre.

Letalo Bombardier CRJ900 je dolgo 36 metrov, visoko 7,5 metra, razpon kril pa znaša 25 metrov. Maksimalna hitrost je bila 871 km/h. Z enim polnjenjem goriva je lahko preletelo skoraj 3 tisoč kilometrov.

LETALO ZA OTROKE

Direktorica Hotela Dolenj'c Simona Rifelj, Frančeva hčerka, je namreč že dlje časa razmišljala, kaj novega ponuditi mladim družinam in otrokom, ne le standardnih igral, gugalnic in trampolina, kar imajo povsod, ampak nekaj drugačnega. Priložnost vidi v novem odsluženem letalu, in do pomladi, ko načrtujejo odprtje nove ponudbe z obema letaloma, bo znanega več. Nedvomno pa bo namenjeno otrokom.

Te dni minevajo že štiri leta od odprtja Hotela Dolenj'c, kar je bil velik podvig družinskega podjetja Rifelj – poleg hotela z več 30 posteljami so v objektu uredili še picerijo, kavarno, teraso, bistro in restavracijsko jedilnico za 220 gostov ter steze za bowling. Kot pove lastnik Franc, so bili zadovoljni z obiskom, dobro jim je šlo, dokler ni prišel novi koronavirus in vse zaustavil.

»Imeli smo veliko gostov, približno polovico domačih, polovico tujcev, lokacija se je izkazala za dobro, zdaj pa ne vemo, kako bo šlo naprej. Ni enostavno, zaposlenih imamo 28 ljudi. Tudi ko epidemija mine, bo v vsakem primeru povratek postopen in počasen, kot je bilo tudi že po spomladanskem valu, a upamo na najboljše,« pove Franc Rifelj.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 3. decembra 2020

Besedilo in foto: L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.2.2021+4     + (4)     – (0)     Oceni Denis Gazvoda 

zalostno da revez pa avta nemore odjavt, da bi mel kokosi notr, brez da placa davek kljub temu, da vozilo odjavi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava